Her liseye öğrenci çemberi

Güncelleme Tarihi:

Her liseye öğrenci çemberi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 23:53

Yeni liseye giriş sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunan MEB Müsteşarı Yusuf Tekin, “İlçeler üzerinden bir eğitim bölgesi planlaması yapmıyoruz. Liseleri baz alarak, buraya gelebilecek öğrencilerin hangi bölgede oturan çocuklar olduğuna bakıyoruz. Mahalle mahalle, sokak sokak her lisenin etrafında bir daire oluşturuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, yeni liseye giriş sistemini anlatırken liseleri baz alarak, oraya gelebilecek öğrencilerin hangi bölgede oturduğuna baktıklarını, mahalle mahalle, sokak sokak her lisenin etrafında bir daire oluşturduklarını anlattı. Tüm öğrencilere her okul türünden dokuz tercih sunacaklarını bildiren Tekin, Habertürk’te katıldığı programda şöyle konuştu: “Öğrenciler, beş tercihi doldurmak zorunda. İstediği okul türüne yerleşemeyen ya da yerleştiği okul türünü beğenmeyen öğrenciler için nakil veya ek yerleştirme süreçleri başlayacak. Boş kontenjanlarımızın kaldığı okul türlerinden ilerleyen aylarda, takvimi açıklamadık henüz ama ağustosta, başka bir seçenek sunacağız. Bu kez belki adresine yakınlık sıralamasında bir kategori çemberin dışındaki bir okul önermiş olacağız.”

ÖĞRENCİLERE VE VELİLERE ALAN AÇIYORUZ: Tekin, “Liselere girişte yapılacak merkezi sınav öğrencileri sınav stresinden kurtarayım derken, onları daha büyük bir rekabet içine sokmadı mı?” sorusuna yanıt verirken, TEOG’a girenlerin yüzde 10’dan bile daha düşük liseler için sınava girdiğini hatırlattı. “Yüzde 5 oranında bir lise daha fazla tercih ediliyordu. Öğrencilerin yüzde 75’i bu liseleri seçiyordu. Şimdi biz geriye kalan okullar için öğrencilere, velilere bir alan açıyoruz” diyen Tekin, şöyle devam etti: “Şu garantiyi veriyoruz, seçtiğiniz bir okul türünü ve erişim olarak sınav olsaydı eğer gideceğiniz okuldan çok daha yakın ve rahat ulaşabileceğiniz bir lise alternatifini size sunuyoruz. Listeleri yayınladığımızda velilere bu dokuz okuldan birine çocuğunuz yerleşecek dediğimizde, veliler de yüzde 10’luk kitleye giremeyeceğini düşündükleri çocukları bu sınava sokmaktan imtina edecek. Böyle bir sınav stresini çocuğuna yaşatmak istemeyecek.”

YAKIN OKUL GARANTİSİYSE ÇOCUĞUMU SINAVA SOKMAM: Müsteşar Tekin, belki ilk yıl çok sayıda öğrencinin sınava girmek isteyebileceğini değerlendirerek, “500 bin dolayında öğrencinin sınava girebileceği tahmin edilebilir ama ilerleyen yıllarda bu sayı, sınavla alan lise kontenjanının iki katını aşmayacaktır” dedi. Bir baba olarak çocuklarını bu sınava sokup sokmayacağı sorulan Tekin, “Evime, şu anda oturduğum bölgeye yakın bir okula çocuğumu yerleştirme garantisi varsa asla çocuğumu o sınava hazırlamam, sokmam” yanıtını verdi. Sınavda 90 soru sorulacağını, soruların değerlendirilmesinde zor ya da çok az sayıda öğrencinin yaptığı soruların ağırlıklandırılmış hesaplamasının yapılacağını ve buradan bir not ortaya çıkacağını söyledi.

DİNDEN MUAF OLANLAR İÇİN TEOG’DAKİ SİSTEM: Sınavda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden de soru sorulmasına yönelik eleştirilerin dile getirilmesi üzerine Tekin, şöyle konuştu: “Biz temel kurgumuzu ortaokullardaki eğitim üzerine yaptık. Ortaokullardaki temel dersler ne ise onlardan soru sormak üzerine kurguladık. Haftalık ders saatleri üzerinden bir ağırlıklandırma yaptık. Anayasal olarak Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin yorumu her ne kadar farklı olsa da, iç hukukumuzda bizim açımızdan böyle bir karşılığı yok. Anayasal bir ders ve bizim müfredatımızda anayasal olan tek ders. Dolayısıyla onu alan, müfredatta bu dersle ilgili kazanımlarından biz o çocuklara sınav yapacağız. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler için TEOG sisteminde de farklı alternatifler sunduk. Bu öğrenciler için yine aynı sistem uygulanacak.”

'DİNDAR NESİL' TALİMATI YOK
YUSUF Tekin, “AK Parti daha dindar bir nesil yetiştirmek için eğitim sistemini değiştirdi” yönündeki eleştirilerle ilgili, “Ben 4.5 yıldır müsteşarım. Hiçbir kimse, müfredatınızı değiştirin ve daha dindar bir hale getirin, diye bize bir talimat vermedi. Bunu nereden çıkartıyorlar bilmiyorum. Ancak şu iki kavramı insanlar birbirine karıştırıyor. Dindar nesil ile değerlerine bağlı nesil arasında çok farklılıklar var. Dindarlık başka bir kategori. Bu coğrafyanın ortak değerlerine sahip çıkmak ve bu değerler etrafında bir toplumsal yapı oluşturulmasını sağlamak başka bir şeydir. Biz bu ikincisi ile ilgili çalışıyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!