Lise 1'ler tekrarcı

Güncelleme Tarihi:

Lise 1ler tekrarcı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 10:10

Lise birinci sınıfta öğrencilerin yaklaşık 5’te 1’i (yüzde 17.06) sınıf tekrarına kalıyor. Hedef, 5 yıl sonra bu oranı yüzde 5’e düşürmek. En az sınıf tekrarı yapan öğrenci oranı ise 2014’te yüzde 0.45 olarak belirlenen lise son sınıflarda. Bu veriler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 8 Eylül’de açıkladığı ‘2015-2019 Stratejik Planı’nda yer aldı. Bakanlığın önümüzdeki 5 yıllık hedeflerinin ve en son 2014 yılına ait verilerin yer aldığı plan, eğitimin içinde bulunduğu durumu da gözler önüne serdi. En dikkat çeken verilerden biri de lise birinci sınıfların, sınıf tekrar oranı oldu.

Haberin Devamı

Stratejik Plan’a göre, lise birinci sınıfların 2014’te sınıf tekrar oranı yüzde 17.06. Fakat her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin öğrencinin ortaokul 8’inci sınıftan mezun olup, lise birinci sınıfa başladığı düşünüldüğünde, bu öğrencilerin yaklaşık 220 bininin sınıf tekrarına kaldığı ortaya çıkıyor. Bakanlığın 2019 hedefi ise bu oranı yüzde 5’e çekmek.


MEB nedenlerini araştırdı


MEB, sınıf tekrarı ve okul terklerine yönelik UNICEF’in işbirliğiyle hazırladığı bir raporda da bu konunun nedenlerini araştırdı. 2013 tarihli ‘Ortaöğretimde Sınıf Tekrarı, Okul Terk Sebepleri ve Örgün Eğitim Dışında Kalan Çocuklar Politika Önerileri Raporu’ hazırlanırken öğrencilerle yapılan görüşmeler sonunda ortaya çıkan nedenler ve alınabilecek önlemlerden bazıları şöyle sıralandı:

Haberin Devamı


İlk 5 neden

- Ders çalışma alışkanlığı olmayanlar (% 59)
- Zor derslerin aynı güne konulmasından şikâyet edenler (% 42.8)
- Ders çalışmasına rağmen anlamakta zorluk çekenler (% 30.2)
- Okulda öğretilenlerin ilgilerini çekmediğini söyleyenler (% 24.3)
- Okulun giriş-çıkış saatini kendisine uygun bulmayanlar (% 23.1)


Öneriler


- Sınıf tekrarı yapanlar dışlanmamalı ve ayrı tutulmamalı.
- Öğretmenler derse ilgisiz olan ve başarısı düşen öğrencilerle ilgilenmeli, sebeplerini araştırıp, gerekli önlemleri almalı.
- Velilerin sadece dönem sonu notlarını öğrenmek için değil, düzenli olarak okula gelmesi sağlanmalı.
- Eğitim hayatı, insanın geleceği sadece sınavlara bağlı olmamalı.

Meslek liselerinde tekrar daha çok
Alaaddin Dinçer (Eğitim-Sen Eski Başkanı): 9’uncu sınıf liselerde final sınıfı olarak görünüyor. Final sınıfı olarak nitelenir ve bu sınıfın sonuçlarına göre alanlarını belirlerler. Bir bakıma eleme sınıfıdır. Aynı zamanda iki yıl üst üste tekrardan sonra okul terklerinin olduğu sınıf. Okul terkleri de eğitimin temel sorunlarından birisi. Son yıllarda açıköğretimdeki öğrenci sayısının 1,5 milyona dayanmasında sınıf tekrarlarının çok önemli etkisi var. Doğru eğitim sistemi çocuklara, okul ortamında öğretmenle yüz yüze etkileşerek eğitim yapmaktır. Onun için açıköğretime değil, örgün öğretime yönlendirmek ve çocukları orada tutmak gerekir.

Haberin Devamı

2010-2014 hedefler raporunda ortaöğretimde sınıf geçme hedefi yüzde 96 olarak belirlenmiş. Ancak aradan geçen 5 yılın sonunda bu hedef yüzde 72.15’te kalmış. Yüzde 23-24 daha geriden geliyor. Bakanlık şu anda bu hedefi tutturamamış görünüyor. Sınıf tekrarı meselesi, memleket meselesi. Ağırlıklı ve yoğunluklu olarak meslek liselerinde sınıf tekrarı daha yoğun yaşanıyor. Çünkü sınavlarda elenerek, eleğin altında kalanlar buralara gittiği için Anadolu liselerinde değil, meslek liselerinde daha yoğun yaşanıyor.

Lise 1ler tekrarcı
YÖK’ten ek yerleştirme değerlendirmesi

Lise 1ler tekrarcı
Okullarda ‘elektronik kurs’ dönemi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!