Kimse farklı değil, LGS’de çalışan yapar

Güncelleme Tarihi:

Kimse farklı değil, LGS’de çalışan yapar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 09:26

Liseye giriş sınavlarına hazırlananlar unutmasın, kimsenin bir farkı yok, çalışan yapabilir. Ben, TEOG birinciliğini diğer öğrencilerden daha çok kitap okumaya borçluyum. Kitap okuyun ve başaracağınıza inanın. Ayrıca son hafta hiç sınav olmayacakmış gibi çalışmaya devam edin. Ama yeni konu öğrenmeyin, bol bol test çözün.

Haberin Devamı

2 Haziran’da Liselere Geçiş Sınavı (LGS) yapılacak. Ortaokul son sınıf öğrencileri şu sıralar heyecanlı bir çalışma içinde. Geçen yıl ben de öyleydim. O zaman sistem biraz farklıydı. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavları yapılıyordu. İki aşamalı sınavın biri kasım, diğeri de nisanda düzenleniyordu. Haziran ayına bir şey kalmıyordu yani. Ve herkes kendi okulunda sınava giriyordu. Şimdi sistem değişti. Sınava isteyen girecek, diğerleri evlerine en yakın okula gidecek. Sistem yeni olduğu için sınava hazırlanan öğrencilerin heyecanlı ve kaygılı olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ama bence kaygılanmaya gerek yok. Sonuçta TEOG’da çıkan sorulara benzer şekilde derste ne işlendiyse onlar sorulacak, bu nedenle de çalışan herkesin yapabileceğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

HER GÜN DÜZENLİ ÇALIŞTIM
Ben sınava hazırlanırken her gün düzenli ders çalıştım. Her gün 5-6 saat çalışıyordum, 1-2 saat de kitap okuyordum. Çünkü kitap okumak Türkçede paragraf sorularını çözmek için önemli, anlama ve yorumlamayı geliştiriyor. Kitap okuduğum için TEOG’da bir soruyu bir kere okuduğumda anlayabildiğimi gördüm. Tekrar tekrar okumama gerek kalmadı. Hazırlık sürecinde televizyon da izliyordum ve ders dışında yaptığım tek etkinlik buydu.

BURSUMU TEST KİTAPLARINA YATIRDIM
Ders çalışmak için kendi odam vardı ama orada soba yoktu ve bu nedenle biraz soğuk oluyordu. Bazen elektrikli sobayı kullanıyordum ama çoğunlukla battaniye ile ders çalışıyordum. Hiçbir şekilde özel ders almadım, okulun kurslarına devam ettim. Milli Eğitim Bakanlığı bursundan aldığım parayı da test kitaplarına harcadım. Adıyaman Kahta’da yaşıyorum. Adıyaman’da okullar kendi aralarında deneme sınavları yapıyordu. Bir kere il birincisi oldum ve sürekli okul birinciliğini alıyordum. Yani çalışmamın sonucu deneme sınavlarına da yansıyordu.

Zaman zaman stres oldum. Çünkü sınıf arkadaşlarıma sürekli birinci olacağımı söylüyordum ve bazen kaygılanıyordum “ya olamazsam” diye. Birincilik için kendimi denemek istiyordum, televizyonlarda hep sınav birincilerinin haberlerini görüyordum. Ben de başarabileceğimi düşündüm ve başardım. Birincilik çok güzel bir duygu, insana özgüven veriyor. 2016-2017 eğitim öğretim yılı birinci dönem yapılan TEOG sınavlarında birinci olan öğrencilerden biri de bendim.

Haberin Devamı

HEDEFİM BEYİN CERRAHI OLMAK
Bundan sonraki hedefim ise beyin cerrahı olmak. Hep doktor olmak istiyordum ama beyin cerrahlığına yönelmemin nedeni ise küçükken yaşadığım bir olay. 2011 yılında evimin bahçesinde ailemle yemek yerken başıma bir kurşun isabet etti. Bir hafta yoğun bakımda kaldım. Doktorlar tehlikeli bulduğu için ameliyat olmadım. Yani kurşun hâlâ kafamda. Ağustosta bu kazayı yaşadım ve eylül ayında okula başladım. Arkadaşlarım çok şaşırdı. “Dokunsak kıpırdar, bir şey olur” diyerek bana dokunamadılar. Hep uzaktan konuştular. Bu olaydan sonra beyin cerrahı olmaya karar verdim.

BELİRSİZLİKLERE TAKILMAYIN
Bu yıl sınava girecek arkadaşlar, yeni sistem ilk defa uygulanacağı ve bazı konularda belirsizlikler olduğu için biraz daha fazla stresli olabilirler ama bence belirsizliklere takılıp ders çalışmayı bırakmamak gerekiyor. Çünkü belirsizlik her zaman olabilir. Her sınavın sonucu belirsizdir, bir kere kazanıp kazanamayacağınız belirsiz. Bu nedenle korkuya kapılmamak gerektiğini düşünüyorum. Sınava girip elinizden gelenin en iyisini yapmak en doğrusu. Bir de sistem yeni olduğu için sınavın zor olacağı söyleniyor. Ama bence çalışınca sorular zor gelmez. Şimdiye kadar düzenli çalıştıysanız soruları rahat çözersiniz diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

SON HAFTA BOL BOL TEST ÇÖZÜN
Son hafta yapılacaklara gelince... Bir hafta kala yeni konu öğrenmek bence doğru değil. Onun yerine öğrendiklerinizi test çözerek pekiştirmek daha doğru olur. Yani son hafta bol bol test çözmek gerekiyor, bu şekilde test çözme hızınızı artırabilirsiniz. Ben son hafta hiç heyecan yapmadım. Yine uzun süre varmış gibi çalışmaya devam ettim. Hiç sınav olmayacak gibi çalışmaya devam edip, sınav günü kalkıp sıradan bir günmüş gibi davranmak stresi azaltan bir faktör oluyor. Elbette biraz heyecan ve kaygı oluyor ama bunu sınavdaki başarınızı olumsuz etkileyecek seviyeye getirmemek lazım. Sınavdan bir gün önce de artık ders çalışmadım. Her zamanki saatte uyudum ve sınava yetişecek şekilde kalkıp okula gittim. Ailemden de kimsenin okulun önünde beni beklemesini istemedim. Çünkü hayatın sonu değil sonuçta.

Haberin Devamı

Size de stres yapmamanızı, hiç sınav olmayacak gibi çalışmanızı ve ders çalışmayı bırakmamanızı öneriyorum. Umarım herkes benim gibi hedefine ulaşır.

DERYA GÜVEN KİMDİR?
Derya Güven 10 Ocak 2003 yılında Adıyaman’ın Kahta ilçesinde ailesinin büyük çocuğu olarak dünyaya geldi. Biri 1.5, biri 11 yaşında iki kardeşi var. Kubilay İlkokulu’nda anasınıfı eğitimi alan Güven, ortaokul ve liseyi de TPAO Atatürk İlkokulu’nda okudu. 2017 TEOG birincilerinden biri olan Derya Güven, Kahta Fen Lisesi’nde eğitimine devam ediyor. Gelecekte tıp eğitimi almak istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!