Avustralya Victoria Eyalet Eğitim Hizmetleri Direktörü: Burs imkânları ve çalışma izni öğrencileri çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Avustralya Victoria Eyalet Eğitim Hizmetleri Direktörü: Burs imkânları ve çalışma izni öğrencileri çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2018 11:25

Avustralya yükseköğretim pazarında en büyük oyunculardan biri. Victoria Eyalet Eğitim Hizmetleri Direktörü Barış Satar, Avustralya’nın Türk öğrenciler için yükseköğretimde dikkat çekici bir alternatif olduğunu belirterek, “Birçok üniversite burs imkânları sunuyor ve çalışma izni de öğrencileri çekiyor” diyor.

Haberin Devamı

Avustralya Konsolosluğu’nun desteğiyle düzenlenen toplantıda basın mensupları Victoria Eyalet Eğitim Hizmetleri Direktörü Barış Satar ile İstanbul’da bir araya geldi. Soruları yanıtlayan Satar, son yıllarda yükselen Dolar ve Euro kurları nedeniyle Avustralya’ya giden Türk öğrenci sayısının arttığını söyledi. Yüksek yaşam standartları, çalışma izni, nitelikli üniversiteler ve öğrencilere sunduğu avantajlarla ülkenin uluslararası öğrenci pazarındaki payını arttırdığını belirten Satar, ülkede eğitim almayı düşünenler için şunları paylaştı:

Avustralya Victoria Eyalet Eğitim Hizmetleri Direktörü: Burs imkânları ve çalışma izni öğrencileri çekiyor

MELBOURNE EN İYİ ÖĞRENCİ ŞEHİRLERİNDEN
Londra merkezli derecelendirme kuruluşu QS’in ‘En İyi Öğrenci Şehirleri Sıralaması’nda Melbourne 5’inci sırada. Victoria eyaletinin başkenti olan şehirde, dünyanın lider üniveristelerinin yanı sıra sanat, spor ve eğlence adına yapılabilecek çok etkinlik var. Yaşanabilirlikte de dünyanın önde gelen şehirlerden biri. Ayrıca kentte öğrencilere özellikle toplu taşımada yüzde 50’ye varan indirimler yapılıyor.

Haberin Devamı

MEZUNİYETTEN SONRA İKİ YIL ÇALIŞMA HAKKI
İngiltere ve ABD gibi yükseköğretimde diğer ülkelere göre Avustralya, daha fazla göçmen dostu bir ülke. Mezunlara iki yıl daha ülkede kalıp çalışmak için özel bir vize veriyor. Avustralya ırkçılık ve göçmen karşıtlığı konusunda da örnek bir konuma sahip.

ÖĞRENİM ÜCRETLERİ YILLIK 25 BİN AVUSTRALYA DOLARI CİVARINDA
Avustralya’daki Türk öğrenci sayısı haziran mezunları çıkarıldığında 2 bin 100’ün biraz üzerinde. Avustralya’da üniversite dönem başlangıcı ise şubat ve ağustos. Melbourne’deki Türk öğrenci sayısı ise 850. Yani her 10 Türk öğrenciden yaklaşık 4’ü bu şehirde eğitim alıyor. Amerikan Doları’nın son aylarda Türk Lirası karşısında değer kazanması Türk öğrencileri Avustralya’ya yönlendirdi. Çünkü Avustralya Doları’nın kuru ABD’ye göre yüzde 30 daha düşük. Bu da birçok aile ve öğrenci için ülkeyi daha cazip bir hale getirdi. Şu an lisansta öğrenim ücreti yıllık ortalama 25-30 bin Avustralya Doları civarında.

Haberin Devamı

LİSE NOTLARI ÇOK ÖNEMLİ
Üniversiteye kabullerde ABD ve İngiltere’den farklı olarak, Avustralya’da akademik ortalamalara daha çok dikkat edilir. Yani Melbourne gibi iyi bir üniversiteye başvurmayı düşünüyorsanız, lise notlarınız önemli. Ancak iyi bir şekilde sunduğunuz takdirde spor, sanat veya diğer alanlardaki başarılarınız da dikkate alınır. Avustralya’da kabul için İngilizcenizin de iyi olması gerekiyor. Çünkü ülkede 40 civarında üniversite var ve onlar da sınırlı kontenjanları nedeniyle dünyadan en iyi öğrencileri almak istiyor.

BURS İMKÂNLARI VAR
Özellikle burslar için akademik açıdan iyi ve İngilizce’ye de hakim olmanız bekleniyor. Avustralya Hükümeti’nin yanı sıra üniversiteler, yüzde 25 ve yüzde 50 gibi burs imkânları da sunuyor. Tam burslar da var. Ancak bunlar Çin ve Hindistan gibi ülkelerden gelen başarılı öğrencilerin yoğun olarak başvurduğu programlar. Bu nedenle rekabet göz önünde bulundurulmalı. Türk öğrenciler için özel burs olanakları da bulunuyor. Bunlar takip edilmeli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!