Eğitim Bakanı kim olacak

Güncelleme Tarihi:

Eğitim Bakanı kim olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2007 15:21

Seçim yapıldı. Yeni kabine henüz açıklanmadı. Milli Eğitim Bakanlığı’nda herkes büyük değişiklik bekliyor.Çünkü, mevcut Bakan Hüseyin Çelik döneminde eğitimde birtakım sıkıntılar yaşandı. YÖK’le kavgalı olan, sürekli proje üreten Çelik, bu projelerin altyapısını hazırlamadan sisteme geçtiği için sorunlar yaşandı.

Haberin Devamı

Malum bildiride bile yer alan sorunların başında hep okullarda yapılan uygulamalar vardı.İşte bu nedenle Çelik’in yeni kabinede Milli Eğitim Bakanı olmayacağı düşünülüyor.

Talim Terbiye Kurulu’nda, TÜBİTAK’ta önemli sıkıntılar var. YÖK’le hükümet gerginliği sürecek mi, bitecek mi, yeni Bakan’a bağlı. Türbanın durumu, imam hatiplere katsayı önümüzdeki günlerde yine tartışılmaya devam edecek gibi.

OKS’de apar topar yapılan değişikliklerin yeni hükümet döneminde uygulanmayacağına neredeyse herkes emindi. Ne sistemde değişikliği yapanlar, ne de uygulayıcı olan eğitimciler sisteme inanmıştı. Yani, ilköğretim okulu 6, 7 ve 8’nci sınıflara yayılan yeni sisteme bakalım yeni Milli Eğitim Bakanı nasıl bakacak? Her şey sil-baştan mı olacak, yoksa Hüseyin Çelik’in uygulaması devam edecek mi? Çünkü, bu yılki ortaöğretim başarı puanlarının yanlış hesaplanması büyük fiyasko oldu. Gelecek yıl bu sorun daha da büyüyecek. OKS’de merkezi sisteme geçilmekle iyi adım atıldı. Ancak, mevcut okulların yapısının henüz buna hazır olmadığı görülmedi. Son denemeyi yaşadık. Bundan sonrasını görecek duyarlılıkta kadrolara ihtiyaç var.

Haberin Devamı

Talim Terbiye Kurulu’nda Hüseyin Çelik döneminde büyük sıkıntılar yaşandı. Başkan Prof.Dr. İrfan Erdoğan, her ne kadar dışarıya bu konuda açıklamalar yapmadıysa da Çelik’in kadrosu ile içerde büyük mücadele verdi. Her an istifa edeceği kulaktan kulağa dolaştı. Bu kurumun yapısı değişti.

Birçok ilde Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul müdürlükleri vekaleten yönetiliyor. İstanbul başta olmak üzere İl vekil Milli Eğitim Müdürleri değişecek mi, yoksa varolanlara asalet mi verilecek? Bunların hepsi yeni Milli Eğitim Bakanı’nın ukdesinde olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı için YÖK Başkanı Prof.Dr. Mehmet Sağlam’ın adı geçiyor. Sağlam, Turgut Özal’ın cumhurbaşkanlığı döneminde YÖK Başkanlığı görevine getirildi.

19 Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanlığı ve YÖK Başkanlığı’nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı da yaptı. 28 Şubat döneminde Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda o vardı. DYP saflarından AKP’ye geçti. Yükseköğrenimi iyi biliyor. Ancak, YÖK’le pek barışık değil. Çünkü, kendisinden sonra gelen YÖK Başkanlarını en çok eleştiren kişilerin başında geldi. Bu verilere bakınca Sağlam, eğer Bakan olursa eski kurumunun sorunlarını çözmede pek de uzlaşmacı yaklaşmayacak. Yani, YÖK’le hükümet yine kavga etmeye devam edecek.

Haberin Devamı

AKP’de bir de eski Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan var. Toptan uzun zamandır sessiz kaldı. Bu partinin saflarında pek önde yer almadı. Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı döneminde başarılı projeler yaptı. Teşkilatı gayet iyi biliyor. Uzlaşmacı bir yanı da var. Hukukçu. Zaman zaman onun da adı Milli Eğitim Bakanlığı için geçti. Ancak, o da Sağlam gibi DYP’den AKP’ye sonradan geçtiği için Bakanlık koltuğuna layık görülemedi.

Yeni Bakan kim olursa olsun, tecrübeli, uzlaşmacı ve eğitimci olmalı. Çünkü, eğitimde çözüm bekleyen binlerce sorun var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!