Karmaşık ve zor sorular öğrencileri zorladı: ‘Mühendislik matematiği’

Güncelleme Tarihi:

Karmaşık ve zor sorular öğrencileri zorladı: ‘Mühendislik matematiği’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2018 01:42

Üniversiteye giriş sınavı, dün yapılan Alan Yeterlilik ve Yabancı Dil testleriyle tamamlanırken adaylar en zor testin matematik olduğunu söyledi. Uzmanlar, “Mühendislik matematiği soruldu” dedi. Sosyal bilimlerde de tarih ve mantıkta eleyici sorular vardı.

Haberin Devamı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve son oturum Yabancı Dil Testi (YDT) dün yapıldı. Saat 10.15’te başlayan AYT’de adaylar ‘Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1’ (Türk Dili ve Edebiyatı’nda 24, Coğrafya-1’de 6, Tarih-1’de 10 soru), ‘Matematik’, ‘Sosyal Bilimler 2’ (Coğrafya-2 ve Tarih-2’den 11’er, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nden 6, Felsefe Grubu’dan 12) ile ‘Fen Bilimleri’nden (Biyoloji ve Kimya’dan 13’er, Fizik’ten 14) 40’ar soru yanıtladı. Sınava başvuran 2 milyon 19 bin 853 adaya, alanlarına göre istedikleri testleri yanıtlaması için 180 dakika süre tanındı. Ancak zor ve karmaşık sorular nedeniyle morali bozulup sınavı terk edenler de oldu.

Saat 15.45’te başlayan, 131 bin 453 kişinin başvurduğu YDT’de ise 80 soru için 120 dakika verildi.

Haberin Devamı

Adaylar, genel olarak AYT sorularının bilgi ve yoruma dayandığını, en zor testin matematik olduğunu söylerken, uzmanlar da sorular için “Mühendislik matematiği soruldu” dedi. Sosyal bilimlerde tarih ve mantık adayları zorlarken, edebiyat beklendiği gibi geldi.

Karmaşık ve zor sorular öğrencileri zorladı: ‘Mühendislik matematiği’

YORUMA DAYALI FORMÜL YETMEZ

Fen Bilimleri, Kültür, Bahçeşehir Koleji; Bilfen, Nesibe Aydın, Doğa ve Uğur okulları ile Hocalara Geldik Platformu’ndan Vural Aksankur’un yorumları özetle şöyle:

MATEMATİK: Matematik ve geometri zordu. Matematikte zor kısım fonksiyonlar, limit, türev, integral ve trigonometri ağırlıklı bir sınav olması. Yani mühendislik matematiği soruldu. Sorular yorum ağırlıklı. Salt bilgi istenmedi. Öğrenciler, formülleri ezberleyerek yapabiliriz sanıyor. Ancak formül ezberlenerek artık AYT’nin yapılamayacağı görüldü. Geometride özellikle analitik geometri soruları fazla. Yoruma dayalı. Temel bilgileri güçlü, yorum kabiliyeti yüksek öğrencilerin yapabileceği bir sınav. Soru sayısı azdı, ancak hemen her konu sorgulandı. Bazı geometri soruları koordinat düzlemi kullanılarak soruyu oluşturma ve çözüm yapma yeteneği gerektirdiğinden zaman kullanımı açısından öğrencileri sıkıntıya soktu. AYT’nin belirleyici dersi olabilir.

Haberin Devamı

FEN BİLİMLERİ: k Fizik: 11 ve 12’nci sınıf müfredatından, temel bilgi ve becerileri günlük yaşama uyarlayarak sorgulayan sorulardan oluşuyor. Yeni müfredatın felsefesine uygun olarak matematiksel işlemler çok az kullanıldı. Deneyler yaparak fizik yasalarını analiz etmiş, kavramları içselleştirmiş, günlük hayatla bağdaştırmış, çok ayrıntıya girmeden temel mantığını anlamış öğrenciler, rahatlıkla başarılı olabilir.

Kimya: Sorular, müfredata uygun, çalışanın kolaylıkla yapabileceği nitelikte. ‘Organik kimya’ soruları biraz uzun, ‘anorganik kimya’ soruları ise biraz işlem ağırlıklı.

Biyoloji: Genellikle bilgi kullanma becerisi ölçüldü. Konu bilgisi tam ve soruları dikkatli okuyanlar, sıkıntı yaşamadı. Sorular ortanın biraz üstünde zorlukta.

Haberin Devamı

Karmaşık ve zor sorular öğrencileri zorladı: ‘Mühendislik matematiği’

KOŞA KOŞA: Üniversite sınavının ilk günkü oturumunda olduğu gibi dün de saat 10.00’dan sonra gelenler sınava alınmadı. İstanbul Üniversitesi’ndeki sınav salonuna koşarak gelen ancak üç dakika geç kaldığı için alınmayan bir aday, “Kimseyi suçlamaya gerek yok. Uyarılar her yerde yazıyor, uymamak benim hatam. Kimliğimi unutmuştum, aldım geldim. Üç dakikayla kaçırdım. Dünkü sınavım iyi geçmişti. Zaten hedefimi tutturduğumu düşünüyorum” dedi. (Gülseven ÖZKAN)

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI:
4 Türkçe, 20 edebiyat sorusu var. Türkçe, öğrencilerin alışık olduğu anlam sorularından oluşuyor. Edebiyatta hemen hemen tüm konulardan soru var. En çok soru Divan ve Cumhuriyet Edebiyatı’ndan geldi. Öğrenciyi zorlayacak, analiz düzeyinde soru yok. Açık ve net ifadelerle bilgi sorularına yer verilmiş. Sınav, klasik LYS’nin daraltılmış haliydi. Anlam bilgisi; öğrencinin okuma, anlama ve çıkarımda bulunma yeterliliğini ölçmek amaçlı. Sadece bilginin ölçüldüğü değil, yorum ve analize dayalı bir sınav. Türk edebiyat dönemlerinin temel taşlarını oluşturan sanatçı ve eserlerin sorulduğu, terim bilgisinin sorgulandığı sınavda, bilgileri özümsemiş öğrenciler başarılı olur. AYT’den ziyade TYT’nin belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Haberin Devamı

SOSYAL BİLİMLER 1 ve 2:
Tarih: Zor bir sınav. Yoruma dayalı değil, bilgiyi ölçmeye yönelik soru var. Öğrenciler zorlandı. Neden-sonuç bağlantısı sorgulandı. Bilen ve bilmeyeni ayırt etmeye yönelik, güçlü çeldiriciler yer aldı. Konuları bilen ve soru kökünü dikkatli okuyanlar başarılı olur. Sorular; kısa, net, doğrudan tarihi terim ve kavramları, kronolojiyi, bilgiyi sorgulayan ayrıca dönem bilgisine hâkimiyeti gerektirdi.

Coğrafya: Sosyal Bilimler 1’de ticaretle ilgili olan grafik sorusu çok basit ama dikkat gerektiriyordu. Dünya haritası üzerinde ekstrem kuraklık ve Türkiye haritası üzerinde tarla sınırını kısıtlayan dağlık alanlarla ilgili sorular, adayın harita okuma becerisini ölçtü. Analiz, sentez ve yorum gücünü sorgulayan, harita ve grafik okumayı bilen, kolay-orta ve zor düzeydeki sorulardan oluştu. Ezber bilgi yerine harita ve grafiklerden çıkarım yapma yeteneği ölçüldü.

Haberin Devamı

Felsefe Grubu: Paragraf analizi ve kavram bilgisi gerektiren sorular, orta zorlukta. Her zaman olduğu gibi felsefenin seçici soruları, psikoloji ve mantık alanlarındaydı. Bu sorular tümüyle bilgi ağırlıklı ve kavram analizi niteliğinde. Sosyoloji ise basit ve paragraf çözümlemesini gerektiriyor. Psikoloji ve felsefe, diğer sorulara göre öğrenciyi biraz daha zorladı. Din kültürü ve ahlak bilgisi, MEB müfredatına uygundu, ifadesi netti ve bilgiyi ölçtü.

ÜÇ GÜN İTİRAZ HAKKI VAR
YKS’de aklınıza takılan, yanlış veya eksik olduğunu düşündüğünüz sorular olabilir. ÖSYM bunun için sınavın ardından, takip eden üç iş günü içinde dilekçeyle başvuru imkânı veriyor. 5 TL olan başvuru ücretini ödendiğini gösteren dekontla dilekçeyi ‘ÖSYM Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 06800 Bilkent/Ankara’ adresine ulaştırmak gerekiyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!