LGS sonrası bunlara dikkat

Güncelleme Tarihi:

LGS sonrası bunlara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2018 13:55

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sona ermesinin ardından binlerce aday, 26 Haziran’da yayınlacak sonuçları bekliyor. Sınav sonrası LGS’nin zor olduğuna dair iddilar ortaya atıldı. Peki, bu durum sınav sonuçlarını nasıl etkiler? Tercihlerde nelere dikkat etmeli? Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz bu soruları yanıtladı.

Haberin Devamı

1 milyonun üzerinde öğrencinin başvurduğu Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sona erdi. Sırada tercihler ve yerleştirmeler var. Sınavda özellikle matematik soruları adayları terletti. Bazı öğrenciler sınav sonrası göz yaşlarına hakim olamadı. Peki, bu durum sonuçları nasıl etkiler? Tercih döneminde nelere dikkat etmek gerekir? Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz bu soruları yanıtladı. İşte o sorular ve cevapları:

- Sınav gerçekten de söylendiği kadar zor muydu?
LGS’nin özellikle sayısal bölümünün soruları beklentilerin çok üzerinde zordu. Soruların neredeyse tamamının düşünme, verilmeyeni görme, şekil ve grafik okuma, anlama, kavrama ve çıkarım yapabilme becerisini gerektirmesi, süre sorunun da yaşanmasına neden oldu. Fen Bilimleri sorularının da aynı kitaplıkçıkta yer almasıyla bu bölüme daha az zaman kaldı. Matematik kadar olmasa da Fen Bilimleri sorularının da zor olması öğrencilerin panik yapmasına neden oldu.

Haberin Devamı

- Bu kadar zor bir sınav yapılmasının amacı ne olabilir?
Yeni sistemde yerleştirme işlemleri sadece LGS’de alınan puanla yapılacak. Eski sistemde olduğu gibi okul başarı puanlarının katkısı olmayacak. Dolayısıyla bu sınavın amacı seçme ve sıralama yapabilmek olduğundan soruların zor olması normaldir. Sadece matematik sorularının tamamının zor olması öğrencilerin paniklemesine neden olduğundan gerçek bilgilerini yansıtamamış sonucunu doğurabilir.

- Sınavın zor olması okulların puanını düşürür mü?
Yerleştirme sisteminde önemli olan sınavdan aldığımız puan değil, sonucu görüp içinde bulunduğumuz yüzdelik diliminiz yani sıralamanızdır. Sınav zorsa herkese zor, kolaysa herkese kolaydır. Sınavın kolay olması durumunda istediğiniz bir okula 90 soru 89 net yaparak girersiniz. Sınav zorsa aynı okula 79-80 net yaparak girersiniz. Örneğin, 2008 yılına kadar uygulanan lise giriş sınavlarında 100 soru soruluyordu ve 92-93 netle Galatasaray Lisesi’ne giriliyordu. Yeni sistemde 2008 öncesi sisteme benziyor. İstediği sonucu alamadığını düşünen öğrencilerin daha fazla üzülmesine gerek yok.

Haberin Devamı

- Bugünden sonra ne yapmamız gerekiyor?
Sınav sorularının ve tercih kılavuzlarının açıklanması 26 Haziran tarihine ertelendi. Dolayısıyla tercih ve kayıt takviminde değişiklik yapılacak. 

‘YÜZDELİK DİLİMİNİZE BAKIN’
Yılmaz, tercih ve kayıt döneminde yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

-26 Haziran’da sınav soruları ilan edildiğinde öncelikle içinde bulunduğunuz Türkiye yüzdelik diliminize bakın. Tercihlerde esas içinde bulunduğunuz yüzdelik dilimi olacaktır.

-Sınav sonuçları açıklandıktan sonra önce sınavla öğrenci alan özel okulların kayıtları tamamlanacak. Özel okul düşünen velilerimizin 26 Haziran haftasında özel okulların ilan edeceği taban puanları takip ederek puanlarının yettiği okulla ön kayıt yaptırıp sonuçları takip etmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

-Özel okul kayıtları tamamlandıktan sonra Temmuz ayı içerisinde sınavla öğrenci alan resmi okullar için tercih başvuruları başlayacak. Aynı tarihlerde mahalli yerleştirme içinde tercih yapmanız gerekiyor.

-Tercih ve yerleştirme sonuçları 26 Haziran’da ilan edilecek tahmini Ağustos ayı içerisinde açıklanacak. Veli ve öğrencilere önerim, sonuçlar açıklanıncaya kadar en düşük hedefinizden en yüksek hedefinize kadar tercih listenize almayı düşündüğünüz okullarla ilgili araştırma yapınız. Araştırma yaparken düşündüğünüz okul türlerinin haftalık ders dağılım çizelgesini MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından indirerek inceleyin. Seçmeyi düşündüğünüz okulun programının kendi kariyer hedefinize uygun olup olmadığına bakın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!