Down ve otizmliler için komisyon kararı Resmi Gazete’de... Öncelikli sorun: Eğitim

Güncelleme Tarihi:

Down ve otizmliler için komisyon kararı Resmi Gazete’de... Öncelikli sorun: Eğitim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2018 11:48

Down sendromlu, ostistik ve diğer gelişim bozukluklarına sahip bireylerin durumlarına çözüm Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla umutlanan aileler ve bu konuda çalışan STK’lar öncelikle eğitim sorununa çözüm bulunmasını istiyor.

Haberin Devamı

Down sendromlu, ostistik ve diğer gelişim bozukluklarına sahip bireylerin durumlarına çözüm için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 12 üyeden oluşacak komisyonun çalışma süreleri başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinden başlamak üzere üç ay olarak belirlendi. Komisyon üyeleri gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek. TBMM Genel Kurulu’nda beş partinin verdiği önergeyle kurulan komisyondan ailelerin beklentileri yüksek. Okula alınmadığı için 12 yaşına kadar sekiz okul değiştirmek zorunda kalan otizmli Rüzgar’ın annesi Banu Boralı, ailelerin bir araya geldiği STK’lardan Tohum Oztim Vakfı ve Ulusal Down Sendromu Derneği yetkilileri birçok önemli sorunun sırada beklediğini belirtirken, ilk olarak eğitim sorununu çözülmesini beklediklerini söylüyor:

Haberin Devamı

ÖZEL OKULLAR YAPILSIN
Banu Boralı (Otizmli Rüzgar’ın annesi): Komisyon kurulması güzel bir gelişme. En azından biraz ışık görmemize sebep oluyor. Özellikle otizmli çocuklarla ilgili hiçbir şey yapılmıyor. Benim oğlum aspergerli, üstün zekalı ama okulda damga yiyor. Üstün yeteneğiyle ilgili hiçbir şey yapılmıyor. Şu anda 12 yaşında, bugüne kadar 8 okul değiştirdik. Çok sorun yaşadık. Okulda darba kadar gitti. İlk kez şimdiki okulumuz iyi. Komisyon ilk olarak okullarda bu çocukların kabulüyle ilgili bir çalışma yapmalı. Genel olarak otizme özel olarak eğilsin istiyorum. Down sendromulu çocuklar kadar şanslı değiliz. Devlet okullarında 40 kişinin içinde öğretmen ilgilenemiyor. Çocuk gürültü yaptığında dersten atılıyor. Devlet tarafından bu çocuklara özel okullar açılmasını istiyorum. Aktivite merkezleri açılmalı. Sosyal ilişkilerde sorun yaşadıkları için arkadaşlık ilişkisi içine giremiyorlar. Kendi gibi çocuklarla arkadaşlık kurmaları gerekiyor. Bu konuda çalışmaya hazırım. Ama kesinlikte bu çocuklara eğitim alanları yaratılması gerekiyor. Haftada iki saat özel eğitim hakkımız var. Ama özel eğitim merkezlerine gittiğimizde çocuğa uygun müfredat yok. Zeka geriliği olanı da ileri zekalıyı da hepsini genellemişler. Bireysel eğitim alamıyor. Hakkımız var. Müfredat var ama uygulama yok.

Haberin Devamı

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE ODAKLANILMALI
Şevket Cihan (Ulusal Down Sendromu Derneği Başkanı): Komisyonun kurulmasını olumlu. Birçok önemli sorun sırada bekliyor. Down sendromlu çocukların engelli raporu alması iki yılı bulabiliyor. Oysa bunların doğar doğmaz, hiç vakit kaybetmeden verilmesi gerekiyor. Rapor olmadığında devlet tarafından sağlanan hizmetlerden yararlanmak çok güç. Bu çocuklarda eğitim ilk 6 aydan önce başlamalı. Sonrasında telafi edilemez durumlar ortaya çıkabiliyor. Eğitimde de ele alınması çok büyük sorunlar var. Kaynaştırma eğitimine odaklanılmalı. Milli Eğitim Bakanlığı, bu çocuklarımızı daha iyi tanıyarak ona göre eğitim politikaları belirlemeli. İlerleyen yıllarda da problemler devam ediyor. Down sendromlu gençlerimiz iş bulamıyor. İstihdamlarının desteklenmesi için ilgili bakanlıklarla atılması gereken adımlar var. Komisyondan öncelikle bu alanlarda hızlı ve etkin düzenlemeler bekliyoruz.

Haberin Devamı

OTİZM EYLEM PLANI HAYATA GEÇSİN
Betül Selcen Özer (Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü): Komsiyon bizleri çok mutlu etti ve umutlandırdı. 2016-2019 yılları arasında hayata geçirilmesi planlanan Otizm Eylem Planı, otizmlilerin hizmetlerden diğer bireylerle eşit olarak yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimde toplumsal yaşamın her alanına katılmalarını kolaylaştırmak hedefleniyor. Plan kapsamında yapılacak çalışmaların takibi ve bir an önce hayata geçirilmesi, atılacak adımların hızlandırılması şart. Bu planın kabuluyle 4.5 milyon ailenin de yol haritası belli oldu. Aileler otizmli çocuklar için erken tanı, tedavi ve müdahale zinciri kurulması, kendilerine yönelik desteğin arttırılması, eğitsel değerlendirme, özel eğitim, destek eğitim ve rehabilitasyon hizmetinin geliştirilmesi, istihdam süreçleri ve çalışma hayatına katılımlarının sağlanmasını bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!