Kantin yasakları bu ilçede 10 yıldır uygulanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kantin yasakları bu ilçede 10 yıldır uygulanıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2015 12:20

Milli Eğitim ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarınca başlatılan "Sağlıklı Okul Kantinleri Projesi" kapsamında okul kantinlerine getirilen gazlı içecek ve cips yasağı, Muğla'nın Marmaris ilçesinde 10 yıldır titizlikle uygulanıyor.

Haberin Devamı

Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan tarafından 2005 yılında okullara gönderilen yazıyla kantinlerde hayata geçirilen gazlı içecek ve cips yasağı, gelen bazı olumsuz tepkilere rağmen devam ettirildi.

Bazı basın yayın organlarında "yasakçı müdür" ifadesiyle eleştirilen Aldoğan, eğitimciler ve ailelerin ortak paydasının, ülkenin geleceği olacak mutlu ve sağlıklı bir nesil yetiştirmek olduğunu söyledi.

Çocukların özellikle ilkokul çağına başlamadan önce ailelerinde kendilerine sunulan beslenme kültürüyle kendilerine geldiğini söyleyen Aldoğan, "Hayat boyu devam edecek doğru beslenme alışkanlığını çocuklara okullarda kazandırmalıyız. Bu alışkanlığı okullarımızdaki kantinler aracılığıyla sağlayabiliriz" dedi.

Bu konuda kendisinin bir anne duyarlılığıyla çok ciddi bir hassasiyetinin bulunduğunu belirten Aldoğan, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının bu konudaki hassasiyeti doğrultusunda okullarda bu tür ürünlerin satılmaması yönünde ciddi bir mücadele içine girdiklerini belirtti.

Haberin Devamı

"Yeni uygulama bizi çok rahatlattı"

Marmaris genelindeki okullarda gazlı içecekler ve cipsin satışına 10 yıl öncesinden yasak getirdiklerini anlatan Aldoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2005 yılında Marmaris'te böyle bir uygulamayı başlattığımızda özellikle kantin işletmecilerinden ve fast food gibi hazır gıda ile gazlı içecekler satışı yapan firmalardan tepkiler aldım. Bu tepkilere rağmen hiç geri adım atmadım. Bu konuda birçok kantincimiz gerekli hassasiyeti gösterdi. Bazı kantinci arkadaşların direnişiyle de karşılaştık. Ancak bu yeni uygulama bizi çok daha rahatlattı ve elimizi güçlendirdi. Münferit bazı direnişlerle karşılaşırsak, 'Artık tamamen yasak satamazsın' diyebileceğiz."

Aldoğan, bu uygulamalarıyla ilgili bugüne kadar velilerden hep olumlu tepkiler aldıklarını ve öğretmenlerin de aynı hassasiyeti gösterdiğinin vurguladı. Obezitenin çok hızla artığına değinen Aldoğan, "Her 3 kişiden biri obezite tehlikesiyle karşı karşıya. Bu da beraberinde mutsuz bir gençliği getiriyor. Biz bu konuda kesin kararlıyız. 2005'te başlattığımız bu yasağı şimdi çok daha güçlenerek takipçisi olacağız" diye konuştu.

Veliler de “Sağlıklı Okul Kantinleri Projesi"ni desteklediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Söz konusu kısıtlamanın Marmaris'te 10 yıldır sürdürülüyor olmasını çocukları için bir avantaj olarak değerlendiren veliler, bu sayede okulda uzun zaman geçiren çocuklarının iyi bir beslenme alışkanlığı kazandıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!