Engelli bireyler için ‘akıllı baston’

Güncelleme Tarihi:

Engelli bireyler için ‘akıllı baston’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2019 12:27

Ortaokul öğrencisi Deniz Kasapbaşoğlu, Dünya Engelliler Günü kapsamında görme engelli bireyler için kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarım uygulamalarını bir araya getirerek ‘Akıllı Baston’ yaptı. Kasapbaşoğlu bu projeyle, Dünya Engelliler Günü’nde bu konuyla ilgili bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Engelli bireyler, sosyal yaşamlarında birçok zorlukla karşı karşıya geliyor. Görme engelli bireylerin, özellikle sokakta, yolda yürürken daha önce karşılaşmadıkları bir engelle yüz yüze gelmeleri çok olası. Bu durum onların hayat standartlarını düşürerek yaşamlarını daha zorlu hale getiriyor. Teknolojiyi hayatımızın her noktasında aktif olarak kullanıyoruz. Teknolojiyi engelli bireylerin hayat standartlarını daha yukarıya taşımak için kullanmak da mümkün. ide okulları 7’nci sınıf öğrencisi Deniz Kasapbaşoğlu da, Dünya Engelliler Günü kapsamında görme engelli bireyler için kodlama, elektronik (Arduino) ve 3 Boyutlu tasarım uygulamalarını bir araya getirerek ‘Akıllı Baston’ yaptı. Proje sürecinde ide okulları bilişim teknolojileri öğretmeni Alim Keskin’in mentörlük yaptığı ‘Akıllı Baston’un amacı; görme engelli bireylerin bir engelle karşılaştığında bastonun titremesiyle o engeli algılaması.

Haberin Devamı

ENGEL GÖRÜNCE UYARIYOR
Görme engellilerin hayat standartlarını nasıl daha yukarı taşıyabileceğinden yola çıkan Deniz Kasapbaşoğlu, araştırma sürecinden sonra önce bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak baston tasarladı ve 3D yazıcıdan parçaları çıktı aldı. Daha sonra ultrasonik sensör, buzzer, titreşim motoru kullanarak Arduino ve kodlamayı bir araya getirdi. Projenin çalışma mantığı ise şu şekilde; Ultrasonik sensör bir engel gördüğünde buzzer ses veriyor ve titreşim motoru da bastonu tutan kişinin elini titretiyor. Kasapbaşoğlu bu projeyle; teknolojiyi insan yaşamını kolaylaştırmak için kullanarak görme engelli bireylerin güvenli bir yaşam sürmelerini sağlamak ve Dünya Engelliler Gününde bu konuyla ilgili bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!