Görevden alınan öğretmenlerden MEB’e dava

Güncelleme Tarihi:

Görevden alınan öğretmenlerden MEB’e dava
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2015 12:36

Milli Eğitim Bakanlığı, proje okullar kapsamındaki Eskişehir Anadolu Lisesi (EAL) ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi’nde görev yapan 40 öğretmeni, görevden aldı. Karara itiraz eden öğretmenler ise dava açmaya hazırlanıyor. İstanbul’daki Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde görevden alınan 26 öğretmenden ise, adli tatilin bitmesiyle dava açmaya başladı.

Haberin Devamı

İstanbul’da bulunan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nin 44 öğretmeninden 26’sının Ağustos ayında görevden alınmasının ardından Eskişehir’de de aynı durum yaşandı. Proje okullar kapsamındaki Eskişehir Anadolu Lisesi’nden (EAL) 23, ETİ Sosyal Bilimler Lisesi’nden 17 öğretmen görevden alındı. Kararnamelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine alındıkları yazan öğretmenlerin başka okullara ataması yapılmadı.
Hürriyet’e konuşan Türk Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Haydar Urfalı, görevden almaların haksız bir uygulama olduğunu savundu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın proje okullara öğretmen atama yetkisinin olduğunu ancak öğretmeni görevden alma yetkisinin bulunmadığını belirten Urfalı şunları söyledi:
“Milli Eğitim Bakanlığı’na yetki verildi. Okullardan bir kısmını proje okul ilan edebiliyor. Bunun hiçbir kriteri yok. Proje okullarına öğretmen ve müdür atamalarını doğrudan doğruya bakan yapabiliyor. Eskişehir’de de kasım ayında Eskişehir Anadolu Lisesi (EAL) ve ETİ Sosyal Bilimler Lisesi proje okul ilan edildi. Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nde öğretmen atama yetkisi veriyor ama mevcut olan öğretmeni görevden alma yetkisi vermiyor. Böyle bir yetki olmadığı halde bu uygulamaya gidildi. Bu atama, devlet memurları kanunun 76’ncı maddesine dayanılarak yapıldı. Bu öğretmenler hiçbir atama isteğinde, başvurusunda bulunmadı. Ancak kararnamede isteğe bağlı, diyor. Tamamen istekleri dışında böyle bir uygulama yapıldı. Eskiden sosyal bilimler ve fen liselerine atamalar yazılı ve sözlü, Anadolu liselerine yazılı sınavla yapılırdı. Öğretmenlerin çoğu bu okullara yazılı ve sözlü sınavla atandı. Kararnamelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine alındıkları yazıyor. Daha sonra muhtemelen başka okullara atamaları yapılacak. Bu konu yargıya taşınacak. Büyük ihtimalle de yargıdan dönecek. Arkadaşlar tekrar görev yerlerine iade edilecek. Öğretmen atanmasına itirazımız yok. Doğru bulmasak da kanun bakana bu yetkiyi veriyor. Ama görevden alma yetkisi vermiyor.”

Haberin Devamı

‘Dava için adli tatilin bitmesini bekledik’

Haberin Devamı

Aynı durum 20 gün önce İstanbul Üsküdar’daki Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nde yaşandı. Türkiye’nin en başarılı liseleri arasında yer alan okulda ağustos ayında 26 öğretmen görevden alındı. Bu öğretmenlerin yerine 21 öğretmen ataması yapıldı. Türk Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Ali İhsan Hasanpaşaoğlu, adli tatilin bitmesiyle öğretmenlerin dava açmaya başladıklarını belirtti. Dava neticesinde öğretmenlerin görevlerine geri döneceklerine inandığını ifade eden Hasanpaşaoğlu şunları söyledi:

“Davaların bir kısmı açıldı. Bir kısmı da açılmak üzere. Dava açan arkadaşlarımız büyük ihtimalle dava kararlarıyla geri gelecekler. Ama tabi bunu bile bile bakanlığın böyle bir operasyon yapması görülmüş bir şey değil. 26 öğretmen alınmasının ölçütü nedir? Onların yerine atanan 21 kişi neye göre atandı, bilinmiyor. Tamamen kişisel kadrolaşmaya yönelik bir atama, kabul edilebilir bir şey değil. Öğretmenler görevden alınırken bir şey söylenmedi. Kapalı kapılar ardında konuşulanlar var. Yetersiz oldukları söylenmiş ama içlerinde yüksek lisans yapanlar bulunuyor. Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi üniversite yerleştirmelerinde iki, üç yıldır İstanbul birincisi, Türkiye ikincisi. Bu okul başarıyı istatiksel verilerle belgelemiş bir okul. Bu öğretmenlerin buradan alınmasının makul, mantıklı hiçbir gerekçesi yok. Önceden Anadolu liselerine sınavla öğretmen alınıyordu. Birçoğu sınavla bu okula geldi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!