Girişimcilikte başarı için 10 altın tavsiye

Güncelleme Tarihi:

Girişimcilikte başarı için 10 altın tavsiye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2015 10:48

Yeni girişimci gençler ile bu alana yönelmek isteyenler iyi iletişim becerilerine sahip olmalı. Planlarını kısa sürede hayata geçirerek kendilerini geliştirmeli, çok okumalı, müşterilerini iyi tanımalı. Uzmanlara göre bunlarla birlikte fikirlerini yakınlarıyla paylaşan ve aldıkları geri bildirimle eksik veya yanlışlarını giderenler sorunları daha kolay farkediyor. Doğru atılan adımlar ise girişimcileri başarıya ulaştırıyor.

Haberin Devamı

Günümüzde binlerce genç özellikle lise veya üniversite eğitimi ardından girişimciliğe yönelerek kendi işlerini kurmaya çalışıyor. Bazıları bunda başarılı olurken kimi de istediklerini elde edemeyebiliyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gişimcilik Araştırma ve Uygulama Merkezi (GİMER) Müdürü Doç. Dr. Adil Oran ise özellikle girişimciliğe yeni başlayanlara ve başarılı olmak isteyenlere tavsiyelerde bulunuyor. İyi iletişim yeteneğinden, iyi ekibe, network ağından plan yapmaya kadar Doç. Dr. Oran’ın girişimcilik alanına yönelik 10 tavsiyesi şöyle:

1- İletişim yeteneklerinizi geliştirin: Girişimci olsun veya olmasın, birçok insanın hayatındaki önemli yeteneklerinden biri etkili iletişim kurabilme becerisi oluyor. Girişimciler işlerinin neredeyse her aşamasında buna ihtiyaç duyuyorlar. Kaynak, müşteri, eleman, yatırımcı ararken bu özellik fark yaratıyor.

Haberin Devamı

2- İş fikrinizi kağıda dökün: İlk iş fikirleri büyük ihtimalle çok iyi olmayacak. Ancak beyniniz ve çoğu arkadaşınız sizi korumak için yalanlar söyleyebilir. Bu durum zayıf iş fikrinizin peşinde zaman ve kaynak harcamanıza yol açabilir. Bu nedenlefikrinizi kağıda dökün.

3- Aşırı plan yapıp harekete geçmekte geç kalmayın: Bazen aşırı uzun araştırma ve hazırlık süreleri büyük fırsatların elden kaçırılmasına neden olabiliyor. Bu yüzden hazırlanma süresinin denge noktasını bulmak, hazırlıklarda aşırıya kaçmamak gerekiyor.

4- İş fikrinizi paylaşıp geri bildirimle geliştirin: Girişimciler genellikle iş fikirlerinin kimseyle paylaşılamayacak kadar değerli olduğuna inanırlar ve çalınmasın diye kimseyle paylaşmak istemezler. Ama işin doğrusu bunları çoğu sanıldığı kadar orijinal ve değerli değil. Fikirlerinizi başkalarıyla paylaşırken yaşadıklarınız ve aldığınız geri bildirimler sayesinde değerli olanları ve sorunları daha kolay fark edebilirsiniz.

5- Network’ünüzü geliştirin: Kimileri “Ne bildiğinin önemi yok, kimi tanıdığın önemli” der. Bu söze katılmak mümkün olmasa da ne bildiğinizin yanında kimleri tanıdığınızın da önemi var. Müşteri, çalışan, yatırımcı, arkadaş gibi her kesimden insan ağınızda yer almalı.

Haberin Devamı

6- İyi bir ekip kurun: Girişimcilik bir takım işi olmalı, tek başına yapmaya çalışanlar çok zorlanırlar. İyi bir takım birbirinin kopyası insanlardan çok birbirlerini tamamlayıcı özellikte olanlardan oluşur. Özellikle eğitim, yetenekler, bağlantılar gibi konularda çeşitlilik faydalı olur.

7- Müşterinizi ve istediklerini çok iyi tanıyın: İş modelinizin başarısında belki en önemli unsur müşteri grubunuzun ve onların isteklerinin iyi anlaşılması. Müşterilerinizin önemli bir sorununu belirleyin, sonra da onu çözün.

8- Küçük başarısızlıklardan dersler çıkarın: Tüm girişimlerde başarısızlıklar yaşanabilir. Önemli olan, tüm kaynaklarınızı tüketip, her şeyinizi kaybederek başarısız olmak yerine, başarısızlıkları küçük ölçekte yaşayıp bunları öğrenme imkanı olarak kullanabilmek.

Haberin Devamı

9- Destek almak ve yatırımcı bulmak amaç değil araç: Birçok girişimci devlet desteği almayı veya yatırımcı bulmayı ana hedef olarak görmeye başlıyor ve bu durum oldukça ciddi sorunlara yol açabiliyor. Destekler ve yatırımlar faydalı olabilir ama müşterinin ihtiyaç duyduğu ve karşılığında para kazanmanıza imkan sağlayacak bir ürün çıkaramazsanız bir işe yaramaz.

10- Çok okuyun: Girişimcilik konusunda kendini geliştirmek isteyenler için kitaplarda ve internette bol miktarda kaynak bulmak mümkün.

Girişimcilerin faydalanabilceği bazı kaynaklar

- Yalın Yeni Girişimcilik, Eric Ries (The Lean Startup)
- İş Modeli Üretimi, Yves Pigneur ve Alex Osterwalder
- Girişimcinin El Kitabı, Steve Blank ve Bob Dorf- Innovator’s Dilemma, Clayton Christensen

Websiteleri

Haberin Devamı

- The Lean Launchpad www. udacity.com/course/ep245
- steveblank.com
- businessmodelgeneration.com
- adiloran.com/kanvas

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!