Harp okulları öğrencileri için tercihlerde son gün

Güncelleme Tarihi:

Harp okulları öğrencileri için tercihlerde son gün
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2016 11:50

Harp okulları bünyesindeki fakülte, yüksekokul, astsubay meslek yüksekokullarında kayıtlı ve mezun aşamasında olmayan öğrenciler, YÖK tarafından merkezi olarak yerleştirilecek. Tercih süreci başlayan öğrenciler, 26 Eylül saat 17.00’ye kadar YÖK’ün internet adresinden T.C kimlik numaraları ve e-devlet kapısı şifrelerini kullanarak tercihleri kendileri yapacak. Öğrencilerin, tercihlerinin YÖK’e ulaştığından emin olmaları için ekranda ‘Tercihleriniz YÖK’e bildirilmiştir’ ifadesini görmeleri gerekiyor.

Haberin Devamı

TERCİH SÜRESİ İÇİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİYOR

Öğrenciler, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra ‘tercih süresi’ içerisinde https://yoksis.yok.gov.tr/TS internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecek. ‘Tercih Süresi’ tamamlandıktan sonra bu işlemler gerçekleştirilemeyecek.

30 TERCİH HAKKI

Öğrenciler başvuru esaslarını da dikkate alarak alanlarında 30 tercih yapabilecek.

YERLEŞENLERE TERCİH HAKKI YOK

Bando Astsubay Meslek Yüksekokulu öğrencileri Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda aynı isimli ön lisans programlarına yerleştirildiğinden, Hava Trafik Kontrol ön lisans programlarındaki öğrenciler de Anadolu Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Hava Trafik Kontrol ön lisans programına yerleştirildiğinden tercih yapmayacak.

Haberin Devamı

MEZUN DURUMDAKİLERE TERCİH HAKKI YOK

Kapatılan askeri yükseköğretim kurumlarında mezun duruma gelmiş öğrenciler, YÖK tarafından yapılan merkezi yerleştirme işlemine alınmayacak. Bu öğrencilerin diplomaları belirlenen koordinatör üniversitesi tarafından düzenleneceğinden, mezun duruma gelmiş öğrenciler tercih yaparak yerleştirilmiş olsa bile bu durumları tespit edilenlerin yerleştirilmesi iptal edilecek.

TERCİHLERİNİ KAZANAMAYANI YÖK YERLEŞTİRECEK

Yerleştirme işlemlerinde; öğrencilerin, ilgili yıldaki ÖSYS puanları, ortaöğretim diploma notları, tercihleri ve yükseköğretim programlarının kontenjanları göz önünde tutulacak. Öğrencinin tercih ettiği programlara yerleşememesi durumunda YÖK tarafından ÖSYS puanları, ortaöğretim diploma notları ile programların oluşan taban puanları dikkate alınarak yerleştirilecek.

BAŞARI PUANLARI DÜŞMEYECEK

Yerleştirilen öğrencilerin 2017-ÖSYS’ye girmeleri durumunda ortaöğretim başarı puanlarında düşme olmayacak. YÖK tarafından yapılan yerleştirme işlemlerinde tercih yapmayan öğrenciler haklarından vazgeçmiş sayılacak. Bu öğrenciler için yeniden yerleştirme yapılmayacak.

KAYIT TARİHLERİ YERLEŞTİRMELER SONRASINDA DUYURULACAK

Kayıt tarihleri yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra adaylara duyurulacak. Öğrenciler kayıtlarını e-devlet kapısı üzerinden elektronik ortamda veya bizzat üniversitelere giderek yapabilecek.

Haberin Devamı

ASKERİ LİSEDEN MEZUNLARA ÖZEL DÜZENLEME

Öğrenciler askeri yükseköğretim kurumlarına askeri liselerden sınavsız olarak geçiş yapabildiklerinden ÖSYS sınavlarına girmeden askeri liselerden mezun olarak öğrencilik hakkı kazananların ortaöğretim diploma notları dikkate alınarak Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen program ve kontenjanlara yerleştirilecek.

VAKIFLARA ÖĞRENİM ÜCRETİ ÖDENECEK

Öğrenciler Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen devlet ve vakıf üniversitelerindeki programları tercih edebilecek. Öğrencilerin vakıf yükseköğretim kurumlarını tercih etmeleri ve yerleşmeleri halinde belirlenen öğrenim ücretini ödemesi gerekiyor.

YABANCI DİL YETERLİLİĞİNİ KARŞILAMAK GEREKİYOR

Haberin Devamı

Öğrenciler öğretim dili Türkçe veya yabancı dil olan programlardan tercih edebilecek. Öğretim dili en az yüzde 30 veya tamamen yabancı dil olan programlara yerleşen öğrencilerin yerleştirildikleri yükseköğretim kurumunda programa devam edebilmesi için aradığı yabancı dil yeterlik şartını sağlamaları bekleniyor. Yabancı dil yeterlik şartını sağlayamayanlar, hazırlık sınıfı okuyarak başarılı olurlarsa programa devam edebilecek.

424 ADAY İÇİN BAŞBAKANLIK’TAN GÖRÜŞ ALINACAK

YÖK ayrıca, harp okullarından ihraç edilen öğrencilerle ilgili de açıklama yaptı. Buna göre, Genelkurmay Başkanlığı Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Hava Harp Okulu öğrencilerinden 422’sinin Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla ilişiğinin kesildiği ile Hava Astsubay Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinden ikisinin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunun olumsuz olması nedeniyle okuldan çıkarıldığını belirten yazıları dikkate alınarak bu kişilerden tercih alınmayacak. Bu kişilerden Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla çıkarılan 422’sinin statüleri konusunda Başbakanlıktan görüş alınacak ve gelen görüşe göre işlem yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!