Grup çalışmalarında altın kurallar

Güncelleme Tarihi:

Grup çalışmalarında altın kurallar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 09:17

Üniversite ve okullarda ödev dönemi başladı. Soru üstüne soru soran, aksi ya da can sıkıcı arkadaşlarınızla proje yapmak zorundaysanız, ABD’li eğitim sitesi facultyfocus.com’da sizin için grup çalışmalarını kolaylaştıracak bazı öneriler var.

Haberin Devamı

Herkes kendince özel. Ancak grup çalışması bu ‘özel’likleri bir bütüne dönüştürmeyi gerektiriyor. Bunun için ABD’li eğitim sitesi facultyfocus.com, bazı önerilerde bulunuyor: Grup içinde herkesin üzerine kimi sorumluluklar düşecek. Eğer hemen her şeyde sızlanır, baştan yan çizerseniz, diğerlerinin de bunu yapmaya hakkı olduğunu kabul etmiş olursunuz. Birindeki isteksizlik kontrol altına alınmazsa virüs gibi yayılabilir. Örnek bir ‘grup vatandaşı’ olursanız hem siz kazanırsınız, hem de diğerleri.

PATRONLUK TASLAMAYIN

Bazıları ister istemez bunu yapabilir. Ama siz uzak durun. Kendi sorumluluğunuzdaki çalışmaları özenle yapın, başkalarını da zaman zaman uyarın. Ancak iki nedenden dolayı asla patron rolüne bürünmeyin. Birincisi, grubun sorumluluğunu farkına varmadan sırtlanmış olursunuz. Bu da çok yorucu. Sonra bir bakmışsınız, herkes başarısızlıktan dolayı sizi suçluyor. Ayrıca patronluğa odaklanırken başka her şeyi kaçırma riski var. Grubu organize ederken üzerinize düşen (doğal olarak hocanın daha çok ilgilendiği) sorumlulukların altından kalkamazsanız, bu notunuza da pek iyi yansımayabilir.

Haberin Devamı

TOPLANTILARI İHMAL ETMEYİN

Güven kazanın. Geç kaldığınızda “Alarm çalmadı” demeyin. Bu, güvenirliğinizi bir anda yok eder. Çalışmaktan çok bahane sunanlardan da olmayın. Toplantı için belirlenen yerde zamanında hazır olursanız, grup üyelerine “Bunda iş var” dedirtirsiniz.

SUNUMA ÖZEN GÖSTERİN

Grupla çok iyi bir çalışma yapmış, harika bir içerik hazırlamış olabilirsiniz. Çoğu grup çalışması sunumla sonlanır. Burada altın kural, sunumu tek bir kişinin sırtına yıkmamak. Her ne kadar bu kişi buna istekli olsa da. Çünkü hoca yapılanları ilk burada görür ve bir kişinin öne çıkması hem grubun genel başarısını, hem de sizin bireysel başarınızı baltalar. Anlatımı eş paylaştırmak, herkesin konuşmasını sağlamak ve en önemlisi bir sunum planı yapmak çok önemli.

ZAMANINIZI ORGANİZE EDİN

Daha işin başındayken çalışmanın ne zaman başlayıp biteceğini belirlemek ya da kimin hangi iş yükünü alacağını netleştirmek kritik önem taşıyor. Herkes gruptaki rolünü bilmeli. Buna siz de dahilsiniz. Böylece kimi sorunların çıkmasını önlemiş olursunuz.

Haberin Devamı

GRUPTA TANIMADIKLARINIZA DA YER AÇIN, UYUMLU OLUN

Bildiğiniz kişilerle çalışmak güzel. Ama ilk defa tanıştıklarınız da olabilir. Onlar yabancı bir grup içinde kendilerini rahatsız ve özgüvensiz hissedebilir. Böyle durumlarda tanıdıklarınızla beraber yenilerin gruptan kopmasına engel olmalısınız. Bu sayede uyumlu çalışma ortamı sağlandığını ve işlerin de daha yolunda gittiğini göreceksiniz.

KAVGACI OLMAYIN

İşten kaytarmak isteyenler her zaman olabilir. Bu nedenle görev dağılımı yapılırken bunun dikkate alınmasını sağlayın. Ancak tembellerle tek başınıza mücadele etmeye de çalışmayın. Durumu gruba anlatıp birlikte çözüm bulmak çok daha iyi bir yöntem. Çünkü grupta en az istenen şeylerden biri de, kişisel kavgalar olur. Eğer tek başınıza mücadele etmeye kalkarsanız, bu tüm başarıyı etkiler.

Haberin Devamı

YAPTIĞINIZ İŞTEN KEYİF ALIN

Bir işten aldığınız keyif projesiye de yansır. Grup arkadaşlarınızla çalışma sonrası bir yerlere giderek eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Soğuk ve sıkıcı bir ortam gerilim yaratır. Bu da projelerde kesinlikle olmaması gereken bir şey. Eğlenceli fakat sorumluluğun da farkında olan grup üyeleriyle çalışmak, yapılan işi zorunluluktan çıkarıp keyifli bir aktiviteye dönüştürür.

Deneyim kazanıyorlar

Harvard Üniversitesi’nden Direktör Ellen Sarkisian, grup çalışmasının yararlarını şöyle anlatıyor:

· Başkasına bir şey öğretme şansı veriyor.

· Farklı arka planlara sahip çocuk ve gençlerin bir araya gelerek kendi özel bilgileri, deneyim ve yeteneklerini bir projede kullanmalarına olanak sunuyor.

Haberin Devamı

· Bireysel olarak çok geniş ve kompleks görünen işlerin altından kalkmanın yollarını öğretiyor.

· Öğrencilere yeni deneyimler kazandırıyor. Bu sayede elde ettikleri becerileri profesyonel durumlarda kullanabilir hale geliyorlar.

· Problem üzerine çok sayıda farklı ve alternatif bakış açısı kazandırırken, çözüm geliştirebilmeleri için yeni yollar öğrenmenlerini sağlıyor.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!