Enver Yücel: Sınavları sadece devlet yapmamalı

Güncelleme Tarihi:

Enver Yücel: Sınavları sadece devlet yapmamalı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 15:55

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve TÖDER Başkanı Enver Yücel, “Sınavları sadece devlet yapmamalı. Özerk, bağımsız sivil toplum kuruluşları da sınav yapabilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Özel okulların kendi sınavlarını yapabilmesi gerektiğini belirten Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi’nin araştırma merkezi bünyesinde, içinde açık uçlu soruların da hazırlanacağı bir ‘Sınav Merkezi’ kuracaklarını ve talep eden herkese açık olacaklarını anlattı.
Enver Yücel, Avrupa Eğitim Araştırmaları Derneği (EEREA) tarafından, Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen Avrupa Eğitim Araştırmaları Konferansı (ECER) öncesinde açıklamalarda bulundu. Sınav sistemleri ile ilgili dünyada birçok örnek olduğunu anlatan Yücel, Türkiye’de uygulanacak modelin, dünyadaki benzerleriyle karşılaştırması açısından konferansın önemli olduğunu söyledi. Enver Yücel şöyle devam etti:
“Sınavları sadece devlet yapmamalı. Özerk, bağımsız sivil toplum kuruluşları da sınav yapabilmeli. Sınavlar da rekabet içinde olmalı. Bahçeşehir Üniversitesi YEGAM bünyesinde ölçme ve değerlendirme merkezi kuruyoruz. Sınav isteyen okullara çoktan seçmeli, açık uçlu sorulardan oluşan sınavlar hazırlayacağız. Bu sınavlar herkese açık olacak. Devlet kuruluşları da faydalanabilecek.”
Ayrıca öğretmenlerin daha iyi eğitim alması için çalıştıklarını da anlatan Yücel, öğretmenleri sahaya taşıyarak eğitim fakültelerinde, öğretmen adaylarına yönelik uygulama başlatacaklarını ve derslere girmelerini sağlayarak “Öğretmenliğe tıp modelini” uygulayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

70 ülkeden 2 bin 500 eğitimci İstanbul’da

Avrupa Eğitim Araştırmaları Derneği (EEREA) tarafından her yıl düzenlenen Avrupa Eğitim Araştırmaları Konferansı (ECER) 70 ülkeden 2 bin 500 katılımcıyı İstanbul’da buluşturdu. 9 Eylül Pazartesi günü başlayan ve 13 Eylül Cuma günü sona etkinlikte 31 eğitim başlığı altında sunumlar yapılıyor.
Okul öncesi eğitimi, ölçme değerlendirme sistemleri bilişim teknolojileri gibi konuların ele alındığı konferansın amacı ise, dünyada eğitim alanında yaşanan gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmak.

Sınavlar amaç değil, araç olmalı

Enver Yücel: Sınavları sadece devlet yapmamalı

Etkinliğin bugünkü bölümüne ise Avrupa Eğitim Araştırmaları Derneği Başkanı Lief Moos da katıldı. Sınavların eğitime katkısına ve öğretmenlerin önemine değinen Moos, şunları söyledi:
“Sınavların eğitime katkısı var. Ancak burada kimlerin test edildiği önemli bir konu. Öğretmenler, öğrencilerin eğitimde ne kadar yol kat ettiğini değerlendirir. Testler eğitim dönemi sonunda verilen sınavlardır. Bir sonraki süreci değerlendirmek için vardır. Hesap verilebilirlik için sınavlar önemli. Eğitimde sınavlar amaç değil, araç olmalı. Ancak sınavlar ahlaki ve karakteristik değerleri ölçemiyor. Akademik başarı tek öğe mi yoksa ahlaki, karakter gibi değerler de önemli mi? Bu da önemli bir konu eğitimde. Öğretmenler eğitimin en önemli aktörü. Hesap verilebilirlik açısından da öğrencinin başarısı büyük oranda öğretmene bağlıdır.”

Haberin Devamı

Sorunlar çıkacaktır

Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Özden ise, eğitimde amacın sadece meteryal, müfredat ve metot olmadığını söyledi. Özden ölçme faaliyetlerinin eşitlik ve nitelik üzerine dayanması gerektiğini anlatarak, şöyle konuştu:
“Türkiye’de uygulanacak yeni Sınav sistemi ile dershanelere olan ihtiyaç artacaktır. Pilot uygulaması yapılmadan yürürlüğe girecek sistemde sorunlar çıkacaktır. Eksik olan durumlarda öğretmenler diğer meslektaşlarından derslerini talep edecek ve kendi aralarında önemli derslere çözüm bulmaya çalışılacaktır. Sosyal alanı içeren derslerde bu daha fazla olacaktır beden eğitimi, müzik, gibi. Öğrenci açısından da öğretmen eğitimi son derece önemli. Çok iyi eğitim alması ve üniversitelerin de bu yönde çaba göstermesi gerekiyor”

Haberin Devamı

Toplantıya Avrupa Eğitim Araştırmaları Derneği Başkanı Lief Moos, Başkan Yardımcısı ve Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Özden, Yrd. Doç Dr. Sinem Vatanartıran olmak üzere eğitim konusunda sunum yapacak isimler katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!