Cumhurbaşkanı üç üniversiteye rektör atadı

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı üç üniversiteye rektör atadı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2018 09:45

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, İstanbul Gedik Üniversitesi ile Özyeğin Üniversitesi’ne rektör atadı. Erdoğan, Antalya AKEV Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayati Aktaş’ı görevden aldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üç üniversiteye rektör atadı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anayasa’nın 130’uncu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddeleri uyarınca, mütevelli heyetlerinin teklifi ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) olumlu görüşü üzerine üç üniversiteye rektör atadı. Buna göre, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Rektörlüğü’ne yeniden Prof. Dr. Abdullah Atalar, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Zafer Utlu, Özyeğin Üniversitesi Rektörlüğü’ne yeniden Prof. Dr. Feride Esra Gençtürk atandı.     

BİR REKTÖR GÖREVDEN ALINDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca Yükseköğretim Kanunu’nun ek 1’inci maddesi uyarınca, mütevelli heyetinin teklifi ve YÖK’ün kararı üzerine, Antalya AKEV Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayati Aktaş’ı rektörlük görevinden aldı.

Haberin Devamı

Üç rektörün atanması ve bir rektörün de görevden alınması kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

YÖK’TEN ‘GÖREVDEN ALMA’ AÇIKLAMASI
YÖK’ten alınan bilgiye göre, AKEV Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hayati Aktaş’ın görevden alınması, mütevelli heyetin teklifi ve Yükseköğretim Kurulu’nun kararıyla gerçekleşti. YÖK’ten paylaşılan bilgilendirme notunda, mütevelli heyet başkanı ve rektör arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Antalya AKEV Üniversitesi Vakıf mütevelli heyetinin 8 Ocak 2018’de gönderdiği bir yazı ile Rektör Prof. Dr. Hayati Aktaş’ın görevden alınması teklifini YÖK’e ilettiği, fakat bu sorunu kendi aralarında çözmeleri için YÖK’ün bir süre beklediği belirtilerek şöyle denildi:
“İlerleyen süreç içerisinde mütevelli heyeti ‘görüşünü değiştirmediği’ ve üniversitedeki ‘idari işler ve akademik faaliyetler durma noktasına geldiği için’ böyle bir karar alınmak zorunda kalındı. YÖK olarak, vakıf mütevelli heyetlerinin ‘rektör atamalarına’ da ‘görevden almalarına’ da hukuki olarak çok gerekmedikçe prensip olarak müdahil olmak istemiyoruz.”

BAKMADAN GEÇME!