Dünyanın en iyi sinema okulları hangileri?

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en iyi sinema okulları hangileri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 10:30

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, 2015’in en iyi sinema okullarını belirledi. Amerika, Avrupa ve Asya olarak üç bölgede belirlenen dünyanın en iyi sinema okullarının ortak noktası ise, yüksek eğitim kaliteleri ve sektörel bağlantıları ile dikkat çekmeleri.

Haberin Devamı

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

Bu okul, David Lynch’i yetiştirdi

Amerikan Film Enstitüsü (AFI), ABD’nin en önemli sinema merkezlerinden biri. Los Angeles Hollywood’da yani sinemanın beşiğinde yer alıyor. Önemli film galalarına ve festivallere ev sahipliği yapıyor. AFI’nin oldukça büyük kampusundaki konservatuvarda Güzel Sanatlar Yüksek Lisans programları çatısı altında altı alanda master eğitimi veriliyor: Sinematografi, yönetmenlik, kurgu, prodüksiyon, prodüksiyon tasarımı ve senaryo yazarlığı. Okulun en büyük artılarından biri, atölyelerle öğrencileri gerçek setlere sokarak eğitim vermesi. Öğrenciler, film yapım süreçlerinde yer alarak, iş birliği içerisinde çalışıyor. Zaman zaman profesyonel filmlerin setlerinde görev aldıkları da oluyor. Okul, Hollywood’da kullanılan gelişmiş ekipman ve yazılımlarla çalışma şansı sunuyor. AFI’de tüm master programları iki yıl sürüyor. İsteyen öğrenciler, gerekli şartları sağladıklarında iki bölümde aynı anda eğitim alabiliyor. AFI, dünyanın her yerinden elinde lisans diploması olan, IELTS ve TOEFL’de dil yeterliliklerini ispatlamış herkese kapılarını açıyor. Üniversitenin öğretim kadrosunda Emmy gibi büyük sinema ödüllerine aday gösterilmiş birçok isim yer alıyor. Mezunları arasında 1970’te okulu bitirmiş David Lynch gibi sinema tarihinin önemli yönetmenleri ve oyuncuları da bulunuyor. Okulun yıllık ücreti ise 47 bin dolar.

Haberin Devamı

Tim Burton öğrencisiydi

ABD’de sinema okulu denince akla ilk gelen şehir, Los Angeles. California Sanat Enstitüsü (CalArts) şehrin kuzeyinde Valencia’da yer alıyor. Okulda sinema dünyasıyla ilgili altı bölüm var: Sanat, kritik çalışmalar, dans, film-video, müzik ve tiyatro. Film-video bölümü de karakter animasyonu, deneyimsel animasyon, film ve video ile film yönetmeliği gibi dört programa ayrılıyor. Film yönetmenliği hariç, film-video bölümündeki programların hem lisans hem de yüksek lisans eğitimleri bulunuyor. California Sanat Ensititüsü’nde tüm dersler profesyonel sinema dünyasında kullanılan ekipman ve yazılımlarla yapılıyor. Altı bölüm de disiplinlerarası iş birliğiyle projeler gerçekleştiriyor. Okulda ders ve atölyelerdeki mevcutlar düşük tutularak, her öğrencinin kapsamlı bir eğitimden geçmesi hedefleniyor. Okulun mezunları arasında ABD’nin önde gelen yönetmenlerinden Tim Burton, Kayıp Balık Nemo’nun yönetmeni Andrew Stanton ve İnanılmaz Aile’nin yönetmeni Brad Bird gibi animasyon dünyasından önemli isimler de bulunuyor. CalArts’ta film-video programlarında öğrenim ücreti ise 43 bin dolar.

Haberin Devamı

Ders sonrası Tarantino ile sohbet

Los Angeles Film Okulu, kelimenin tam anlamıyla Hollywood’un göbeğinde yer alıyor. Amerikan Film Enstitüsü’ne uzaklığı yaklaşık üç kilometre. Okulda dört lisans programında eğitim veriliyor: Animasyon ve görsel efektler, eğlence dünyası, film ve oyun prodüksiyonu ile tasarım. Ayrıca dijital film-yapımcılığı gibi online eğitimler de mevcut. Film prodüksiyonu lisans programı 36 ay sürüyor. Program hayli gelişmiş ve kapsayıcı bir müfredata sahip. Dersler arasında film teorisi, prodüksiyon, senaryo yazarlığı, storyboarding, sinematografi, yönetmenlik, prodüksiyon tasarımı, kurgu ve post-prodüksiyon gibi sinemada her profesyonelin hâkim olması gereken konular yer alıyor. Derslerin çeşitli atölyelerle daha kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor. Okul belli periyodlarla Quentin Tarantino, Jeff Bridges, Samuel L. Jackson ve Jason Hall gibi Hollywood’un ünlü isimlerini öğrencilerle buluşturuyor. Aklınıza programlarla ilgili bir soru takıldığında okulun internet sitesi ’lafilm. edu’da canlı sohbet yapabiliyorsunuz. Film prodüksiyonu lisans programının bu yılki ücreti uluslararası öğrenciler için 79 bin dolar.

Haberin Devamı

Martin Scorsese’nin New York’unu keşfedin

ABD’de sinema denilince akla gelen diğer bir şehir, New York. Hollywood filmlerinde en çok gösterilen şehir olduğunu düşünürseniz, sinema eğitimi açısından neler vadettiğini daha iyi anlayabilirsiniz. New York Üniversitesi Film Okulu’nun mezunları arasında kimler yok ki? Sıkı Dostlar, Taksi Şoförü gibi filmlerden hatırlayacağımız usta yönetmen Martin Scorsese; Harry Potter serisi ve Evde Tek Başına’nın yönetmeni Chris Columbus; Soysuzlar Çetesi ile Ucuz Roman’ın efsanevi kurgucusu Sally Menke... Her yıl öğrenciler ve eğitimciler 5 binden fazla film üretiyor. Lisans programları arasında film ve televizyon ön plana çıkıyor. Dört yıl boyunca, film dilinden hikâye anlatım stratejilerine, ses yönetiminden televizyon prodüksiyonlarına kadar birçok kapsayıcı ders var. İsterseniz animasyonla ilgili dersler de alabiliyorsunuz. Film yapımcılığı yüksek lisans programı da bulunuyor. Okulun 2014-2015’teki yıllık öğrenim ücreti ise 25 bin dolardı.

Haberin Devamı

KANADA

Kameramanlar dikkat

Kanada’da sinema denilince akla ilk gelen yerlerden biri Toronto Film Okulu. RCC Teknoloji Enstitüsü’ne bağlı olarak eğitim veren okulda, film prodüksiyonu programı, sinema dünyasında yer almak isteyen öğrenciler tarafından tercih ediliyor. 18 ay süren bu yoğun program sonrasında yönetmen, prodüktör, kameraman, kurgucu ve sinematograf olarak, profesyonel dünyaya atılabiliyorsunuz. Film prodüksiyonu programı, gelişmiş kurgu, sinematografi, ışıklandırma, konsept geliştirme, film setleri oluşturma, gelişmiş kamera kullanımı gibi birçok önemli dersi içeriyor. 2014-2015 öğrenim ücretlerine göre film prodüksiyonu programı 24 bin dolar.

Haberin Devamı

12 aylık yoğun program

Kanada’nın güneybatısındaki Vancouver, sanat dallarında kendini geliştirmek isteyenlerin uğrak şehirlerinden. Vancouver Film Okulu, 12 ay süren film prodüksiyonu programına sahip. Kısa olmasına rağmen müfredat oldukça kapsamlı. Yönetmenlik, sinematografi, prodüksiyon, prodüksiyon tasarımı, post-prodüksiyon dersleri altı devre boyunca aşama aşama veriliyor. Öğrenciler bir yandan da atölye çalışmaları ile kendi filmlerini üretiyor. Mezunlar arasında, başrolünü Russell Crowe’un oynadığı Nuh: Büyük Tufan ve Büyük Budapeşte Oteli gibi başarılı filmlerde görev alan isimler de var. Prodüksiyon programının uluslararası öğrenciler için yıllık ücreti 45 bin dolar.

AVRUPA

Mike Leigh’in izinde 

Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, İngiltere’deki Londra Film Okulu’nu (LFS), Avrupa’nın en saygın film okulu olarak gösteriyor. Londra’nın tam merkezinde yer alan LFS, 60 yıl önce kuruldu. Her yıl yaklaşık 150 öğrenci kabul ediyor. Film yapımcılığı programında sadece yüksek lisans düzeyinde eğitim veriliyor. İki yıl süren yoğun müfredata sahip programda, öğrenciler öncelikle sinema tarihi konusunda çalışıyor. Önde gelen filmleri analiz ediyor ve nasıl bir dil kullanıldığını çözümlüyor. Sanat tarihinde sinemanın nerede durduğunu ve sinemacıların esin kaynaklarını anlamaları için ünlüressamların eserleri de derslerde ele alınıyor. Öğrenciler bu ünite sonunda, kendi 16 milimetrelik siyah-beyaz filmlerini üretiyor. Kurgu ve belgesel filmlerle sentez çalışmaları da yapılıyor. Konular atölye ve deneme çalışmalarıyla destekleniyor. Son olarak öğrenciler mezuniyet filmlerini çekiyor. LFS’nin eğitimcileri arasında Hemşire ve Bay Turner gibi filmleriyle tanınan İngiltere’nin ünlü yönetmen ve senaristlerinden Mike Leigh da var. Ücreti ise tüm öğrenciler için 78 bin dolar yani 54 bin sterlin civarında.

Guguk Kuşu ve Milos Forman

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’ta bulunan Performans Sanatları Akademisi Film ve Televizyon Okulu (FAMU), dünyanın en eski beşinci film akademisi. Avrupa’nın saygın akademilerinden biri olarak kabul edilen okul, Çekçe’nin yanı sıra İngilizce de eğitim veriyor. Önde gelen mezunları arasında başrolünde Jack Nicholson’un olduğu Guguk Kuşu’nun yönetmeni Milos Forman yer alıyor. Uluslararası öğrenciler için yıllık ücreti 45 bin dolar.

ASYA

Sarı kıtanın en iyisi

Çin’in film endüstrisi gittikçe büyüyor. Pekin Film Akademisi, QS tarafından tüm Asya’nın en iyisi olarak gösteriliyor. Okulda sinema dünyasıyla ilgili birçok ön lisans, lisans ve yüksek lisans programımevcut. Lisans programları içerisinde senaryo yazarlığı, film teorisi, yönetmenlik, film ve televizyon prodüksiyonluğu gibi birçok özel alan yer alıyor. Uluslararası öğrenciler için dersler İngilizce veriliyor. Öğrencilere değişim imkânı da sunuluyor. Lisans programları yıllık 12 bin dolar.

Türkiye’de sinema eğitimi mi almak istiyorsun?

Türkiye’de sinema ve televizyon alanında eğitim veren birçok üniversite bulunuyor. İşte onlardan öne çıkan birkaçı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Türkiye’de en önemli güzel sanatlar üniversitesi olma özelliğini yıllardır koruyor. Sinema televizyon TS-1 puan türündenöğrenci kabul ediyor. 2015’te 425.816 taban puanı ile öğrenci alınan programda Türk ve dünya sinema tarihi, sinema dili, televizyon tekniği, film müziği ve senaryo gibi alanlarda onlarca ders var.

Anadolu Üniversitesi

İletişim dendiğinde akla ilk gelenlerden. Sinema ve televizyon bölümü TS-1 puan türünde en az 382.868 puandan öğrenci kabul ediyor. Sosyoloji, psikoloji veiletişimin yanı sıra fotoğrafçılık, kamera ve aydınlatma teknikleri, görüntü düzenleme, görüntü estetiği, senaryo, sinema tarihi gibi dersler de bulunuyor.

Nişantaşı Üniversitesi 

Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü lisans programı tam burslu olarak TS-1’de 348.028 taban puanıyla öğrenci alıyor. Program, sinema tarihi, üslup ve anlatım, senaryo yazımı, görüntü ve aydınlatma teknikleri ile görsel kültür gibi onlarca dersi kapsıyor. Ayrıca İngilizce, Rusça, İspanyolca ve Almanca gibi yabancı dil eğitimleri de veriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!