Dahi çocuklar için ayrı okul teklifi

Güncelleme Tarihi:

Dahi çocuklar için ayrı okul teklifi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 12:13

TÜZDEV’in düzenlediği ‘Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi’ 7-8-9 Nisan’da İstanbul’da yapılacak. Kongrenin tanıtım toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kemal Tekden, “Dahi çocukların ayrı okullarda eğitim alması konusunda Bakanlığa tekliflerimizi sunduk” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Üstün Zekalı ve Dahi Çocuklar Eğitim Vakfı (TÜZDEV), ‘Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi’ düzenliyor. 7-8-9 Nisan’da İstanbul’da yapılacak kongreye Beyaz Saray Üstün Yetenekliler ve Dahiler Çalışma Grubu Danışmanı Joseph S. Renzulli, ABD İnsan Gelişim ve Öğrenme Enstitüsü İcra Direktörü Dr. Thomas Armstrong’un da aralarında olduğu 152 uzman ve akademisyen katılacak. Üstün zekalı ve yetenekli çocukların tespiti, eğitimlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla 2012’de kurulan vakıf, kongreyle dahi ve yetenekli çocukların tespit edilebilmesi için farkındalık yaratmayı hedefliyor. “Türkiye’nin en büyük israfı ihmal edilen çocuklarımız” diyen TÜZDEV Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Kemal Tekden, kongre öncesinde yapılan toplantıda IQ’su yüksek çocukların farklı okullarda eğitim alması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

Haberin Devamı

4 YAŞINDA OKULA BAŞLAYABİLİRLER

“145 IQ’ya sahip, yani dahi çocukların ayrı okullarda okutulması düşüncesindeyiz. Bu çocuklar için ayrı bir müfredat gerekiyor. Çok daha hızlı bir müfredat yapılmalı. Çünkü bu çocuklara konuyu bir kere anlatmak yeterli olabiliyor. Hatta daha erken, 4 yaşında okula başlayabilirler. Yaşlarının çok üzerinde bir zekaya sahipler. 3 yaşında zaten okuma, yazma öğrenmiş oluyor birçoğu. Sayıları 4-5 bini geçmez. Bunlara ayrı bir ilgi gerekiyor. Çocuk istediği gibi eğitim görmezse, anlaşılmazsa isyankar veya akıl hastası olabiliyor. Bu konuyu müfredat çalışmaları sırasında da dile getirdik. Dahi çocukların ayrı okutulması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’na tekliflerimizi sunduk.”

SURİYELİ ÇOCUKLARA YETENEK TESTİ

Yetenekli ve dahi Suriyeli çocukların tespit edilmesi için de Kızılay’a proje sunduklarını belirten Tekden, Suriyeli çocukların da yetenek tarama testi yapmak istediklerini söyledi. Başkan Tekden kongre ile ilgili de şu bilgileri verdi:

TÜZDEV İstanbul, Ankara ve Kayseri’de şubeleri ve diğer illerde temsilcilikleri bulunan üstün yetenekli çocukların tanınmaları ve eğitimleriyle ilgili faaliyetler yapan bir vakıf. 7-8-9 Nisan’da ‘Uluslararası Özel Yetenekliler Kongresi’ düzenliyoruz. Dünyanın bu konudaki otoritelerini Türkiye’ye getiriyoruz. Üstün zekalı çocuklar bilgi açlığı çeken, bilime ilgileri olan çocuklar. Sorgulama içerisinde oldukları için bilgi açlığını sorularla tamamlamaya çalışıyorlar. Çevredekiler onları anlarsa mutlu oluyorlar. Vakfın bir gayesi bu, çocukları anlamak. Çalışmaları Türkiye geneline yayma çalışması içerisindeyiz. Kongre, klasik üniversite kongrelerinin dışında çalışma yapacak. Sosyal yönü güçlü olacak. Çocukların da içerisinde olduğu sanat, spor camiasından zirve isimleri de davet ettik. Bunlar yeteneklerinde nasıl zirve olduklarını hem öğrencilere, hem akademisyenlere anlatacak. Yurtdışından bu alanda çalışmalar yapan önemli kişiler katılacak.”

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!