Ä°yi bir liseden mezun olmak...

Güncelleme Tarihi:

Ä°yi bir liseden mezun olmak...
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 14:25

Kişilerin eğitim hayatlarında bazı dönüm noktaları vardır. Lise tercihi de işte bu dönüm noktalarından biri, hatta belki de en önemlisi.

Haberin Devamı

Ergenlik dönemine denk gelen lise çağı, o dönemde alınan eÄŸitim-öğretimin yanı sıra içinde bulunulan sosyal çevre açısından da kiÅŸilerin karakterinde önemli izler bırakıyor. Dolayısıyla bu dönemde tercih edilecek lise, alınacak eÄŸitim-öğretimi, içinde bulunulan sosyal çevreyi etkileyecek, seçilecek mesleÄŸi ve kiÅŸinin geleceÄŸini belirleyecek etkenlerden biri oluyor.Â
Bu tercihin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olan pek çok öğrencinin isteği ‘iyi’ bir liseye girebilmektir. İyi bir lise, uzun bir geçmişe sahip, mezunlarının toplumda bilim, sanat, siyaset, spor, eğitim, ticaret gibi pek çok alanda söz sahibi olduğu bir okul demek. Uzun tarihleri boyunca yerleşen kurum içi gelenekler, öğrencileri/mezunları arasında gözlemlenen kuruma ve birbirlerine bağlılık duygusu, mezunlarının toplumda başarılı birer örnek olması gibi unsurlar, ‘iyi’ olarak nitelenen okulların tercih edilmesinde en önemli etkenlerdir.
Ülkemizde mevcut şartlarda bir devlet okulunun sahip olabileceği imkanlar kısıtlı. Bu yüzden pek çok devlet okulu için öğrencilerinin sosyal/kültürel alanlarda etkinlikler yapabilmesini sağlamak kolay değil. Ancak toplumda ismi duyulan, velilerin ve öğrencilerin tercih etmek için yarıştığı okullarda, diğer okullara göre bu imkanların çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Bunun nedeni ise bu okulların mezunlarının, mezun olduktan ve iş hayatına atıldıktan sonra dahi okullarına duydukları bağlılığı kaybetmemeleri ve okullarında kendilerinden sonra okuyan öğrencilere daha fazla imkan sağlamak için yollar aramalarıdır. Bu iyi okullarda asıl olan eğitim–öğretimin kalitesi olmakla birlikte, kalitenin devam ettirilebilmesini ve hatta arttırılmasını sağlayan unsur, mezunlarının kuruma duydukları bağlılıktır. Bu bağlılık duygusu okulların her geçen gün daha da iyi olanaklara sahip olmasını sağlayan bir fırsat yaratır.

Haberin Devamı

Hayata bir adım önde başlamak

Dünyada ve ülkemizde ‘iyi’ olarak nitelenen bir liseden mezun olmanın pek çok avantajı beraberinde getirdiği gözlemlenebilir. İyi bir liseden mezun olmak, hayata yaşıtlarından bir adım önde başlamak ve iyi bir öğretimin yanında iyi bir eğitim almak demektir. Böyle bir okuldan mezun olmanın, kişilere meslek yaşamlarında bazı avantajlar sağlaması da doğal. Ancak bunun sebebi, mezun olunan okulun isminden dolayı sağlanacak haksız avantajlar değil, o okullarda verilen eğitim-öğretim sayesinde kişilerde oluşacak özgüven ve bilgi birikimidir. Bu okullar öğrencilerine bağımsız düşünmeyi ve sorgulamayı öğretiyor, onları kendilerine ve fikirlerine güven duyan kişiler olarak yetiştirmektedir. Bu sayede, öğrenciler henüz lisedeyken pek çok farklı alanda kendilerini ifade etmek ve fikirlerini savunmak imkanlarını bulurlar. Bunun yanında, kurumda zaman içinde oluşmuş ve yerleşmiş gelenekler sayesinde, toplumsal yaşamın gerektirdiği davranış kurallarını da öğrenirler.
Gelişmiş fen ve teknoloji laboratuvarlarına sahip olan bu okullarda okuyan öğrenciler, pek çok konuyu gerek deneyler gerekse yerinde gözlemler yaparak öğrenir. Bir yandan da zamanın şartlarına ve yeniliklere uygun olarak planlanan sosyal/kültürel faaliyetlerle, hem ulusal kültürümüz hem de dünya kültürleri hakkındaki genel bilgilerini arttırma şansını yakalarlar. Aynı zamanda okullarının sağladığı farklı spor olanakları sayesinde, yetenekli oldukları alanları erken yaşlarda keşfederek kendilerini geliştirme imkanı bulurlar.
Yine bu okullarda verilen yabancı dil eğitimi sayesinde, öğrenciler yurtdışında yapılan uluslararası yarışma, festival gibi etkinliklere katılma ve dünyada neler olup bittiğinden haberdar olma imkanı da elde ederler. Tüm bu imkanlara henüz lise çağında sahip olabilen öğrenciler, mezun olduktan ve iş hayatına atıldıktan sonra, yaptıkları işlerde farklı bakış açıları geliştirebilen bir karaktere sahip oluyorlar.
Kendine güvenen, iyi bir eÄŸitim görmüş, bağımsız düşünmeyi ve sorgulamayı çok erken yaÅŸta öğrenmiÅŸ olan bu öğrencilerin, mezun olduklarında, yaÅŸadıkları ülkede pek çok alanda önemli kiÅŸiler haline geldikleri görülüyor. Bilim, siyaset, sanat, spor, eÄŸitim, ticaret gibi pek çok alanda iyi okulların mezunlarının ön planda olması tesadüf deÄŸil. Gerek aldıkları eÄŸitim gerekse okulların sosyal ortamında kazandıkları özgüven, bu kiÅŸilerin olaylara farklı açılardan bakmalarını  ve yaptıkları iÅŸlerde baÅŸarılı olmalarını saÄŸlıyor.Â

Haberin Devamı

Lise tercihi çok önemli

Başta 530 yılı aşkın tarihiyle Galatasaray Lisesi olmak üzere, ülkemizde köklü bir tarihe sahip, öğrencilerine iyi bir eğitim-öğretim sağlayan ve mezunlarının kopmaz aidiyet bağıyla bağlı oldukları birçok iyi lise sayılabilir. Eğitimine hangi lisede devam edeceğine karar verecek bir öğrenci, yukarıda saydığımız özelliklere sahip bir liseye girebilmek için kendisine bir hedef belirlemeli ve gerekli azmi göstermeli. Bu çalışmanın sonunda okuyacağı lisede ulaşacağı imkanların ve mezun olduktan sonra sahip olacağı özelliklerin, öğrencinin bundan sonraki tüm yaşamına yön vereceği gözardı edilmemeli. Dolayısıyla veliler ve öğrenciler, iyi bir lise tercihinin en az üniversite tercihi kadar, hatta, alınan eğitimin iyi bir üniversite kazanmada belirleyici bir unsur olduğu düşünüldüğünde, üniversite tercihinden bile daha önemli olduğunu unutmamalıdırlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!