Eğitimde Türkiye-Türkmenistan iş birliği

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde Türkiye-Türkmenistan iş birliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2015 13:56

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eğitim alanında iş birliğine dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Türkiye ile Türkmenistan arasında eğitim konusundaki işbirliğinin daha güçlendirileceği mesajı verildi.

Haberin Devamı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkmenistan Bilim Bakanı Purli Agamıradov ile birlikte eğitim alanında iş birliğine dair Hükümetlerarası Türk-Türkmen Konseyi Toplantısı’na katıldı.

Antalya Belek’te gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bakan Avcı, Türkmenistan Bilim Bakanı Agamıradov’a yeni görevinde başarılar dileyerek, Türkmen heyetini Türkiye’de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkmenistan Bilim Bakanı Purli Agamıradov ise, “Bilim ve eğitim alanında iş birliğimizi daha ileriye götürmek istiyoruz. Onun için burada görüşmelerimiz olacak” dedi.

Bakan Avcı, 15 Ağustos’ta Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrinde imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti arasında eğitim alanında iş birliğine dair anlaşma gereği, Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi, Ortak Türkmen Türk Okulu ve Hükümetlerarası Türk Türkmen Konseyi’nin kurulmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Bakan Avcı, “Bu anlaşmadan sonra 7 Kasım 2014’te Aşkabat’ta imzaladığımız eğitim alanında iş birliğine dair Hükümetlerarası Türkmen Türk Konseyi’ne ilişkin protokol kapsamında da iki ülke arasında eğitim alanındaki iş birliği faaliyetlerini yürütmek üzere bir Hükümetlerarası Türk Türkmen Konseyi kurulmuş ve bu konseyin tüzüğü imzalanmıştı. Bugün burada işte bu konseyimizin ilk toplantısını gerçekleştirmek üzere toplanmış buluyoruz. Daha önce imzaladığımız anlaşmalar gereği günümüz faaliyetlerini müzakere etmiş olacağız. Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi ve Ortak Türkmen Türk Okulu’yla ilgili metinlere son halini vereceğiz. Böylelikle yeni eğitim öğretim yılına tüm konularda anlaşmış olarak başlayacağız” diye konuştu.

Türkiye’den öğretim üyeleri görevlendirildi

Haberin Devamı

Bakan Avcı, Türkmenistan ile yapılan anlaşma çerçevesinde bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetleri aktararak şu bilgileri verdi:
“2014-2015 eğitim öğretim yılında TİKA’nın maddi desteği ile Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi’ne Türkiye’den 10 öğretim üyesinin görevlendirilmesi sağlandı. Üniversitenin işleyişiyle ilgili anlaşmayı imzaladıktan sonra da ihtiyaç duyulan alanlarda öğretim üyelerini bu yıl da göndermeye devam edeceğiz. Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesi kurulmasına dair anlaşma metni ve üniversitesi tüzüğü taslağı hazırlanarak tarafınıza tebliğ edilmişti. Taslak anlaşma metniyle ilgili sizlerin görüşleri bizlere ulaştı ve bu metin üzerinde ilgili birimlerimiz ile gereken görüşmeleri yaptık. YÖK yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde 15 Ağustos 2014’te Türkmenistan’ın Türkmenbaşı şehrinde imzaladığımız Türkiye Cumhuriyeti ile Türkmenistan Hükümeti arasında eğitim alanında iş birliğine dair anlaşmada üniversitenin kuruluşu ve mali yapısıyla ilgili hükümler bulunduğu için ayrı bir kuruluş anlaşmasına gerek olmadığı, bir uygulama anlaşması imzalamamızın hukuken yeterli olacağı dile getirildi. Bu uygulama anlaşmasının resmi olarak yürürlüğe girmesi, iç hukukumuz açısından daha kısa zaman alacağı için bugün bu uygulama anlaşma metni üzerinde mutabık kalırsak bu anlaşma imzalandıktan sonra en kısa sürede yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı

“Türkmenistan’da Bakanlığımıza bağlı üç okul, bir merkez var”

1992’de bakanlığımızla Türkmenistan Bilim ve Kültür Bakanlığı arasında yapılan iş birliği protokolü gereğince Aşkabat’ta 1993-1994 eğitim öğretim yılı başında açılarak faaliyetlerine başlayan okullarımızla ilgili yeni bir mutabakat zaptı ve yönetme taslağı hazırlanarak tarafınıza gönderilmişti. Bildiğiniz üzere Türkmenistan’da Bakanlığımıza bağlı bir ilkokul, bir ortaokul, bir Türk Anadolu lisesi ve bir de Türkçe öğretim merkezi bulunuyor. Türkmenistan’da Türkçe öğretim merkezinde 328, okullarımızda ise bin 500 öğrenci öğrenim görmekte, 71 öğretmen görev yapıyor. Bu okullarımız öncelikle Türkmenistan’da yaşayan Türk vatandaşları çocuklarının eğitim ihtiyacını gidermek için kuruldu. Ancak yeterli kontenjan olması halinde yabancı ülkelerden gelen ve özellikle Türkmenistan vatandaşı ailelerinin çocukları da okulumuza kabul ediliyor.”

Haberin Devamı

“Okullar yeni köprüler inşa edilmesine aracılık etti”

Açılan okulların öncelikle Türkmenistan’da yaşayan Türk vatandaşların çocuklarının eğitim ihtiyacını gidermek hedefiyle kurulduğunu vurgulayan Bakan Avcı, yeterli kontenjan olması halinde yabancı ülke vatandaşlarının, özellikle Türkmenistan vatandaşı ailelerin çocuklarının da kabul edileceğini söyleyerek şöyle devam etti:

“22 yıldan beri faaliyet gösteren okullarımız Türkmenistan ile Türkiye arasındaki bağların sıkılaştırılmasına ve yeni köprüler inşa edilmesine aracılık eden kurumlar oldu. Her iki ülke yetkilileri arasında karşılıklı yazışmalar yoluyla ortaya konulan gerek mutabakat zaptında gerekse yönetmelikte çok küçük farklılıkların dışında büyük bir mutabakat olduğunu memnuniyetle görüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!