Kadir Has Vakfı kolej açıyor

Güncelleme Tarihi:

Kadir Has Vakfı kolej açıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2014 10:15

Kadir Has Vakfı, Kadir Has Üniversitesi’nin ardından anaokulundan liseye kadar özel okul kuruyor. İstanbul’da “Kaliteli Eğitim Kurumu” sloganıyla özel ilk ve ortaöğretime yönelik yeni bir okul açacaklar. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, yeni kurulacak okulu anlattı.

Haberin Devamı

Nuri Has, vakfın 23 yılda Kadir Has Üniversitesi’nin kuruluşu dışında 3 üniversiteye daha büyük bağışlarda bulunduğunu, Türkiye’nin farklı illerinde 6 lise 17 ilköğretim okulu yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışladığını açıkladı. Vakfın 50’nin üzerinde kalıcı eser yaptırdığını vurgulayan Nuri Has, bu eserlerin yapımında 500 milyon dolar harcandığını söyledi. Nuri Has, eğitim yatırımları ile ilgili sorularımızı cevapladı:

Devlete onlarca okul yaptınız, şimdi de kolej açıyorsunuz. Neden?
Rahmetli Kadir Bey’in vasiyeti ile yaptığımız okullar devlete bağışlandı. Çoğunluğu Kayseri ve İstanbul’da. Ama Ağrı, Bitlis, Muş, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van’da da var. Kadir Bey bu okul sayısını 30’a çıkarmamızı istiyordu, vasiyeti de bu yöndeydi. Biz de kendisinden sonra mümkün oldukça vakıf olarak yaptırdığımız işlerin olabildiğince yaygın olmasına çalışıyoruz. Ama Türkiye’de büyük bir eksiklik var. Kaliteli eğitim veren birçok okul var, ama sayısının da artması gerekiyor. Biz, vakıf olarak kontrolümüzde olan üniversitenin öncelikli olarak kaliteli eğitim veren ve kâr amacı gütmeyen ve sloganı da “kaliteli eğitim” olan bir okul yapalım istedik. Hem Kadir Bey’in vasiyetini yerine getirmiş olalım, hem de de vakıf olarak kendi üniversitemize de kendi kuracağımız kurumlardan öğrenci yetiştirelim.

Nasıl bir kolej olacak?
Çocukları sınava değil, hayata hazırlayan bir okul olmalı. Çocuk kaliteli eğitim alıp yurtdışına gidip de, Türkiye’de eğitimine devam ederse de başarılı olur. Böylece kendine güvenen, en iyi şekilde İngilizce eğitimini almış olan bireyler yetiştirmeliyiz. Günümüzde İngilizce, artık uluslararası bir lisan. Bunun için de çok iyi lisan bilen, iyi uluslararası eğitim standartları eğitim almış öğrenciler yetiştirmek istiyoruz.

Rakiplerinizden farkınız ne olacak?
Türkiye’de pek de şu anda uygulanmayan bir eğitim öğretim planımız olacak. Bütün bunların hazırlığını Mustafa Balkaş yapıyor. İyi bir kadro oluşturduk. Biz özel okullardan biraz daha farklı bir arayış içerisindeyiz. Özellikle bugüne kadar kendimizi ispatlamış, ülkenin birçok yerine eğitim bağışları yapmış bir vakıfız. Kâr amacı gütmediğimiz gerçek bir vakıf okulu açmak istiyoruz. Burası özel bir okul ve ücretli olacak fakat alınan para öğrencilerin geri dönüşüne harcanacak. Yine burslu öğrenci alacağız.

İlkokul ne zaman açılıyor?
Seneye açılıyor. Her sene bir sınıf büyüyerek gidecek. Biz kendi öğrencimizi yetiştirmek istiyoruz. Acelemiz de, zaten kâr amacımız da yok.

Bu yıl anaokulunu mu açıyorsunuz?
Evet. 3, 4 ve 5 yaş grubunu alıyoruz. Anaokulu binamız Levent’te olacak. Öğretmenlerimiz klasik yöntemlerden aslında bıkmış, çağdaş bilimsel yöntemleri uygulamak istedikleri bir yere geliyorlar.

Kaç öğrenci alıyorsunuz?
Önümüzdeki yıl 62 öğrenci bekliyoruz.

Toplamda kaç öğrenci planlıyorsunuz?
Projenin toplamında öğrenci sayımız toplam 500 civarında olacak.

İlkokul ve ortaokul Yeniköy’de
Yeniköy’de yeşillikler içinde Boğaz’a nazır okulumuzu seneye açmayı planlıyoruz. Projeleri hazırlandı. Anaokulu’ndan liseye kadar tüm öğrencilerimiz burada okuyacak. Daha sonraki yıllarda büyük ihtimalle Sarıyer’de daha büyük bir kampus planlıyoruz. Liseyi oraya taşıyabiliriz. Diğer okullara göre ücretleri ayarladık. Vakfımız desteklemeye devam edecek. Kolejlerin İstanbul dışına çıkmasını şimdilik planlamıyoruz. Toplamda 20-25 milyon dolarlık bir yatırımımız var.

Nuri Has: ‘Kadir Bey, ticaretle uğraşmamızı istemezdi’
“Kadir Bey bize ‘Sizin ticaretle uğraşmanızı istemiyorum. Sizin hayatınızı ben garantiye aldım. Vakfın geleceği de teminat altında. Sizden yapmanızı istediğim şey Kadir Has’ı yaptığınız yatırımlarla yüceltmek’ derdi. Yaptığımız yatırım aslında çok büyük değil, küçük. Ama biz her yıl bu rakamları devlete bağışlarla harcıyoruz. İlköğretimi yatırımdan çok hizmet olarak görüyoruz. Kadir Has Üniveristesi hakikaten çok özel bir kurum. Yolda yürürken bile yolunuzu çevirip ‘Ben sizin okulunuzdan yüzde yüz bursla mezun oldum. Veya sizin kurduğunuz bir okulda okudum’ dediği zaman bundan büyük mutluluk yok. Çünkü bunu Kadir Bey kurmuş ve onun emaneti, aynı şekilde sürdürmeliyiz. En büyük avantajımız para kaybetme endişemizin olmaması. Herşey çok programlı gidiyor. Has Vakfı’nın okulları hiçbir zaman satılmaz, el değiştirmez. Hep daha iyisini planlıyoruz. Önemli olan doğru yolda ilerlemek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!