Futbol dünyasında kadın konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Futbol dünyasında kadın konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2017 16:43

İstanbul’da bir vakıf üniversitesi futbolda cinsiyetçi yaklaşımı bir panelde ele alındı. Panele Avrupa’ya transfer olan ilk kadın futbolcu Bilgin Defterli, spor yorumcusu Pınar Bekbölet ve spor yazarı Sema Tuğçe Dikici, Türkiye’nin ilk FIFA kokartlı kadın hakemi Lale Orta futbol dünyasında kadını konuştu.

Haberin Devamı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Futbol ve Kadın’ paneli düzenlendi. Okan Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Lale Orta moderatörlüğünde yapılan panele Avrupa’ya transfer olan ilk kadın futbolcu Bilgin Defterli, spor yorumcusu Pınar Bekbölet ve spor yazarı Sema Tuğçe Dikici de katıldı. Konuşmacılar, Türkiye’nin ilk FIFA kokartlı kadın hakemi olan Orta’nın soruları çerçevesinde futbol dünyasında kadını tartıştı.

HEMCİNSİNİN UYARISINA İÇERLEMİYOR

12 yıldır Almanya’da kadınlar liginde futbol oynayan Bilgin Defterli kendine iyi bir futbolcudansa örnek bir futbolcu olmayı hedef koyduğunu söyledi. Defterli, önümüzdeki yıllarda Türkiye Kadın Futbol Takımı’nın başına geçmek isteğini belirterek “Kadın futbolcular, kadın antrenörlerle daha rahat çalışıyor. Erkek antrenörün söylediği bir şey yüzünden ağlayabilen kadın futbolcu hemcinsinin uyarısına çok fazla içerlemiyor” dedi.

Haberin Devamı

ALGIYI KENDİNİZ YARATIYORSUNUZ

Spor yorumcusu Pınar Bekbölet büyük bir şirkette pazarlama yöneticisiyken spor medyasına girerek hayallerini gerçekleştirdiğini belirtti. Bekbölet “Popüler bir yorumcu olmak yerine saygın bir yorumcu olmayı tercih ettim. Kendinizle ilgili algıyı yine kendiniz yaratırsınız” diye konuştu.

KÜFÜRLER KADIN ÜZERİNDEN

Spor yazarı Sema Tuğçe Dikici ise futbolda kadınlara karşı bir önyargının olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

“Spor yazarlığına başladığımda ofsaytı bilip bilmediğimi soruyorlardı. Oysa bir kadın detaylara erkeklerden daha çok hakim. Türk futbolunda önyargı var. Futbola erkeklerin oynayacağı, izleyeceği, yazacağı bir olgu olarak bakılıyor. Bir kadın futbol oynuyorsa erkek fatma lakabı takılıyor. Cinsiyetçi yaklaşım sahalarda kol geziyor. Hakeme ve futbolcuya küfürler kadın üzerinden ediliyor.“

TRİBÜNDE KADIN OLMASI SPORCU İÇİN İYİ

Panelin moderatörü, Okan Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Lale Orta, kadın ve çocuk seyirciye oynatılan maçlar hakkında yaptığı bir araştırmayı paylaştı:

Kadın ve çocuk seyircili 8 maçı ve diğer ayaklarını olan maçları inceledim.  O 8 maç, diğer 8 maçla kıyaslandığında gördüm ki kadın-çocuk seyircili maçlarda 10 sarı kart daha az gösterilmiş. Bu şu anlama geliyor: Tribünde kadın ve çocuk olması futbolcunun üzerindeki baskıyı azaltıyor. Sarı kart azsa daha fazla sportmenlik, daha az faul var demek. Bu, tribündeki kadınların maça etkisi hakkında önemli bir gösterge.”

 

BAKMADAN GEÇME!