En çok sorulan sorular ve cevapları

Güncelleme Tarihi:

En çok sorulan sorular ve cevapları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 11:28

Haberin Devamı

Sayısal-2 bölümünden 300 puanla İstanbul içinde tercih yapılabilir mi?
Tercihte sıralama daha önemli. İstediğiniz programların 2006 yılı başarı sıralaması ile kendi sıralamanızı karşılaştırın. Sıralamanıza yakın ve daha yüksek sıralama ile öğrenci almış programlara yerleştirilme şansınız daha yüksek. Hangi programları istediğinizi belirleyin ve kılavuzdaki sıralamaya bakın.

Tercih yaparken kontenjanı dolmamış veya düşük puanlı bir yeri üst sıraya, yüksek puanlı bir yeri de sona yazabilir miyim? Bu teknik bir hata mı olur?
Tercih listenizde 2006 ÖSYS’de kontenjanı dolmamış ya da 2007 yılında ilk defa öğrenci alacak programlara yer verirken öncelik ve isteklerinizi dikkate alın. İstediğiniz herhangi bir sıraya yerleştirebilirsiniz. Ancak yeni açılan programlara yer verirken ilgili programın eş değeri programlardan puanı ve sıralaması ile ilgili fikir sahibi olabilir ve tercih listenizi buna uygun olarak düzenleyebilirsiniz.

Oğlum Türkçe-Matematik bölümünden mezun. İki yıllık Grafik Bölümü’nü okumak istiyor. Tercih yapabilir mi?
İki yıllık Grafik Bölümü, kılavuzda Tablo 3-A’da yer alıyor. Bu program ilgili alanlardan mezun olan öğrencileri sınavsız geçişle kabul ediyor. Sınavsız geçişten açık kalan kontenjanlar için ÖSS sonucuna göre öğrenci alıyor. Ancak Grafik Bölümü, oğlunuzun alan dışı tercihi olacağı için tercihlerinin yaparken 0,3 AOBP’li puanını dikkate alması gerekiyor.

Meslek lisesi mezunuyum. Tercih yaparken kendi alanımda, ek puanlı olan başarı sırasını mı göz önüne almam gerekiyor? Yoksa benim için de 0,8’lik başarı sırası geçerli mi?
Meslek lisesi mezunları kendi alanlarında tercih yaparken ek puanlı başarı sıralarını dikkate almalı. Alan dışı tercihlerinde ise 0,3 AOBP’li puanları kullanmalı. Sadece Öğretmen Lisesi mezunları öğretmenlik programları haricinde kendi alanlarında tercih yaptıklarında 0,8 AOBP’li puanları dikkate alınarak hesaplanır.

ÖSS’de kontenjan artacak dendi. Acaba bu kontenjan artışları puanlarda düşüş yapar mı?
Genellikle her yıl belli bir oranda kontenjan artışı olur. 2006 ÖSS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan yükseköğretim programlarının kontenjanlarının toplamı 405.517 idi. 2007 ÖSS’de bu kontenjan 416.241’e çıktı. Ancak bu yıl geçen yıla oranla daha fazla öğrencinin barajı aşması kontenjanın artmasına rağmen puanların yükselmesine neden olabilir.

Eşit Ağırlık öğrencisiyim. 2 yıllık bir bölümü tercih etmek istiyorum. 0.3 eşit ağırlık puanım 252 yapıyor. Mersin Üniversitesi Gümrük Meslek Yüksekokulu’nu istiyorum. Ama okul puanında 68 yazıyor. Bu puan türüne göre yerleşme ihtimalim var mı
İstediğiniz programın en küçük puanında 68 yazması 2006 ÖSYS’de ilgili bölümün sadece sınavsız geçiş ile öğrenci aldığını gösterir. Bu da 2007 ÖSYS’de meslek lisesi mezunları haricinde alan dışından ilgili bölümü tercih edecek adayların yerleştirilme şanslarının düşük olduğu anlamına gelir. Alan dışı 2 yıllık tercihleri yaparken en küçük puan türünde ÖSS puanı yer alan ya da kontenjanı dolmamış bölümlere yönelmelisiniz.

SAY-2 de sıralamam 149,205. Oysa 185 barajını geçen 80,506 kişi gözüküyor. Bunu anlamadım. Girmek istediğim bölüm ise geçen yıl 79,000 sıralama ile öğrenci almış. Buraya girme şansım olur mu?
2007 ÖSS’de SAY-2 alanında barajı geçen kişi sayısı 284.622. Geçen yıl ise bu sayı 167.440 idi. Geçen yıl ile bu yıl arasında ciddi bir fark var. Bu da puanların yükselmesine neden olabilir. Bu yüzden tercihlerinizi yaparken kendi sıralamanızdan daha yüksek sıralama ile öğrenci alan programları tercih etmelisiniz.

SAY-2 puanıyla tercihimi yapacağım. Puanım 297,776. Sıralamam 87.706. Vakıf üniversitelerinden (Yeditepe, Maltepe, İstanbul Bilim Üniversitesi) Tıp Fakültelerine girme şansım var mı?
Tıp fakülteleri en çok tercih edilen programlardan biri olduğu için oldukça yüksek puan alan ve üst sıralamada olan öğrencileri kabul ediyor. 2006 ÖSYS’de en düşük sıralamada öğrenci alan Tıp Fakültesi 31.300’üncü sıradan öğrenci alan İstanbul Bilim Üniversitesi oldu.

Haberin Devamı

Tercih Bildirim Formu'nu teslim ettikten sonra tercihlerimde değişiklik yapabilir miyim?
Tercih Formuna kodlanan yükseköğretim programı tercihlerinde sonradan değişiklik yapılması mümkün değil..

Haberin Devamı

Seçeceğim bölüm hakkında henüz tam karar veremedim. Tercihlerimi yaptıktan sonra herhangi bir bölüme yerleştirilmem durumunda, bir sonraki yıl yeniden sınava girdiğimde ortaöğretim başarı puanımda bir düşüş olur mu?
Evet. Şansınızı bir sonraki yıl yeniden denediğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınız 0,4 katsayısı ile çarpılıyor. Bu da ciddi bir puan kaybına neden oluyor.

Sayısal öğrencisiyim. İşletme Bölümü'nü seçmek istiyorum. Ortak alanda olduğunu duydum. Bu bölüme Sayısal öğrencisi olarak SAY-2 puanımla mı yerleşeceğim?
Sayısal öğrenciler için İşletme Bölümü ortak alan içinde yer alıyor. Ortaöğretim Başarı Puanları yine 0,8 katsayısı ile çarpılıyor. Ancak İşletme Bölümü'nün puan türü EA olduğundan, Sayısal öğrencilerinin de bu bölüme yerleşebilmeleri için EA -2 puanları kullanılıyor.

Haberin Devamı

Eşit Ağırlık bölümü öğrencisiyim. Sözel alanda yer alan Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nü seçtiğimde puanım düşer mi?
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nü tercih etmeniz durumunda Ortaöğretim Başarı Puanınız 0,3 katsayısı ile çarpılacak. Bu da puanınızın düşmesi anlamına geliyor. Bu bölümün puan türü Söz-2 olduğundan ve Eşit Ağırlık öğrencileri için ortak alan içinde yer almadığından kendi alanınızla ilgili bir bölüme yönelmeniz daha doğru olur.

2006 yılında bir yükseköğretim programını kazandım. Ancak liseden mezun olamadığım için kayıt yaptıramadım. 2007 ÖSS ye başvurduğumda puanımda bir düşme olur mu?
Herhangi bir puan kaybı olmaz. Çünkü, puanın düşmesi bir ortaöğretim kurumundan mezun olmaya bağlı. Ama burada yapılması gereken işlemler var. 2007 yılında başvuru sırasında öğrenci, aday bilgi formunun öğrenim durumu bilgi alanında "bir ortaöğretim kurumunu bitirdikten sonra ÖSYM'ce yerleştirilmedim ve ön kayıtla kaydolmadım" seçeneğini işaretlemeli. Ve hangi tarihte mezun olduğunu gösteren belgeyi okulundan aldıktan sonra bir dilekçe ile birlikte 2007 ÖSYS Aday Bilgi Formu'na eklemeli. Bu yapılmazsa aday, bir önceki yıl yerleştirilmiş gibi işlem görür.

Haberin Devamı

2006 ÖSS'de bir yükseköğretim programına ÖSYM tarafından yerleştirildim. Ama kayıt yaptırmadım. 2007 yılında tekrar ÖSS'ye girdiğimde puanım düşer mi?
ÖSYM tarafından merkezi sistemle bir yüksek öğretim programına yerleştirilen öğrenciler bir sonraki yıl sınava girdiklerinde kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın çarpılacağı katsayı yarı yarıya düşürülür. Bu ÖSS ham puanına eklenir ve puanı da bu nedenle düşer.

ÖSS puanı ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan bölümlere de başvurabilir miyim?
2007 ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilen bir aday eğer isterse aynı yıl özel yetenek gerektiren programlara da başvurabilir. Özel yetenek sınavını da kazandığı takdirde yerleştirildiği 2 tercihinden istediğine kayıt yaptırabilir.

Haberin Devamı

İkinci öğretimin normal öğretimden ne gibi farkı var? İkinci öğretimden mezun olduğumda iş bulma açısından bir sıkıntı yaşar mıyım?
Bazı yüksek öğretim kurumlarında örgün (normal) önlisans ve lisans programlarının eşdeğeri bölümler örgün(nomal) öğretimin ders saatleri dışındaki (akşam saatleri-hafta sonu gibi)zamanlarda eğitim veriyor. Bu şekilde eğitim veren bölümlere İkinci Öğretim adı veriliyor. Bu programlarda okuyan öğrenciler örgün(normal) öğretim öğrencilerinden daha yüksek öğrenim harcı öderler. Dersler de genellikle akşam ve hafta sonu düzenlenir.

Tercihlerimi teslim edip bir bölüme yerleştikten sonra, yerleştiğim bölümden daha düşük puanlı bir bölüme kayıt yaptırma hakkım var mı?
Tercih bildirimi yapıldıktan sonra tercihlerinizde ya da sıralamanızda değişiklik yapamazsınız. Yerleştirme işleminden sonra, daha düşük puanlı da olsa başka bir bölüme kayıt hakkınız olmayacak. Bu nedenle okumak istemeyeceğiniz bir bölüme tercih listenizde yer vermeyin.

Fen Bilimleri alanında okudum, mezun oldum. Ama işletme eğitimi almak istiyorum. Puanım düşer mi?
Fen alanından mezun olan öğrenciler EA- 2 puanları elveriyorsa işletme, işletme enformatiği, iktisat, ekonometri gibi bazı programları tercih ettikleri takdirde puansal kayıpları olmaz. İlgili AOBP’den kaybınız olmaksızın tercih edebileceğiniz tüm programların listesi 2007 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu Tablo 6’da yer alıyor.

Türkçe-Matematik alanı öğrencisiyim. Hem ÖSS’ye hazırlandım hem de Özel Yetenek Sınavı için grafik-tasarım kursuna gittim. Puanım Maliye Bölümü’ne yetiyor. Özel Yetenek Sınavı ile Grafik Tasarım Bölümü’ne de yerleştirilirsem her iki bölüme birlikte devam edebilir miyim?
Her iki program da örgün öğretim kapsamında olduğu için sadece birine kayıt yaptırarak devam edebilirsiniz. Aynı anda iki farklı örgün programa devam etmek mümkün değil.

Özel Yetenek Sınavı’na da gireceğim. Özel yetenek ile ilgili tercihlerimi de tercih listesine yazmalı mıyım?
Tercih listesinde Özel Yetenek Sınavı sonucu ile öğrenci kabul eden programlar belirtilmiyor. Bu programlar ile ilgili olarak uygulanacak işlemler ve koşullar ilgili üniversiteler tarafından ön kayıtta adaylara duyuruluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!