Eğitim çeteleri kıskaca alınıyor

Güncelleme Tarihi:

Eğitim çeteleri kıskaca alınıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2007 12:50

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) izin almadan ‘kişisel gelişim’, ‘test- soru merkezi’, ‘danışmanlık’, ‘ders evi’ gibi adlar altında eğitim veren kuruluşlar kıskaca alındı.

Haberin Devamı

Devletin öğretmenlerinin kendi okulunun öğrencilerine ders verdiği saptanan, apartman dairelerindeki ‘korsan’ dersanelerin ‘organize eğitim çetesi’ gibi çalıştığı belirtilirken, geçen hafta Buca ve Karşıyaka'da 8 kaçak kuruluş ‘kapatılma’ talebiyle cumhuriyet savcılığına verildi. İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, “Eğitim işleri MEB'in kontrolü dışında olamaz. İzinsiz çalışanlar hakkında gereği yapılıyor” dedi.

OKS, ÖSS'ye hazırlıktan bilgisayar, dikiş- nakış, muhasebe her türlü meslek edindirmeye, yeni moda “NLP- kişisel gelişim’den ‘9 günde ingilizce’ öğretmeye, hızlı okumaya kadar çok çeşitli alanlarda verilen kurslara hergün bir yenisi ekleniyor. Hızla büyüyen ‘özel’ eğitim sektöründe MEB izni olmayanların sayısı hızla artıp verdikleri ‘abartılı- bol vaadli’ reklamlar dikkat çekerken, bu kuruluşlar hakkında yapılan şikayetlerde çığ gibi büyüyor.
Yönetmeliklerin gereklerini yerine getirip, MEB onayı alan kuruluşlar sektörde ayakta durmaya çalışırken, haksız rekabete yol açan üstelik kaçak olan kurslara İl Milli Eğitim Müdürlüğü ekiplerince baskın denetimler yapılmaya başlandı. İlçe Milli Eğitim müdürlüklerince kaçak oldukları belirlenen kurs denetimlerinde ilginç olaylar yaşandı. Geçen hafta ekipler Buca ve Karşıyaka'da çalıştı. Apartman dairelerinde, öğrencileri ortaöğretim kurumları, üniversite gibi sınavlara hazırlayan, farklı adlar altında ‘dersane’ gibi çalışan kurslarda devletin öğretmenleri ders verirken yakalandı.

Haberin Devamı

Korsan dersanelerdeki kaçak öğretmenler hakkında da soruşturma açıldığı kaydedildi. ‘ÖSS- SBS eğitim hizmetleri psikolojik danışmanlık ve yayıncılık’ adı altında bir apartman katında öğrencilere ders verilen kuruluşun tabelası incelendi. OKS'de yüzde 80 başarılı olduğunu iddia eden kursun reklamında isimleri yazılan öğrencilerin kursta kaçak ders veren öğretmenin okulundaki öğrenciler olduğu ortaya çıkarıldı. Öğretmenin çalıştığı okulda yapılan incelemede yöneticilerin bu durumu bildiğinin de ortaya çıktığını belirten bir yetkili, “Yani olay organize. Öğretmen kursta kaçak çalışıyor. Kursa giden öğrenci kendi okulunun öğrencileri, durumu yöneticiler biliyor ama önlem almıyor. Bunlar eğitim çeteleri. Bu gibi kurslar ve çeteler çökertilecek” dedi.
Öte yandan son günlerde kişisel gelişim adı altında moda olan kursların da büyüteç altında tutulduğu ve abartılı reklamlarla müşteri çekmeye çalışan bu kuruluşların da denetlendiği kaydedildi. Hipnoz eğitimi bile verildiğine dikkat çeken bir yetkili, şunları söyledi:
“Sektör almış başını gidiyor. Bir oda bir tabelayla, elinde bir şeyin sertifikası olan kurs açıyor. Üstelik verdikleri kursları bitirenlere de sertifika verileceğini ilan ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı izni olmayan hiçbir özel kuruluş bu tür kurslar veremez. Kurs sonunda verilen sertifikaların da hiçbir geçerliliği, önemi yoktur, sadece bir kağıt parçasıdır. Ama vatandaşlar güveniyor, kendilerine kimin eğitim verdiğini, diplomasının olup olmadığını bile bilmiyor. Mantar biter gibi her gün bir yeni kursun ilanını görüyoruz. Denetimler tüm kurslara yönelik başladı ve sıkı şekilde sürdürülecek.”

Haberin Devamı

Geçen hafta yapılan denetimler sonunda Buca ve Karşıyaka'da izinsiz olduğu saptanıp tutanak tutulan 8 kursun kapatılması için cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Eğitimin MEB'in işi olduğunu belirten İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, “Kaçak kurslar konusunda yoğun şikayet var. Arkadaşlarıma bu konuda talımat verdim ve sıkı bir denetim programı başlattılar. Eğitim hizmetlerinin MEB'in kontrolü dışında olması sözkonusu olamaz. Kaçan olanlarla ilgili cumhuriyet savcılığına suç duyurusu yapılıyor. Bunlarla ilgili gereken neyse yapılacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!