İş dünyasına lisede hazırlanıyorlar

Güncelleme Tarihi:

İş dünyasına lisede hazırlanıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2013 10:21

Kimi ameliyathanede, kimi inşaatta, kimi büroda doktorluğu, mühendisliği, avukatlığı öğreniyor. Lise yıllarında gelecekte seçecekleri mesleklerle ilgili ipuçları alıyorlar.

Haberin Devamı

Liseliler, geleceklerine yön verecek en önemli kararlardan biri olan meslek seçimini doğru yapmak için okulları tarafından farklı alanlardaki işyerlerine gönderiliyorlar. Mezun olduktan sonra gelecekte yapmayı hedefledikleri meslek gruplarında çalışan gençler, hem işi tecrübeli kişilerden öğreniyor, hem de seçtikleri dalların kendilerine uygun olup olmadığını test ediyor. Okullar ise öğrencilerine staj yeri bulma konusunda destek oluyor. Gençlerin tercih ettiği alanlarda çalışan veliler ile iletişime geçen okullar, liselileri onların işyerlerine göndererek, belli bir süre staj imkanı tanıyor. Sonunda da stajyer liseliler, ya aldıkları karardan pişman olup farklı bir alana yöneliyor ya da seçimlerini destekleyen uygulamalar üzerine çalışıyor. Stajlar bir hafta ile üç ay arasında değişiyor.

Haberin Devamı

50 öğrenci gönüllü staj yaptı

Anakent Koleji: Stajını gönüllü olarak yapan 9’uncu sınıflar hukuk, tıp, mühendislik gibi alanlarda tatil boyunca çalıştı. İşyerinde “Gözleme Dayalı Staj” yapan 50 öğrenci gelecek yıl böylelikle seçeceği derslere yönelik yerinde tecrübe kazandı. Öğrencilerin staj süreleri 5 ile 7 gün arasında sürdü.

10 ve 11’inci sınıflara yaz boyunca staj

Özel Sezin Lisesi: Staj sürecini 10 ve 11’inci sınıfta başlatan kolej, yaz aylarında isteğe göre staj programı düzenliyor. Bu yıl 34 liselinin gönüllü katıldığı programda öncelikle öğrencilerin çalışmak istedikleri alanlar belirlendi. Rehberlik birimi, veliler aracılığıyla staj yapılacak iş yerlerini seçti.

Meslekleri yaşayarak öğreniyorlar

İSTEK Okulları: Öğrencilere gelecekte seçecekleri meslekler konusunda bilgi vermek amacıyla İSTEK Özel Semiha Şakir Anadolu Lisesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, her yıl Kariyer Günü ve Meslek Tanıtım Günleri düzenliyor. Mesleğimi Yaşıyorum Projesi’ni de başlatan okul, staj yerlerini velilerden destek alarak ayarlıyor. 35 öğrencinin katıldığı staj programında en çok Halkla İlişkiler, Avukatlık, Mimarlık, Tıp, Moda Tasarımı, Sinema-TV, Gazetecilik, İşletme, Makina Mühendisliği, Uzun Yol Kaptanlığı gibi alanlar tercih edildi.

Haberin Devamı

Meslek tercihi öğrencilerden

Irmak Okulları: 9’uncu sınıf öğrencileri mesleki ilgi alanlarını belirlemek, diğer sınıf seviyelerindekiler ise seçmiş oldukları mesleklerde kendilerini geliştirmek için staj yapıyor. Liselilere çalışmak istedikleri alanları anket eşliğinde soran rehberlik birimi, velilerle iletişime geçerek öğrencilerin seçtikleri alanlardaki yerler ayarlıyor. 25 öğrencinin katıldığı staj programında süre sınırı bulunmuyor.

15 gün zorunlu staj var

Kültür2000 Koleji: Mesleğe yönlendirme rehberlik çalışmaları kapsamında okul 4 yıldır 10’uncu sınıf öğrencilerini yaz aylarında staja gönderiyor. Sonrasında okulda bulunan Staj Defteri’ne öğrenciler, bu süre içinde yaşadıklarını, öğrendiklerini yazıyor. Rehberlik servisine verilen defterler, uzmanlar tarafından inceleniyor. Okulda 15 günlük staj uygulaması zorunlu tutuluyor.

Haberin Devamı

Profesyonel koç yanında 9 saatlik eğitim

Doğa Koleji: t-MBA ‘MBA For Teenagers’ eğitim modeli kapsamında öğrenciler, kolejde meslek seçme ve bireysel kariyer planlamalarını yapabilmeleri için ilk ve ortaöğretim yıllarında bilinçlendiriliyor. Liseliler, yarıyıl tatilinde gelecekte yapmak istediği meslekle ilgili profesyonel bir koçun yanında toplam 9 saatlik gözlem yapıyor. Staj yeri seçme konusunda özgür olan öğrenciler için özel kurumlar da işbirliği yapılıyor.

Uzmanlardan seminer alıyorlar

Bahçeşehir Koleji: Staj programları daha çok 11 ve 12’inci sınıf öğrencileri için yapılıyor. Liselileri ikinci dönem staj ve gözleme yönlendiren okul, öğrencilerin kendilerini yakın hissettikleri alanlarda çalışmasına fırsat veriyor. Gençlere seçtikleri alandaki uzmanlardan seminerler de veriliyor. Bir gün süren stajda gelecekteki meslekleri hakkında güçlü referanslara sahip oluyorlar.

 

Haberin Devamı

İleride seçecekleri derslere şimdiden karar veriyorlar

 

Lise yılları kariyer belirlemenin kilit noktası

Güneş Sarıtaş (Anakent Koleji 10’uncu sınıf öğrencisi, 16): Lise yılları meslek ve kariyer belirlemenin kilit noktası. Tatilde bir hukuk bürosunda staj yaptım. Mesleğin bana uygun olup olmadığını, çalışma koşullarını ve zorluklarını gözlemledim. İleride hangi dersleri seçmem gerektiğini öğrendim. Şimdi, onlara daha çok çalışacağım.

 

Ameliyata girdim

Aslı Acar (Özel Sezin Lisesi 12. sınıf öğrencisi, 17): Doktorluğu daha yakından tanımak için bu sene tıp alanında staj yaptım. En büyük hayalim bir ameliyata girmekti, gerçekleştirdim. Şimdiki hedefim ise doktor olmak.

 

 

Haberin Devamı

 

Staj kararımı değiştirdi

Melis Sonay (İSTEK Özel Semiha Şakir Anadolu Lisesi 12’nci sınıf öğrencisi, 17): Cerrah olmak istiyordum. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde staj yaptım. İnanılmaz bir deneyimdi. Hastanenin Acil bölümünde doktorlar, hemşireler, hasta bakıcıları ile oldukça yorucu, bir gün geçirdim. Devlet hastanesinde çalışmanın zorlukları ve imkansızlıklarını gözlemledim. Acilde açık yaralı hastalara nasıl müdahele ettiklerini gördüm. Bu mesleği yapacaksam maddi beklentimin yüksek olmaması gerektiğini anladım. Gördüklerimden sonra kararımı değiştirdim ve genetik mühendisliği okumaya karar verdim.

İletişime dayalı meslek seçmem gerektiğini anladım

Ali Baydarol (Irmak Okulları 12’nci sınıf öğrencisi, 17): Mimar ya da mühendis olmak istiyorum. Farklı mühendislik dallarının uygulandığı bir staj programını seçtim ve uygulamaları yakından izleme fırsatı buldum. Staj süresince, özellikle şantiye ortamının bana uygun olmadığına karar vererek, daha çok insan ilişkilerine dayalı meslekleri istediğimi fark ettim. Bu nedenle 12. sınıfta, Fen-Matematik ağırlıklı program yerine, Türkçe-Matematik ağırlıklı programa geçiş yaptım. Şimdi üniversitede uluslararası ilişkiler alanında eğitim almak istiyorum. Yıllardır hep yapmayı düşündüğüm mesleğin aslında hiç bana uygun olmadığını görmek benim için çok önemli bir kazanç oldu.

Yaşıtlarım uyurken ben staj yapıyordum

Gencay Ögetürk (Kültür2000 Koleji 11. sınıf öğrencisi, 17): Tıp okumak istediğimden stajımı da bir tıp merkezinde yaptım. Bu stajla isteğim daha da güçlendi. İlginç vakalar gördüm. Kan görmenin beni rahatsız etmeyeceğini fark ettim. Tatilde yaşıtlarım daha uyurken ben staj yapıyordum ama çok keyif aldım. Çok da şey öğrendim. Benim için faydalı oldu.

 

Profesyonellerden bir şey öğrenmek önemli

İpek Mekikçi (Ataşehir Doğa Koleji 9. sınıf öğrencisi, 15): Gelecekte hayatımda yapmak istediğim meslek hakkında fikir edinmek için gönüllü olarak staj yaptım. Okulumdaki t-MBA eğitimleri sayesinde de işi profesyonellerinden öğrendim. Kazandığım deneyim sonrasında İç Mimarlık okumaya karar verdim. Staj ile bu alanda deneyimli insanlarla karşılaştım ve mesleği seçmeden önce neler yapmam, nelerden fedakârlık etmem gerektiği konusunda yönlendirdiler.

 

 

Hayallerime bir adım daha yaklaştım

Berfin Gögercin (Eyüboğlu Koleji 10. sınıf öğrencisi, 16): Şubat tatilinde TÜBİTAK’taki Kriptoloji Kampı’nda çalıştım. Üniversitede de Bilgisayar Mühendisliği ve Matematik Mühendisliği okumak, kriptolog olmak ve TÜBİTAK’ta çalışmak istiyorum. Sömestr’da tatil yapmayı hiç düşünmedim. Katıldığım kampta kriptolojinin tarihini, günümüzde nasıl kullanıldığını öğrenme fırsatı buldum. Bilimsel çalışmalara olan yakınlığım daha da arttı. Bu çalışma sayesinde kriptoloji ile ilgili hayallerime bir adım daha yaklaştım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!