İnşaat mühendislerinden YÖK kararına tepki

Güncelleme Tarihi:

İnşaat mühendislerinden YÖK kararına tepki
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 14:33

İlave ders alınarak Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına mühendislik unvanı dağıtılmasının bilimsel gerçekliğe sığmadığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası, YÖK’ü meslek odalarının görüşünü almaya davet etti.

Haberin Devamı

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarının, iki yarıyıl hızlandırılmış eğitime tabi tutularak mühendis olmalarına olanak tanıyan YÖK kararını eleştirdi. Bakır, YÖK kararı ile teknik öğretmenlere mühendislik yolunun açıldığını belirterek “Mühendislik formasyonu öğretilen formüllerden ibaret değildir. İlave ders alınarak mühendislik unvanı dağıtılması bilimsel gerçekliğe sığmaz ve toplumu kandırmaktan öteye geçmez” dedi
İMO Başkanı Abdullah Bakır, yaptığı açıklamada “Mühendislik formasyonu öğretilen formüllerden ibaret değildir. Mühendislik muhakemesi için 4 yıllık eğitim süreci bile yetersiz görülürken, ilave ders alınarak mühendislik unvanı dağıtılması bilimsel gerçekliğe sığmaz ve toplumu kandırmaktan öteye geçmez” dedi.
İstihdam olanakları ile mühendislik fakültelerinin kapasitesi arasında ‘inanılmaz bir uçurum’ bulunduğunu belirten Bakır şunları aktardı:
“Bunun ne anlama geldiği ise açıktır. Mühendislik disiplinleri arasında işsizlik oranı, dallar arasında farklılıklar arz etse de, ortalama yüzde 25 civarındadır. İşsizlik, düşük ücretler, sağlıksız çalışma koşulları ve güvencesizlik mühendisliğin adeta ‘kaderi’ olmuştur. Mesleki etik ve yetkinlik temel sorunlar arasındadır. Mühendislik eğitimi ve istihdam olanakları bağlamında gerçek bu iken, bir de Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olanları, iki yarıyıl gibi ‘hızlandırılmış’ eğitime tabi tutarak mühendis ilan etmek teknik hizmetlerin niteliğinin daha da düşmesine neden olacaktır.”
Bakır, İnşaat Mühendisleri Odası olarak, YÖK’ü konu ile ilgili Meslek Odalarının görüş ve yaklaşımlarını dikkate almaya çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!