Fen dersini eğlenceli hale getirmek için ‘futbol oynayan robot’ tasarladılar

Güncelleme Tarihi:

Fen dersini eğlenceli hale getirmek için ‘futbol oynayan robot’ tasarladılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2018 13:28

Kastamonu'da, ortaokul öğrencileri Yusuf Berat Akyıl ile Dergah Taha Turan, fen bilgisi dersinin eğlenceli olduğunu arkadaşlarına göstermek amacıyla futbol oynayan robot geliştirdi.

Haberin Devamı

Şehit Mehmet Yılmaz İmam Hatip Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencileri Yusuf Berat Akyıl ve Dergah Taha Turan, dersi hem kendileri hem de arkadaşları açısından daha eğlenceli hale getirebilmek amacıyla fen bilgisi öğretmenleri Kamil Doğanay danışmanlığında cep telefonuyla yönlendirilerek futbol maçı yapan robotlar geliştirdi. Öğrenciler, küçük bir oyuncak arabaya kodladıkları kartı takarak cep telefonuyla hareket edebilmesini sağladı. Bu şekilde dört robot tasarlayan öğrencilerin iki robotu, yaptıkları mini futbol sahasında karşılıklı mücadele ediyor.

Fen dersini eğlenceli hale getirmek için ‘futbol oynayan robot’ tasarladılar

Öğrencilerden Yusuf Berat Akyıl, öğrencilerin fen, fizik, kimya gibi dersleri genellikle ‘zor’ olarak tanımladıklarını söyledi. Bu konuda ne yapabilecekleriyle ilgili öğretmenleri ve arkadaşlarıyla konuştuklarını belirten Akyıl, "Bu dersin eğlenceli olduğunu göstermek istedik. Bunun için robotların hareket edebileceği küçük bir futbol sahasıyla futbol oynayabilen robotlar tasarlamaya karar verdik ve bu düşünceyle çalışmaya başladık. Biz bu dersi ve öğretmenimizi çok seviyoruz. Bize konuları eğlenceli şekilde anlatarak daha kolay öğrenmemizi sağlıyor. Futbol oynayan robotlar dersimizin eğlenceli olduğunu gösteren bir çalışma oldu" dedi.

Haberin Devamı

Fen dersini eğlenceli hale getirmek için ‘futbol oynayan robot’ tasarladılar

Dergah Taha Turan da robotları yapma sürecini şöyle anlattı:
"Önce robotların futbol oynaması için üç metrekare kadar büyüklükte bir saha yaptık. Ardından robotları kodladık. Bluetooth ile robotları cep telefonumuz üzerinden yönlendirmeye başladık. Telefonla robotları hareket ettirerek topu alıp diğer kaleye gol atmasını sağlamaya çalışıyoruz. Karşısında da diğer takımın robotu bulunuyor. Robotlar önüne aldığı topu kaleye kadar sürüp fileye göndermeye çalışıyor.”

Öğretmen Kamil Doğanay ise bu tür çalışmaların öğrencilerin öğrenme sürecinde olumlu etkileri bulunduğunu belirterek şunları söyledi:
"Öğrencilerin yeni teknolojilerle iç içe olması önem taşıyor. Fen veya diğer derslerde öğrendiklerini robotlarla birleştirerek günlük hayatta kullanabilecekleri akıllı aletler tasarlamaları, 21’inci yüzyıl becerilerini kazanmaları için çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Sıkıldıkları bu dersleri daha eğlenceli ve daha pratik şekilde işlemeleri için bu tür çalışmalara zemin hazırlıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!