Okula böyle alışsın

Güncelleme Tarihi:

Okula böyle alışsın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2013 00:00

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Osman Engin, okula yeni başlayan çocukların yeni ortamına oyun yöntemiyle alıştırılabileceğini belirterek, "Oyun sayesinde okulu sevebilir, öğretmeni ve arkadaşlarıyla aralarında bir bağ oluşur" dedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Engin, 66 aylıkların okulla tanıştığını ifade ederek, çocukların beklenmedik davranışlar sergilememesi için öncelikli olarak eğiticiler ve öğretmenler tarafından detaylı olarak tanınması gerektiğini söyledi.

OYUN ÇOCUĞUN ZEKASINI GELİŞTİRİR


Engin, 3-5 yaş arasındaki çocukların bir ortama ısınma, arkadaşlık kurabilmeyi, paylaşabilmeyi ve ilgisine çeken olaylara tepki vermeyi oyun yöntemiyle başarabildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:


"Bu yaşta çocuğun en önemli uğraş alanı oyundur ve oyun oynayarak psikolojik yapısını geliştirir, olgunlaştırır. Öğretici oyunlarla yeni şeyleri öğrenip zekasını geliştirme fırsatı bulur. 5 yaş çocuğunun dikkat süresi çok kısa olduğundan karşınıza alıp bir şey anlatarak öğrenmesini sağlamak zordur ama onun ilgisini çekecek bir öykü anlatarak veya birlikte oyun kurup oynayarak öğrenmesi sağlanabilir."

Haberin Devamı

"OKUL ÖNCESİ EĞİTİM HAYATA HAZIRLIKTIR"


Engin, oyunun çocuğun psikolojik rahatlama aracı olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:


"Okula yeni başlayan çocuklar yeni ortamına oyun yöntemiyle alıştırılabilir. Oyun sayesinde okulu sevebilir, öğretmeni ve arkadaşlarıyla aralarında bir bağ oluşur. Tüm batı ülkelerinde, bu bilimsel verilere dayanarak 3-5 yaş arası çocuklar oyunun en temel etkinlik olduğu ortamlarda okul öncesi eğitimine alınır ve bu kurumlarda çocuğun hem zihinsel ve fiziksel becerileri geliştirilmeye çalışılır hem de akranlarıyla ilişki kurmayı, paylaşmayı, birlikte oyun oynamayı öğrenerek sosyal yönden de gelişimi sağlanır. Bu şekilde 3 yaşında okul öncesi eğitim kurumlarına gitmeye başlamış olan çocuk 2 yılda gösterdiği gelişim doğrultusunda 5 yaşa geldiği zaman okula hazırlanabilmesi için ana sınıfına alınır."


Okul öncesi eğitimin çocukların okul hayatına hazırlık evresi olduğunu belirten Engin, "Bu evreyi ana sınıfına giderek tamamlamış olan çocuklar okula başladığında okul öncesi eğitimi almamış çocuklara göre birinci sınıfa çok daha rahat uyum sağlıyor. Ülkemizde okul öncesi eğitim son yıllarda önem kazanmış olmasına karşın henüz ülke çapında yaygınlaştırılmış değildir ve mevcut okulların büyük kısmı ücretli olduğundan daha çok orta ve üst gelir düzeyindeki aileler yararlanabilmektedirler" diye konuştu.

Haberin Devamı


Engin, resim, öykü ve boyama yapmanın da çocukların kişisel becerilerini geliştirdiğine dikkati çekti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!