Eğitimde demokrasi kültürü güçlendirilecek

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde demokrasi kültürü güçlendirilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 12:56

Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında, Projelerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt’un da aralarında olduğu bir ekip Avrupa Konseyi’ne gitti. Avrupa Konseyi’yle eğitim alanında iş birliği yapılabilecek alanları belirlemek, diğer ülkelerde yürütülen proje uygulamalarını görmek ve güncel bilgileri paylaşmak amacıyla düzenlenen ziyarette, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası eğitim ve demokrasi başlıklı oturum çok dikkat çekti.

Haberin Devamı

Projelerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu, Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanı Dr. Gülderen Özdemir ile görevli öğretmen Özgür Karademir, Avrupa Konseyi’ne giderek ‘Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi’ için görüşmeler yaptı. Ziyaretin amacı, Avrupa Konseyi’yle eğitim alanında iş birliği yapılabilecek alanları belirlemek, diğer ülkelerde yürütülen proje uygulamalarını görmek ve güncel bilgileri paylaşmaktı. Türkiye Büyükelçisi Erdoğan İşcan, Daimi Temsilci Yardımcısı Sibel Erkan, Avrupa Konseyi Demokrasi Genel Müdürü Snežana Samardžić-Marković, Demokratik Vatandaşlık ve Katılım Müdürü Matthew Johnson, Eğitim Bölümü Başkanı Sjur Bergan, İş Birliği ve Kapasite Geliştirme Başkanı Sarah  Keating, Avrupa Konseyi Politika Dairesi Başkanı Villano Qiriazi, Genel Sekreterlik Göç ve Mülteciler Özel Temsilciliğinden Stefanos Stavros ve proje ekiplerinin de yer aldığı oturumlar oldukça yoğun geçti. 

Haberin Devamı

SURİYELİLERİN EĞİTİM DURUMUYLA İLGİLİ BİLGİLER PAYLAŞILDI

Avrupa Konseyi’nin eğitim alanındaki çalışmalarının tanıtılması ve potansiyel iş birliği alanlarının tespit edilmesi başlıklı ilk oturumda Konsey’den, uygulamış ve uygulamakta olduğu projelerle ilgili bilgiler alındı. Eğitim sektörüyle ilgili güncel bilgilerin paylaşıldığı ve Türkiye’de yapılabilecek yeni proje tekliflerinin sunulduğu birinci oturumda geçici koruma altındaki Suriyelilerin eğitim durumuyla ilgili bilgiler paylaşıldı, göçmenlik statüsüne bakılmaksızın Türkiye´de yaşayan tüm çocukların nitelikli eğitime erişimi için alınan tedbirler ve çalışmalarla ilgili bilgi verildi. Bu konuda Türkiye’de yapılan çalışmaların takdirle karşılandığını belirten Avrupa Konseyi yetkilileri, özellikle geçici koruma altındaki Suriyelilerin eğitimi ile ilgili olarak yapılacak çalışmaların Avrupa’da göçmenlerin eğitimi için geliştirilen araç ve yöntemlere ışık tutacağına değindi.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ DE ANLATILDI

Toplantının ikinci oturumunda 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ’nün iç yüzü ve bu girişim sonrası eğitim alanında alınan tedbirler, eğitim öğretimin kesintisiz devamıyla ilgili gelişmeler Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt ve Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu tarafından anlatıldı. Ardından Avrupa Parlamentosu Parlamenterler Meclisi’nde Anadolu Ajansı’nın 15 Temmuz darbe girişimi konulu fotoğraf sergisi gezildi.

Haberin Devamı

Ziyaretin ikinci gününde Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Ar-Ge ve Projeler Daire Başkanlığınca yürütülmek üzere hazırlanan Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi Projesi konulu AB/AK ortak projesiyle atılacak adımların planlaması yapıldı. Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt “Türkiye’deki demokratik anlayışın Avrupa tarafından görülmesine ihtiyaç olduğunu ve bu proje ile kendimizi dünyaya anlatma şansı bulacağımızı” belirterek,“Darbe girişiminden önce planlanan projenin 15 Temmuz darbe girişimi ile çok daha önem kazandı, 15 Temmuz da Türkiye olarak halkın demokrasiye nasıl sahip çıktığının dünyadaki en güzel örneğini gösterdik” dedi.

Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu ise “Demokrasi kültürünün temel eğitim düzeyinde verilmesi gereken bir olgu olduğunu ve dünyanın 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde halkın yazdığı bir destan ile Türkiye’de demokrasiye verilen önem ve değeri gördüğünü” belirterek, “Ülkemizin demokrasiye olan düşkünlüğünün bir göstergesi 15 Temmuz gecesi iken, insan hakları konusundaki başarı göstergesi de 150.000 Suriyeli öğrencinin okullarımızda diğer öğrencilerimizle birlikte, bizim çocuklarımızla aynı imkânlara sahip bir şekilde eğitilmesidir” diye konuştu. İki gün süren toplantılar boyunca her iki taraf da başta demokratik vatandaşlık ve insan hakları eğitimi olmak üzere eğitim alanındaki mevcut iş birliğinin korunarak, kapsamının genişletilmesi ve geliştirilmesi konusundaki kararlılığını dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!