Kolejden nakilde ücret kesintisi karmaşası

Güncelleme Tarihi:

Kolejden nakilde ücret kesintisi karmaşası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2018 01:28

Milli Eğitim eski Bakanı İsmet Yılmaz’ın, bakanlık görevini Prof. Dr. Ziya Selçuk’a devretmeden önce, özel okuldan devlete nakil yaptıracak 9’uncu sınıf öğrencilerinden, yüzde 10’luk ücret kesintisi yapılmaması talimatı verdiği ortaya çıktı. Özel okullar bunun yönetmeliğe aykırı olduğunu ve isteyenlerin kesinti yapabileceğini savunuyor.

Haberin Devamı

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) ve adrese dayalı yerleştirme kapsamında yapılan lise tercihlerinin sonuçları 30 Temmuz’da açıklanacak. 6 Ağustos’tan itibaren de nakil süreci başlayacak. Herhangi bir nedenle okulunu değiştirmek isteyen öğrenciler için tercihler ve komisyonlar aracılığıyla nakiller 6 Ağustos-16 Eylül arasında devam edecek. Fakat özel okullardan devlet liselerine nakillerde ücret iadesi belirsizliği yaşanıyor. Çünkü, eğitim öğretim yılı başlamadan önce özelden devlete nakil durumunda öğrencilerin daha önce kuruma ödediği ücretin yüzde 10’u kesiliyordu. Fakat Milli Eğitim eski Bakanı İsmet Yılmaz’ın, bu yıl için 10 Eylül’e kadar özel liselerden devlete nakil yaptıracak 9’uncu sınıf öğrencilerinden kesinti yapılmaması yönünde talimat verdiği ortaya çıktı. Özel okul sahipleriyse bu talimatın yönetmeliğe aykırı olduğunu belirterek, “Bu talimat, yönetmeliğin üstünde değil” diyorlar.

Haberin Devamı

Hürriyet’e konuşan Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, şunları söylüyor:

YÖNETMELİK NET
“Okullarımız, bu konuda zaten ellerinden geldiğince vicdanlı hareket ediyorlar. Fakat yönetmelik de çok nettir ve kurumlarımızı, öğrencilerimizi koruyacak şekilde hazırlanmıştır. Buna müdahale etmek, yönetmeliğin ruhuna aykırı ve kurumların aleyhine bir durum oluşturuyor. Dengeli bir sistem işlesin diye hazırlanmış bir yönetmeliktir. Farklı bir uygulama olacaksa, ilgili yönetmelik maddesinin değiştirilmesi gerekiyor. Bize göre, böyle durumlarda kesintinin yüzde 10’dan biraz daha da fazla olması lazım. Çünkü okulların planladığı bir kapasitesi var, 9’uncu sınıf veya hazırlık sınıfı için. Kontenjanını dolduran okullar, o andan itibaren gelen diğer öğrenci başvurularını reddediyor. Daha sonraki tarihlerde birkaç öğrenci başka bir yere nakil yaptırdığında okulun, onların yerine öğrenci bulma şansı yok. Bu da kuruma büyük bir zarardır. İnsanlar nakil yaptırmakta özgürdür, fakat bu kadar keyfi olmaması gerektiği için böyle bir madde konulmuştur yönetmeliğe. Hukuki olarak da çok net. Bir bakanlık talimatı yönetmeliğin üstünde değildir. Talimat yönetmelikle çakışıyorsa, yönetmelik geçerlidir.”

Haberin Devamı

SADECE BU YIL VE 9’UNCU SINIFLAR İÇİN GEÇERLİ
İllere gönderilen Milli Eğitim eski Bakanı İsmet Yılmaz ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu imzalı, ‘Özel Okullardan Ayrılmak İsteyen Öğrencilerin Ücretlerinin İadesi’ konulu yazıda şöyle deniliyor:
“Özel okullarda öğrenim görmek için kaydını yaptıran veya kayıt sözleşmesini imzalayan öğrencilerin, özel okullardan ayrılmaları halinde; ilgili yönetmeliğin, ‘... öğretim yılı başlamadan ayrılanlara yıllık ücretin yüzde 10’u dışındaki kısmı iade edilir...’ hükmü gereği ücret kesintisi yapılıyor. Ancak özel okulların 9’uncu sınıfına kaydını yaptıran veya kayıt sözleşmesini imzalayan öğrencilerden 2018-2019 öğretim yılı Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Süreci’nde, resmi ortaöğretim kurumlarına yerleşmek için tercihte veya nakil talebinde bulunarak bir kuruma yerleşen ve bu nedenle özel okuldan ayrılmak isteyen öğrencilerin; kaydını yaptırdığı özel okuldan eğitim öğretime başlamadan 10 Eylül 2018 tarihine kadar ayrılması durumunda, yıllık ücretin tamamının öğrenciye iade edilmesi genel müdürlüğümüzce uygun mütalaa edilmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!