Kelime bulutları size yol gösteriyor

Güncelleme Tarihi:

Kelime bulutları size yol gösteriyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2015 09:00

Kelime bulutları son dönemde çok popüler. Eğitimde de oldukça işlevsel şekilde kullanılıyorlar. Özellikle yabancı dilde kelime dağarcığını geliştirmek için birebirler. ABD’de yayın yapan haber ve forum platformu Edudemic’un onlarla yapabileceklerinize dair önerilerine bir bakın.

Haberin Devamı

Kelime bulutları, konuları damıtmak ve özetlemek için en iyi yollardan biri. Öğrencilerin önemli konseptleri sınıflandırarak, gerçekten neyin önemli olduğunu görmelerine yardımcı oluyorlar. Kelime bulutlarında ‘görme’ en etkili kelime. Çünkü bu çalışmaları izlemek çok keyifli. Özellikle görsel hafızası güçlü olanlar için oldukça işlevsel bir öğrenmeyolu sunuyorlar. Bu yöntem eleştirel düşünce yapıları arasında bağlantı kurmak için kullanılabiliyor. Peki kelime bulutlarından eğitim hayatınız için nasıl mı yararlanacaksınız?

Kelime dağarcığı

Kelimeler, kavrama yeteneklerimizi inşa ediyor. Her yeni kelime, yeni bir kavramın da hayatımıza katılması anlamına geliyor. Yapılan araştırmalar kelime dağarcığı daha fazla olan öğrencilerin sınavlarda, sınırlı olanlara göre çok daha iyi notlar aldığını gösteriyor.Kelime bulutları; ister ana dilde, isterse de yabancı dillerde kelime dağarcığını geliştirmek ve bu kelimeleri hayatın bir parçası haline getirmek için birebir. Zıt ve eş anlamlı kelimeler bir arada yazılabiliyor. Ya da yeni işlenen konudaki kelimelerle bir bulut oluşturulabiliyor. Ayrıca bu yöntem kitaplardaki karakter analizlerinde de çok işe yarıyor. Örneğin romandaki kahramanın adının verildiği bir bulut çalışmasında, çeşitli sıfatlarla çok kısa sürede bir karakter analizi oluşturulabiliyor.

Haberin Devamı

Yabancı dil öğrenmede yol gösterici

Yabancı dilde de bir konsept çerçevesinde yeni öğrenilen sözcükler bir bulut haline getirilebiliyor. Örneğin vücudun bölümleri veya böcek türleri gibi. Karakter analizi gibi metin tahlilleri yabancı dilde de yapılabiliyor. Oluşturduğunuz kelime bulutunun bir çıktısını alıp, gözünüzün önünde bir yere asarsanız, görsel hafızanızda bu ‘yeni’ kelimelerin daha çok yer aldığını göreceksiniz.

Öz değerlendirme aracı

Öğrencinin çalışmalarını değerlendirmesi için de kullanılabiliyor. Örneğin öğrenci özet bir ana fikirler listesi yapıp bunu kısa bir metin haline getirebiliyor. Bu metni kelime bulutu üreticisine yazabiliyor. Bu süzgeç sayesinde temel ve en çok tekrarlanan kelimeler ön plana çıkacağı için ne öğrenip öğrenmediğini gözden geçirme fırsatı yakalıyor.

Haberin Devamı

Yeni fikir yaratmakta etkili

Kelime bulutları, beyin fırtınası için bulunmaz bir hazine. Diyelim ki yeni bir konu üzerinde çalışıyorsunuz. Birçok terim, kavram öğrendiniz. Bunlar zihninizde dur durak bilmeden oradan oraya savruluyor. Ya da bir metin hazırlıyorsunuz, arkadaşınızla kullanabileceğiniz başlıkları kelime bulutuna girdiğinizde buluttaki kelimeler size yeni fikirlerin kapısını açıyor.

Kelime bulutları size yol gösteriyor
En iyi kelime bulutu siteleri

Wordle: Kullanımı çok kolay bir site. ‘Create’ sekmesine tıkladıktan sonra kelimeleri aralarında boşluk bırakarak yazıyorsunuz. Kelime bulutunuz hazır.
Worditout: Kelimeleri girin. Fontunuzu, yazı tipinizi, arka plan renginizi belirleyin. İşiniz bitince kendinize e-maille iletin.
Tagul: Üyelik istiyor ancak Facebook ve Twitter hesaplarınızla hızlıca kaydolabilirsiniz. Farklı şekil ve renklerde istediğiniz kelime bulutlarını oluşturabilir, çalışmanızı ilgi çekici hale getirebilirsiniz. İsterseniz sosyal medyada yayınlayabilir ya da farklı formatlarda çıktı alabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!