Hayat ‘tercih’lerle inşa ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Hayat ‘tercih’lerle inşa ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2017 09:06

Üniversite tercihleri 18-26 Temmuz arasında yapılacak. ÖSYM’nin yayımladığı 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatli incelemek sağlıklı tercih için oldukça önemli bir adım.

Haberin Devamı

Tercih bildiriminizi tamamladıktan sonra “Tercih Süresi” içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden değişiklik yapabilirsiniz. İşleminiz bitince https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol edin ve yazıcıdan listenizin bir dökümünü edinerek saklayın. Üniversite tercihlerini yapmadan önce https://yokatlas.yok.gov.tr/ adresini inceleyerek önceki yılların başarı sıralamalarına bakın.

UZMAN DESTEĞİ ALIN

Hemen belirtilecek en önemli husus, tercih işlemleri için mutlaka bir uzman desteği alınması. Hem MEB’e bağlı okullarda hem de özel öğretim kurumlarında uzman tercih desteği sunuluyor. Üniversite tercihlerini oluştururken; kendinizi mutlu edecek bir meslek seçmeye özen gösterin. Bunun dışında tercih yaparken bölüme, sıralamalarına, bölümün içeriğine, istihdam koşullarına, üniversitenin niteliğine, üniversitenin sosyal, bilimsel ve yurtdışı imkanlarına dikkat ederek tercih yapın. Adayların en çok takıldıkları hususlardan birisi, “İstenilen bölüme göre mi, puanına göre mi tercih yapmalı?” sorusu. Hem puan hem de bireyin istediği bölümün kesişimi esas alınmalı. Bireyin yeteneğine uygun, severek yapacağı, mutlu olacağı, başarılı olacağı ve puanının yettiği bir bölüm tercihi esas. Tercihleri yaparken öğrencinin puanı istediği bölüme yetmiyorsa, istediği bölümle bağlantılı olan bölümleri tercih etmeli. Çift ana dal ya da yatay geçiş imkanları olan bir bölüm tercihinde de bulunabilir.

Haberin Devamı

İSTİHDAM OLANAKLARINI ARAŞTIRIN

Tercih işlemi yaparken bölüm kadar üniversitenin eğitim kalitesinin de çok önemli olduğunu unutmayın. Bu sebeple üniversitelerin AR-GE, inovasyon ve bilimsel çalışmalar açısından çalışma ve olanaklarının iyi inceleyin. Üniversite içerisindeki öğretim üyesi (yrd doç.-doç-prof) sayısına internetten bakılabilir. Mezunların iş bulma olanakları, bölüm lisansının kamu ve özel sektördeki reel değerini inceleyin. Adaylar bölümleri incelemek için internette, yazılardan, videolardan araştırmalar yaparak ve o bölümü okuyan veya meslekte çalışan kişiyle iletişime geçerek detaylı araştırma yapmalı. Mümkünse üniversite önceden ziyaret edilmeli veya o üniversiteyle ilgili destekleyici videolar izlenmeli. Aynı zamanda İŞKUR‘daki danışmanlardan da yardım alabilirler. Bölümün yurtdışı ve yurtiçi istihdam ve olanaklarını araştırın.

Haberin Devamı

“NASILSA ALIŞIRIM” MANTIĞIYLA HAREKET ETMEYİN

Adaylar tercih listesini oluştururken puana göre değil, sıralamaya bakarak tercih listelerini oluşturmalı. İlk tercihlerini mevcut olan sıralamalarının biraz üstündeki bölümleri yazabilirler. Özellikle üniversitelerin kodlamaları yazılırken dikkatli yazılmalı. Tercih sırasının puan üstünlüğü yok. Son tercihi de yazılsa puanı, başarı sırası yüksek olan kişi ilgili bölüme yerleşir.

Üniversite tercihleri yapılırken ‘’Nasılsa alışırım’’ mantığıyla hareket etmeyin. Sırf yerleşme mantığı değil istediğiniz bölümü, iş imkânı olan yaşlanmayı göze alacağınız bölümü tercih etmeye çalışın. İstediğiniz bölüme puanınız yetmiyorsa, ona yakın tercihler yapmak ve tercih ettiğiniz bölümdeki çift ana dal ve yatay geçiş imkanlarını araştırmak bir b planı olabilir.

Haberin Devamı

Üniversite tercihi sonuçlanınca yerleştiğiniz bölümü okumak istemezseniz AOBP‘nizin düşeceğini unutmayın. Tercih listesini oluştururken kodlama hatasına dikkat edin. Toplam tercih sayısı 24. Sıralamanızı oluştururken sıralamalarınıza uygun tercihler yapın. Örneğin sıralamanız 100 binde ise 80-90 binlik tercihlerinizi ilk sıralara yazabilirsiniz.

BURSLULUK ŞARTLARINA DİKKAT

Üniversitelerin; bursluluk şartı ve eğitim diline dikkat edin, ERASMUS-FARABİ gibi imkanlarını araştırın. Tercih edeceğiniz üniversitenin şehir koşullarını da inceleyin, zira şehir de öğrenciler için çok önemli. Sonuçta yaşamınızın birkaç yılını orada geçireceksiniz. Üniversiteye ulaşım imkânlarını bilin. Yabancı dil eğitimine bakın. Mümkünse hazırlık programı olan bir bölüm ve üniversite tercih edin.

Haberin Devamı

Vakıf üniversiteleri yazmadan önce, yazacağınız okulun ücretlerini öğrenin (burslu ya da ücretli olarak). Yurtdışında yazacağınız üniversite ÖSYM tercih kılavuzunda yoksa kesinlikle denkliği yoktur. Mezun olduktan sonra sizi bir dizi sınav bekleyecek. Burslu seçtiğiniz vakıf üniversitelerindeki devamsızlık koşullarını göz önünde bulunurun. Vakıf üniversitelerinin öğretim kadrosu profesör-doçent oranı açısından nasıl? Yatay geçiş imkânları (bölümler arası geçiş) ya da çift ana dal (2 bölümü aynı anda okumak) programları var mı? Özellikle günümüzde 2 lisans programından mezun olmak iş sektörünü genişletmek açısından önemli. Özel ve vakıf üniversitelerinin yüzde 75 burslu ifadelerine aldanmayın. Bazı üniversitelerin yüzde 75 burs ücreti, başka üniversitelerin yüzde 25’ine denk geliyor. “Şu bölümün iş alanı yok, mezunlar iş bulamıyor!” klişelerine kapılmayın. Çünkü hangi bölüm mezunu olursanız olun, işinizi severek yaparsanız, azimli davranır ve fark yaratırsanız, işsiz kalma ihtimaliniz azalacak. Bu sebeple üniversite hayatı kendini geliştirmeniz ve keşfetmeniz için önemli bir saha. Bazı bölümlere sıralama sınırlaması getirildi. O sınırlama getirilen bölümler şöyle:

Haberin Devamı

Tıp: 40 Bin
Hukuk: 150 Bin
Mühendislik: 240 Bin
Mimarlık: 200 Bin

Unutmayın, hayat ‘tercih’lerle inşa edilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!