Çocukları ev kazalarından korumanın yolları

Güncelleme Tarihi:

Çocukları ev kazalarından korumanın yolları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 09:56

Uzmanlara göre ailelerin korkulu rüyası olan ev kazalarından çocukları korumanın en uygun yolu, onlara olası tehlikeleri gösterip “Bu yasak” demek yerine, “Bu bize zarar verebilir, çünkü...” gibi cümlelerle açıklamak en doğru yöntem.

Haberin Devamı

Çocukları ev kazalarından korumanın yolları
Ailelerin korkulu rüyası ev kazaları, çocukların hareketlenmeye başladığı zamandan itibaren artar. Emeklemeye başlayan çocukların birçoğu yaşadığı kazalar nedeniyle zarar görür, bazen ölümden bile dönebilir. Anne-babalar evde olası kazalardan çocukları korumak için çeşitli önlemler almaya çalışsa da üzücü sonuçların ortaya çıkmasına engel olamaz. Ev kazaları en çok mutfak, banyo, depo alanları, bebek ve çocuk odaları, balkon veya bahçelerde görülür. Mutfak ve banyo gibi ıslak alanlar en tehlikeli, en çok tedbir alınması gereken yerler. Burada biriken su, deterjan gibi zehirli maddeler, tüp, ocak, şofben kullanımında dikkatsizlik de kazaya yol açar. Özellikle soba ya da ocağın üzerinde kaynayan suyun dökülmesi, devrilmesi ile küçük çocuklar yaralanabilir. İleri derecede yanıklar oluşabilir. Bu yanıkların vücuda kalıcı zarar vermesi de gelecekte başka sorunlara yol açabilir. Bunları önlemenin, acı ve uzun süren tedavilerden uzak durmanın yolu ise daha fazla dikkat etmekten geçiyor. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ozana Ural’a göre yapılması gerekenler ise özetle şöyle:

Haberin Devamı

AÇIKTA İLAÇ BULUNDURMAYIN

- Evlerde en fazla ıslak alanlarda yanma, boğulma, zehirlenme ve düşme, kırılma gibi kazaların olduğunu unutmayın.
- Evde bulunan soba ya da ocağın üzerine konulan çaydanlık gibi tehlike yaratan aletleri çocuğun dokunamayacağı ve düşüremeyeceği şekilde yerleştirin.
- Mutfakta ocakta kullanılan tava tipi kapların saplarını çocuğun çarpmaması için her zaman içe doğru yerleştirin
- Dolapların alt rafına deterjan, tuzruhu gibi ürünler koymayın. Bunların küçük bir çocuğun çok rahatça ulaşabileceği zehirli maddeler olduğunu unutmayın.
- Açıkta, bir sehpa veya masa üzerinde bulunan özellikle renkli ilaçlar tehlikelidir.
- Önleyici ve eğitici yönde reklam veya videoları çocukların izlemesini sağlayın.

Haberin Devamı

TEHLİKELERİ KORKUTMADAN ANLATIN

- Elektrikli aletlerin güvenle nasıl kullanılacağını öğretin.
- Islak zeminde elektrik çarpması ve düşme gibi olaylar görülebilir. Aceleci olmayın.
- Önce kendiniz bu konuda bilinçlenin, ardından çocuğa en uygun dille korkutmadan neler olabileceğini anlatın.
- Küvette veya kaplar içinde biriktirilen sular için bir çocuğa “Sakın suya dokunma” demek yerine merakını giderin. Yanında bir yetişkin varken, evde veya anaokulunda küçük bir su kabında oynamasına belirli zamanlarda izin verin.
- “Bu yasak” diye konuşmak yerine “Bu bize zarar verebilir; çünkü...” demek doğru bir yöntem. Bunun için de açıklama yapın.
- Tehlikenin olası sonuçlarını uygun şekilde ona gösterin. Örneğin, çok sıcak çaydanlığa dokunmamayı öğretmek işe yarayabilir.
- Kazalardan en hafif derecede etkilenmek için evin göz önündeki yerlerinde acil durum telefon numaraları, nereye başvurulacağı ile ilgili bilgileri bulundurun.
- Paniğe kapılmadan neler yapılması gerektiğini önceden öğrenin. Temel ilkyardım bilgisi edinin.

Haberin Devamı

Çocukları ev kazalarından korumanın yolları

Çocukları ev kazalarından korumanın yolları
ÇOCUKLA UYAMA
Çocukla birlikte uyuma ile ilgili soruları İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü Gelişim Psikolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gül Şendil cevapladı.

1) Hangi yaşa kadar çocuk anne ya da babayla yatabilir?
- Çocukların anne-babayla yatmasını hiçbir zaman önermiyoruz. Çoğu zaman anne, yeni doğan bebeğin sesini duyabilsin diye yatak odasına alınabilir. Ancak bebek, ailenin kucağında değil ayrı bir yatakta yatırılmalı. Bu da en fazla birkaç ayı geçmemeli. Çocuğun kendi kendine kalabilme, yalnızlığa alışabilme ve çeşitli korkularla baş edebilmeyi öğrenmesi için bu yapılmalı. Ne kadar süre anne-babayla birlikte yatarsa sorunlar da o oranda artar.

Haberin Devamı

2) Çocuk, anne-babayla birlikte yattığında hangi sorunlar ortaya çıkabilir?
- Çocukta kendine güvensizlik görülebilir. Yalnız başına bir odada kalmaktan korkarlar. Bunun için de geç saatlere kadar yetişkinlerle birlikte kalıp yaşına uygun olmayan televizyon programları izleyebilirler. Yatma zamanı konusunda anne-baba-çocuk çatışmaları görülebilir. Çocuğun olgunlaşmasına bu durum engeldir.

3) Ergenlikte zaman zaman yatağa geliyorsa ne yapmak gerekiyor?
- Bu konuda öncelikle aile doğru yaptığından emin olarak, bu isteği kabul etmemeli. Dünyayı, ilişkileri, rolleri anlama çabası içinde geçen bu süreçler, bilinçli anne-babalar tarafından doğru yönlendirilmeli. Bebeklik döneminden başlayarak çocukların kendi odalarında yatmaları sağlanmalı. Böylece henüz anlayamadıkları cinselliğe dair merak uyandıracak durumlardan onları uzak tutmak, anne babayı paylaşma konusundaki rekabeti engellemek, kendilerine güven duygularını arttırmak için anne-baba yanında yatmalarına izin vermemeli. Çocuklarına bu kararlarını net bir şekilde ifade etmeli. Örneğin 5-6 yaşa kadar olan bir çocuğa “Sen artık büyüdün, ağabey, abla oldun bu nedenle kendi odanda yatmalısın” denilmeli. Kolaylık olması açısından bu kararı verdikleri gün çocuğun odası, onun seveceği ve güven duyacağı bir şekilde yeniden düzenlenebilir. Örneğin, çocukla birlikte birkaç oyuncak kutusu hazırlanabilir. Anne-baba bu kararın arkasında durmalı ve çocuğa güven vermeli. Geçişin kolay olması için huzursuz olduğunda birkaç gün boyunca, anne-babanın onun odasına gitmesi, yatmadan yatağın kenarına oturarak sırtını sıvazlaması ya da başını okşaması yeterli olur.

Haberin Devamı

4) Çocuklar neden yatağa gelmek isterler?
-Çünkü bu durum çocuk için sevgi, sıcaklık, güven verici ve yalnızlık duygusundan kurtarıcı anlamına geliyor. Keyif verici bir his uyandırıyor. Eğer anne-baba çocuğuna kıyamadığı için sürekli buna izin verirse, onun olgunlaşmasını engelleyebilir. Bu da ileride kendine güveni eksik yetişkin bir bireyin olmasına neden olur.

5) Çocuğun ilk yılı neden önemli?
İlk yıllar kendine ve diğerlerine karşı ilk deneyimleri kazandığı zamanlar olduğu için çok daha önemli. Örneğin, bebekler doğdukları andan itibaren onların bakımlarını üstlenenler sayesinde varlıklarını sürdürür. Bu ikiliyi bir arada tutan duygusal bağın gücü oranında çocuk bir yandan kendine, annesine güvenmeyi ve dünyayı keşfetmeyi öğrenir. Bu nedenle anne babalar bu konuda onları tehlikelerden koruyacak kadar da yakınlarında olmalılar.

Çocukları ev kazalarından korumanın yolları

- TEPAV’ın İngilizce eğitimi raporuna göre, Türkiye’de öğrencilerin yüzde 90’dan fazlası bin saatlik ders almasına rağmen bilgileri temel düzeyde kalıyor.
- Türkiye’de üniversitelerdeki toplam akademik personel sayısı 142 bin 437. Bunların 20 bin 5’i profesör, 12 bin 839’u doçentlerden oluşuyor.
- Türkiye’de uluslararası öğrenci sayısı 2014 Mart ayı ile birlikte 54 bine yükseldi.

Çocukları ev kazalarından korumanın yolları

Zêka ve yetenek kongresi Kasım’da

Türkiye Zêka Vakfı eğitimcileri, anne-babaları, çeşitli kurum ve kuruluşları “Zêka ve Yetenek Kongresi”nde buluşturacak. Vakıf tarafından ikincisi düzenlenen organizasyon 29-30 Kasım’da Ankara ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Kongrede Dr. Yankı Yazgan, Ezel Akay, Ayça Şen, Alper Canıgüz de sunum yapacak. Prof. Dr. Ferhunde Öktem, Prof. Dr. Sinan Canan, Prof. Dr. Ziya Selçuk, Emrehan Halıcı, Prof. Dr. Sirel Karakaş gibi uzmanlar üstün zêkalı ve yeteneklilerin karşı karşıya olduğu sorunları anlatacak. Çözüm önerilerini tartışmaya açacak.

Alman vakfından sanat projelerine destek

Almanya merkezli Akademie Schloss Solitude Vakfı 35 yaşının altında lisans derecesini son 5 yılda bitirmiş olan üniversite mezunlarına çeşitli projelerini yürütmek üzere destek bursu sağlayacak. Mimarlık, tasarım, görsel sanatlar, performans sanatları, edebiyat, müzik, ses, video, film, medya alanlarında çalışanlar başvuruda bulunabilecek. Ayrıca beşeri ve sosyal bilimler, ekonomi, kültür ve hukuk alanlarında faaliyet gösteren akademisyenler ve profesyoneller de bu imkândan yararlanabilecek. Aylık 1100 Euro’luk maddi destek için son başvuru tarihi 31 Ekim. Detaylar http://www.akademie-solitude.de adresinde.

Çocukları ev kazalarından korumanın yolları

- Türkiye’deki üniversitelerde 40 yaş ve üstü eğitim alan kaç öğrenci var?
YÖK verilerine göre,163 bin 288’i erkek 83 bin 10’u kadın olmak üzere 246 bin 298 öğrenci geçtiğimiz yıl üniversitelerde eğitim aldı.
- Türkiye’de eğitim alan kaç Suriyeli öğrenci var?
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye’de 150 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü açıkladı.
- Her yıl ortalama kaç öğrenci yüksek lisans eğitimine başlıyor?
YÖK verilerine göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılında 23 bin 327 öğrenci yüksek lisans eğitimine başladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!