İki günde 25 bin imza toplandı... ‘Özel yetenek’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

İki günde 25 bin imza toplandı... ‘Özel yetenek’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2019 08:00

Grafik tasarım ve spor bilimlerinin de aralarında yer aldığı 14 yükseköğretim programında özel yetenek sınavının kaldırılması tepki topladı. ‘Change.org’ta açılan imza kampanyasında, iki günde hedeflenen 25 bin destek geldi.

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK), milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren kararlar aldığı son genel kurul toplantısında, özel yetenek sınavıyla öğrenci alan 14 yükseköğretim programını, özel yetenekle öğrenci alan bölümler arasından çıkardı. YÖK’ün kararı doğrultusunda, bugüne kadar özel yetenek sınavı ile öğrenci alan 14 bölüm, 2020 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) merkezi yerleştirmeyle öğrenci öğrenci alacak. Özel yetenekle öğrenci alan bölümler kapsamından çıkarılan programlar ‘çizgi film, grafik, grafik resimleme ve baskı, grafik tasarım, moda giyim tasarımı, moda tasarımı, moda ve tekstil tasarımı, rekreasyon, spor bilimleri, spor yöneticiliği, tekstil, tekstil geliştirme ve pazarlama, tekstil tasarımı, tekstil ve moda tasarımı’ olarak sıralandı.

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYADA TEPKİ
Ancak YÖK’ün bu kararına sosyal medyada tepki geldi. Change.org’ta ‘Özel Yetenek Sınavları Kaldırılmasın’ başlıklı imza kampanyası başlatıldı. “Yeteneği olmayanın puanı ile istediği üniversiteye girebilmesini, yeteneği olan öğrencinin puanı sebebiyle heba olmasını istemiyoruz” denilerek, özel yetenek sınavlarının kaldırılmaması talep edildi. Kampanyada iki gün içinde hedeflenen 25 bin imzaya ulaşıldı.

‘UMARIM BU DÜZENLEMEDEN DÖNÜLÜR’
Öte yandan Hürriyet’e konuşan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Nihal Kafalı, YÖK’ün kararından endişe duyduğunu belirtiyor. Bu kararın Türkiye’de yetişecek sanat ve tasarım insanlarının uzmanlık alanlarında yetersizliklere neden olacağını belirten dekan, ”YÖK’ün bu kararı, gelecekte Türkiye’de güzel sanatlar-tasarım alanlarında ve ilgili tüm sektörlerde önemli problemlere neden olacaktır. Ayrıca eğitimde bu kadar önemli kararlar alınırken, alanın uzmanlarının ve akademisyenlerin de görüşleri alınmalı. Yurt dışındaki eşdeğer tüm saygın üniversitelerde olduğu gibi güzel sanatlar fakültelerinde bulunan tüm bölümlerin özel yetenek sınavı ile öğrenci almaları sanat ve tasarım eğitimi ve formasyonu için vazgeçilmez. Umarım en kısa zamanda bu düzenlemeden vazgeçilir ”diye konuştu.

 

BAKMADAN GEÇME!