Eyvah çocuğum mezun oluyor!

Güncelleme Tarihi:

Eyvah çocuğum mezun oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 12:52

Fatih’teki Emin Ali Yaşin İlkokulu’nun önünde geçen hafta ilginç bir protesto oldu. Ayhan ve Elif Kaya, okulun velilere mezuniyet balosu için bir oteli dayattığını iddia ederek, çocuklarına alternatif bir ‘mezuniyet töreni’ düzenledi.

Haberin Devamı

Oğulları Deniz şiir okuyarak gelen hediyeleri kabul ederken, Kaya çifti de onun için pasta dağıttı. Mezuniyet balosu için beş yıldızlı otele 200 TL vermek istemeyen aile, bu protestolarıyla yüksek ücretli balolara tepkilerini göstermiş oldu.

Bir dönem velilere maddi yük getirdiği gerekçesiyle birçok valilik tarafından yasaklanan mezuniyet baloları, okullarda yapılan sade diploma törenlerinin aksine otel, yalı, saray ya da teknelerdeki kutlamalarla devam ediyor.

ASGARİ ÜCRET KADAR
Özellikle İstanbul’da mezuniyet töreni ücretleri neredeyse asgari ücretle yarışır durumda. 200 Euro olan mezuniyet balo ücreti, geçen yıla göre 1.5-2 kat artan kurdan dolayı velinin bütçesini daha da zorluyor. Bazı oteller Euro üzerinden fiyat verirken, en uygun mekânlar kişi başına 200 liradan başlayıp, 800 hatta 1.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Yani ailece çocuğunun mezuniyet balosuna gitmek isteyenler, kesenin ağzını daha da açmak zorunda. Okul Aile Birliği tarafından kurulan komitelerin organize ettiği balolara mezunlar her ne kadar ailelerinin katılmasını istemese de çocuğunu bu özel günde yalnız bırakmayan velilerin de sayısı az değil.

Haberin Devamı

Kız öğrenciler için saç, makyaj, ayakkabı, elbise fiyatları da eklenirse mezuniyet balosu rakamının 5 bin TL’yi bulması mümkün. Telaşı aylar öncesinden başlayan baloların bedeli bununla da kalmıyor. Balo sonrası parti ya da mezuniyet kınası gibi ritüellerle rakamlar daha da yukarı çıkabiliyor. Belki de hayat boyu hiç unutulmayacak bu anının ya da liseden mezuniyetin sembolü bu günü DJ performansıyla renklendirmek ise 800 TL’den başlıyor. İşin içine lazer gösterisi, fotoğraf çekimi, ışık gösterisi de eklenirse adeta bir servet harcanıyor.

Rengârenk elbiseler, süslü masalarla süslenen balo salonlarında genelde öğrenciler ayrı, aileler ayrı oturmayı tercih ediyor. Kokteylle başlayan, toplu çekimle devam eden bu özel gece, neredeyse sabaha kadar sürüyor. Baloyu her ne kadar okul yönetimleri düzenlemese de bir dönemin bittiği bu güne öğretmen ve yöneticiler de katılarak öğrencilerine veda ediyor.

Haberin Devamı

Bu özel günün çocukların geleceğinde etkisi ve anlamı çok büyük. Anılarında da önemli bir yer tutacak. O nedenle bu etkinlikleri yapan mekânların hem öğrencilerin bu anılarına aracılık etmek, hem de velilerin bütçelerini zorlamadan katılımlarını sağlamak için bir orta yol bulunamaz mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!