Büyük rotasyon

Güncelleme Tarihi:

Büyük rotasyon
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2014 09:17

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik taslağına göre, ‘aynı eğitim kurumunda 8 yılını dolduran’ öğretmenlerin rotasyona tabi tutulması öngörülüyor. Sendikaların ve öğretmenlerin görüşü için yayımlanan taslağa büyük tepki gösteren sendikalar rotasyonu, ‘En büyük sürgün’ diye tanımlayarak, yaklaşık 400 bin öğretmenin hayatının altüst olacağını belirttiler.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmelik taslağını yayınladı. Buna göre aynı kurumda 8 yılını dolduran tüm öğretmenler rotasyona uğrayacak. Eğitim sendikalarının ve öğretmenlerin görüşü için yayımlanan taslakta rotasyon, ‘Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi’ başlıklı 35’inci maddede “Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda en fazla toplam 8 yıl görev yapabilir” şeklinde yer aldı. Öğretmenlerin isteği dışında rotasyona tabi tutulmasına tepki ise eğitim sendikalarından geldi. Rotasyonu, “Tarihin en büyük sürgünü” olarak nitelendiren sendika yöneticileri özetle şunları söylediler:

KAVİMLERDEN SONRA EN BÜYÜK GÖÇ

Veli Demir (Eğitim-İş Genel Başkanı) Aldığı her karar ile eğitim sistemimizi kökten değiştiren, eğitim çalışanlarının yılların birikimiyle elde ettiği özlük haklarını gasp eden bakanlık, tüm öğretmen camiasına saldırı teşkil edecek bir girişime daha imza atmaya hazırlanıyor. Yönetmelikle birlikte rotasyon adı altında, hizmet yılı ve mesleki deneyimi fazla on binlerce kıdemli öğretmen sistemden çıkarılarak emekliliğe zorlanacak. Öğretmenlerimizin isteği dışında rotasyona tabi tutulması sürgün anlamına geliyor. Bu uygulama ile kavimler göçünden sonraki en büyük göç yaşanacak. Taslağın 42’inci maddesi, il dışı rotasyonun da önünü açıyor.

Haberin Devamı

AİLE VE OKUL YAŞANTISI ALT ÜST

Kamuran Karaca (Eğitim-Sen Genel Başkanı) Milli Eğitim Bakanlığı eğitim politikalarındaki başarısızlığını sorgulamak yerine eğitimcileri tasfiye adımları atıyor. Okul müdürleri ile başlayan rotasyon süreci, müdür yardımcıları ile devam etti. Rotasyon, eğitim emekçileri açısından tarihin en büyük sürgünü anlamına gelecek. 400 bini aşkın öğretmeni yakından ilgilendiriyor. Ekonomik ve sosyal olarak ciddi sorunlara yol açacak olan öğretmenlere rotasyon uygulaması için ilk adımı atıldı, okullarda yeni ve kitlesel bir tasfiye için düğmeye basıldı. Böylesi bir uygulama, özellikle büyükşehirlerin sınırlarının son derece genişlediği bir dönemde açıkça il içi sürgün anlamına gelecek, on binlerce öğretmenin aile ve okul yaşantısını alt üst edecek.

Haberin Devamı

ŞÖMİNE BAŞINDA YAPILMIŞ

İsmail Koncuk (Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı) Rotasyon tam anlamıyla şömine başında yapılmış bir çalışma olarak karşımızda duruyor. Türkiye’de öğretmenlerin nasıl görev yaptığını, hangi şartlar altında çalıştığını bilmeyen insanların yaptığı bir düzenleme. Bazı genç öğretmenler rotasyon haberine seviniyor. Ancak yer değiştirmelerin puan üstünlüğüne göre yapılacağını bilmiyorlar. Rotasyonun milli eğitime ve öğretmenlere kazandıracağı hiçbir şey yok. Taslağa göre eş durumu, özür grubu atamaları eşlerin tercihlerine göre değil, bakanlığın tercihlerine göre yapılacak. Bu durum ise öğretmenlerin aile düzenini bozacak. Öğrenim özrü yer değiştirme sebebi olmaktan çıkarıldı, yükseklisans, doktora yapan öğretmenler engellendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!