Guinnes'e adayız

Güncelleme Tarihi:

Guinnese adayız
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2017 21:39

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, yeni açtıkları 5 bin kişilik e-Sınav Merkezi’ni tanıttı, merkezle Guinness Rekorlar Kitabı’na aday olacaklarını söyledi. 2016’da 1955 adayın sınavının saat yüzünden iptal edildiğini de açıklayan Demir, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

5 BİN 372 KAMERA

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), birbiriyle çelişen iki kavram olan gizlilik ve şeffaflık kavramlarının dengesini kurmaya çalışıyor. Bunun için sürekli yeni teknolojilere uyum sağlamaya çalışıyoruz. Elektronik sınavlar 2 yıldır Ankara, İstanbul ve İzmir’de düzenleniyor ancak başvuru kontenjanları sınırlı olduğu için Ankara Esenboğa Sınav Merkezi inşa edildi. Merkez, 30 bini kapalı olmak üzere 50 bin metrekarelik alana kuruldu. 5 giriş ve 8 çıkışlı, 37 salon ve 5 bin kabini bulunan binada, adaylar yüz tanıma sistemiyle sınava girecek. Şehir dışından gelenler için 2 bin 500’ü çanta/bavul olmak üzere toplam 5 bin emanet dolabı var. Jammer’la korunan bina 5 bin 372 kamera ile sürekli izleniyor.

TUVALET İZNİ OLACAK

Normal sınavlarda tuvalet izni yokken, elektronik binada 66’sı sınav salonlarında olmak üzere 203 tuvalet ile hizmet veriliyor. Sınavda sağlık problemi yaşayanlar için golf arabasına benzer mini ambulanslarla ilk müdahale yapılıyor. Olağanüstü durumlar için 11 acil çıkış kapısı var. Adayların yüzde 60’ı şehir dışından katılıyor. İstanbul’a ve İzmir’e benzer sınav merkezleri yapılacak. Şimdilik sadece Yabancı Dil Sınavları’nda hizmet veren merkezi bugüne kadar 3 bin 500 aday aynı anda kullandı. 5 bin aday sınava girdiğinde Guinness rekoru için başvurulacak. Güney Kore’de şu ana kadar 1200 kişiye aynı anda elektronik sınav yapılıyor. Böylelikle Türkiye 5 bin kişilik elektronik sınav merkeziyle dünyada ilk olduğunu tescilleyecek.

Haberin Devamı

ONLİNE ARŞİV KURULACAK

Soruşturması devam eden 2010 KPSS kitapçıklarının imha edilmesi sorununa çözüm olarak online arşiv kurulacak. Bunun için kitapçıklarda her sorunun altında cevap anahtarı bulunacak. Her adayın kitapçığındaki soruları ve cevapları elektronik ortama aktarılacak.

32 kopyacı yakalandı

“14 milyon adaydan sadece 32’si kopyadan yakalandı. 5 bin 500 aday kuralları ihlal ettiğinden sınavı geçersiz sayıldı. 156 kişi yanında cep telefonu getirdi. 759 kişi takıyla, 1955 kişi saatle sınava girdi. 778 kişinin ise geçerli kimliği olmadığı için sınavı iptal edildi. FETÖ soruşturması kapsamında 17’si sözleşmeli teknik personel olmak üzere toplam 37 kişi ihraç edildi. Soruşturma kapsamında adli birimlere bilgi akışı devam ediyor.”

Haberin Devamı

Deneme soruları geliyor

“YDS, ALES ve İş Güvenliği sınavlarında adaylara 3’er, 4’er deneme soruları yöneltilecek. Hangisinin deneme sorusu olduğu bilinmeyecek. Bunlar puanlamaya katılmayacak ve adaylara fazla zaman verilecek. Her adaya farklı soru sorulacak. Denemelerin sözlü ya da yazılı açıklanması suç sayılacak. Bireyselleştirilmiş sınava geçeceğiz. Farklı adaylara eş zamanlı farklı sınav yapılacak. Soru havuzu, deneme sorulardan oluşturulacak. İhtiyaç duyulursa eş değer zorlukta kişisel sınavlar yapılabilecek.”

Rakamlarla ÖSYM 2016

ÖSYM Başkanı Demir, 2016 yılında yaptıkları sınavlara ilişkin sayısal verileri de paylaştı:

45 farklı sınavda 223 test aracılığıyla 8 bin soru soruldu.

Haberin Devamı

14 milyon 207 bin 923 aday sınavlara başvurdu, 776 bini sınavlara girmedi.

50 bin kişi parasını yatırmasına rağmen YGS’ye girmedi.

Sınavlarda 2 milyon 81 bin görevli çalıştı.

3.5 milyon adayın girdiği KPSS yapıldı.

Rekor KPSS’ye başvuran 200 bin aday sınava girmedi.

190 bin salon kullanıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!