Heyecan dorukta

Güncelleme Tarihi:

Heyecan dorukta
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 20, 2008 14:51

22 Haziran Pazar günü yapılacak olan Yabancı Dil Sınavı’na 43.050 aday başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

2008 ÖSS’nin ardından yabancı dil alanı öğrencileri hariç diğer alan öğrencileri sonuçlar açıklanana kadar üniversite maratonuna ara verdi.

Yabancı dil alanı öğrencileri tıpkı meslek lisesi öğrencileri gibi sadece ÖSS’nin 1.bölümünden sorumlu tutuluyor. 100 sorudan oluÅŸan yabancı dil sınavı ÖSS DÄ°L puanının yaklaşık %60’ını oluÅŸturuyor.Â

Bu yıl sınava giren pek çok aday, bize gelen bilgiler doğrultusunda tüm alan öğrencilerini yakından ilgilendiren Mat-1 testi ve geometri sorularında zorlandıklarını ifade etmişler. (Tabii diğer bir önemli nokta, eşit ağırlık ve sayısal öğrencileri geçen yıla göre oldukça zor bir Mat-2 testiyle karşılaştılar.) Dil alanı öğrencileri ve sözel testlerden sorumlu pek çok aday tarih sorularından ve 30. felsefe sorusundan ( ve tabii tartışmalı diğer sorulardan)  dert yanarken; yabancı dil alanı öğrencilerinin dikkatini bir konuya çekmekte yarar var ki, YDS ile yaklaşık yarı yarıya değer taşıyan ÖSS’de her bir net adaylar için elbette altın değerinde. 2008 ÖSS’ye ilişkin şimdiye kadar edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, göründüğü kadarıyla ‘üst sıralarda’ dil alanı öğrencileri açısından sayısal netler geçen yıla göre daha fazla değer taşıyacak .

Haberin Devamı

YDS ile ilgili genel bir hatırlatma yapacak olursak; geçen yıl İngilizce testini çözen yaklaşık 19 bin öğrenci 185 barajını geçerek tercih yapma hakkı kazanmıştı. Diğer alanlarla karşılaştırıldığında yabancı dil alanı, üniversiteye yerleşme oranının en yüksek olduğu alandır. Zira geçen yıl sınava İngilizce, Almanca ve Fransızca’dan giren yaklaşık 20 bin aday, 11 bin 511 dil kontenjanı için tercih yapmıştı. Yani kağıt üzerinde neredeyse %50’lik bir yerleşme oranı söz konusu. Ancak elbette önemli olan adayın istediği bölüme ve üniversiteye girebilmesidir. Genellikle dil alanı öğrencilerinin tercih sırasında, İngilizce öğretmenliği ve İngilizce mütercim- tercümanlık bölümleri başı çekiyor. Adayların seçtiği en öncelikli iki dil İngilizce ve Almanca. Son yıllarda Rusça, Japonca, Çince ve Korece de geleceği öngören bilinçli adayların seçimlerinde yer verdikleri bölümler olarak sivrildi.

Haberin Devamı

YDS’de soruların zorluk derecesi tıpkı ÖSS’de olduğu gibi ayarlanmıştır. Yani çok zor soruların oranı %10’dur. Bu da 100 soruluk

Elif KALELÄ° YAZIYOR

YDS’de toplamda adaylar için ayırt edici 10 soru demektir. Geçen yıl YDS’de İngilizce testinden 100 net çıkaran 72 öğrenci vardı. 90 net ve üstü skor elde eden 3.111; 80 neti geçen 7.325 aday istatistiklerde yer aldı. En çok yığılmanın olduğu net aralığıysa İngilizce testinde 50 net ile 60 net aralığıydı. Özellikle İngilizce eğitim veren bir üniversite hedefliyorsanız geçen yılın net aralıkları size bir fikir verebilir. YDS’de İngilizce bir bölüm için en az 92 neti hedeflemeniz gerekmektedir. Şayet ÖSS beklentinizin altında bile olsa YDS sizin için bir telafi alanı olabilir. Pazar günü YDS’ye girerken, bence ikinci bir şansızın olduğunu düşünerek testinizi çözmeye başlayın.

Haberin Devamı

Pazar günü yapılacak olan 2008 YDS öncesi, ÅŸayet geçmiÅŸ yılların sorularından çözmedikleriniz varsa mutlaka bunları tamamlayın. EÄŸer yapamadığınız sorular çıkarsa, soruların kapsamına iliÅŸkin tekrarlar yapmanızın bir sakıncası yoktur. Ayrıca sizi rahatlatacaksa kelime tekrarları yapmanızın da sınav öncesi olumsuz bir etkisi yoktur. Önemli olan YDS öncesi kafanıza takılan tüm sorulara cevap bulmuÅŸ olarak sınava girmenizdir. Daha önce çözdüğünüz onlarca belki yüzlerce YDS denemesi gibi 22 Haziran’da da 150 dakikalık süre içersinde benzer bir sınava katılacaksınız. Tıpkı ÖSS’de olduÄŸu gibi yine sınavın ilk dakikalarında kalbiniz heyecanla çarpacak ancak soruları çözdükçe sakinleÅŸecek ve daha önceki denemelerde olduÄŸu gibi sürenizi doÄŸru kullanarak, cevaplarınızı kontrol ederek sınavınızı sonlandıracaksınız. YDS’ye girecek adaylara altını çizerek ÅŸunu tavsiye ediyorum ki, sakın ola ki cevaplarınızı optik forma geçirirken, soruları biriktirmeyin. Öğrencilerin sınavda şıklar arasında ‘kaydırma’ yapma nedeni budur. Önce tüm soruları kitapçığa iÅŸaretleyip ardından optik forma geçirmek çok sık yapılan klasik bir hatadır ve aday için gerçekten kötü sonuçlar doÄŸurur. O nedenle ideal olanı soruyu çözer çözmez optik forma iÅŸaretlemektir.        Â

Haberin Devamı

YDS’den çıktıktan sonra alanınız kapsamında yer alan bölümlerle ilgili bilgi edinmek isteyeceksiniz. Unutmayın ki, dil alanıyla ilgili tercih rehberliği, diğer alan rehberliklerinden oldukça farklıdır. Dolayısıyla dil alanı öğrencileri üniversite ve bölüm tercihlerinde bulunurken  mutlaka kendilerine kariyer planı çıkarabilecek kadar dil alanıyla ilgili ve bu konuda bilgi sahibi olan bir rehber uzmandan destek almalılar. Kağıt üzerinde seçebilecekleri bölüm sayısı sınırlı gözükse de, doğru bir planlamayla uluslararası  iş akışında yabancı dil alanı öğrencileri kendilerine kolayca yer bulabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!