Burs başvurusunda 3 önemli adım

Güncelleme Tarihi:

Burs başvurusunda 3 önemli adım
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2018 09:55

Yeni üniversiteliler kampüse adım atma heyecanı yaşarken, bir yandan da eğitimini daha iyi koşullarda sürdürebilmek için burs arayışına başladı bile. Burs veren birçok vakıf ve dernek bulunuyor. Ancak adayların başvurularda dikkat etmesi gereken üç önemli nokta var. Birincisi burs veren kurumun internet sitesinin ve şartlarının incelenmesi ve istenen koşulların kendisi için uygun olup olmadığının kontrol edilmesi. İkincisi başvuru formunun eksiksiz doldurulması ve üçüncüsü de yapılacak mülakatlarda kendisini içtenlikle ifade edebilmesi.

Haberin Devamı

Her yıl burs başvuru döneminde yaşam öyküleri, ekonomik ve sosyal çıkmazları birbirine yakın öğrencilerden binlerce başvuru alıyoruz. Bu yoğun değerlendirme sürecinde  hem öğrencilerimizin zaman ve emeklerini daha verimli kullanmaları hem de bizim değerlendirme sürecimizin kolaylaşması adına birkaç önemli noktanın altını çizmenin faydalı olacağı kanısındayım.

ÖNCE İNTERNET SİTELERİNİ İNCELEYİN
1- Burs başvurusunda bulunan öğrencilerin öncelikle ilgili kurum hakkında genel bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Bu bilgiyi kurumların web sitelerinden elde etmeleri en kolay yol olarak görülebilir. Burada en önemlisi, öğrencilerin ilgili kurumca web sitesinde ilan edilen burs şartlarına uygun olup olmadıklarını tespit etmeleri. Örneğin, YEKÜV olarak İstanbul’da bulunan devlet üniversitesi öğrencilerine burs veriyoruz. Bu tanımın dışında çok fazla başvuru almamızın sebebi tamamen bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

FORMU EKSİKSİZ DOLDURUN
2- Öğrencilerin ilan edilen zaman aralığında on-line başvuru formunu eksiksiz doldurmalarını bekliyoruz. Gereken alanların eksiksiz ve dikkatle doldurulmasının yanı sıra belirtmek istedikleri özel durumlarını, duygu ve düşünceleri için ayrılmış olan özel alana yazmaları isteniyor. Bu alanı iyi kullanmalarını, kendilerini iyi ifade etmelerini öneriyorum. Bizim kağıt üzerindeki bilgilerden ayrı olarak değerlendirdiğimiz ve bursiyer adayları hakkında fikir sahibi olduğumuz bir alandır burası. O yüzden burada ifade edilecekler önemli ve bir anlamda bursiyerle kuracağımız ilk iletişim kanalı özelliği taşıyor.

MÜLAKAT ÖNEMLİ
3- Mülakat aşamasına gelindiğinde, içtenlik ve doğru iletişim kurmak önemli oluyor. Sınırlı zaman diliminde, ilk kez tanıştığınız insanlara kendinizi doğru ifade etmeniz bekleniyor. Öğrenci olarak sorununuzu ve başvuru formunda yazdıklarınızı içtenlikle bir kez de sözlü olarak dile getirmeniz gerekiyor.

Bu süreçte, bursiyer adayının koşulları komisyonca değerlendirilirken çevresine duyarlı ve sosyal sorumluluk almaya hevesli olması gibi değerler gözetiliyor. “Ne dünyaları kurtarıyor ne de sizi başkasına muhtaç ediyor...” Vakfımızdan aldığı karşılıksız eğitim bursunu böyle tanımlamış bir bursiyerimiz, bize gönderdiği mektubunda.  Eğitimini sürdürmek için maddi manevi desteğe ihtiyacı olan çocuk ve gencimize eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları olarak yaptığımız ufak katkıların sonuçları bakımından, onların hayatında ne kadar önemli bir yere sahip olduğu bu ifadeden anlaşılıyor.

Haberin Devamı

MOTİVASYON KAYNAĞI
Her şeyden önce koşulsuz desteklenmenin yarattığı moral gücü gençlerimize, hayallerini gerçekleştirme yolunda büyük bir motivasyon sağlıyor. YEKÜV olarak 1992’den bu yana karşılıksız eğitim burslarımızın yanı sıra; ‘Umut Kızlar’, ‘Anadolu’ya Armağan’, ‘Yetişkin Eğitimi’ gibi pek çok projemizle eğitimin her kademesine katkı sunuyoruz.

Bursiyerlerimizin birçoğu  üniversite sınavında Türkiye derecesi yapan, ailesini geride bırakarak küçük yerleşim yerlerinden bilmediği bir metropole okumak için gelen gençlerden oluşuyor.  Bu zorlu süreçte bir de eğitimlerini sürdürmek için çalışmaları bekleniyor. Bu durum bazen derslerine yansıyor ve akademik başarılarını olumsuz etkileyebiliyor. Bir yandan akademik kaygı, bir yandan aile özlemi ve İstanbul gibi bir metropole uyum süreci gençlerimizin üzerinde ciddi bir yük oluşturuyor.

Haberin Devamı

HEM AKADEMİK HEM DE KÜLTÜREL VE SOSYAL DESTEK
YEKÜV olarak tam 26 yıldır bu yükü bir nebze olsun hafifletmenin çabasını veriyoruz. Eğitimin gücüne olan inancımızla, çocuk ve gençlerimize yani umutlarımıza olan güven ve sevgimizle, kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kurulduğumuzdan bu yana bursiyerlerimizin sadece akademik başarılarını değil eğitimi, kültürle birlikte geniş bir perspektiften ele alarak kültürel ve sosyal gelişimlerini de destekliyoruz. Biz, gençlerin hayatına ufacık bir katkı sunuyoruz, onlar bize büyük umutlar vaat ediyor. Eğitim hakkından yararlanmayan tek çocuğumuz kalmasın.

IŞIN ÖZDEMİR KİMDİR?
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdikten sonra aynı üniversitenin İşletme Faküktesi’nde Yönetim ve Organizasyon masterı yaptı. İş hayatına bankacılık sektöründe başladı, ardından yazın dünyasına adım attı. 2001 yılında eğitimle ilgili bir proje sayesinde YEKÜV’le yolu kesişti. YEKÜV’de gönüllülükten başlayarak uzun yıllar Yönetim Kurulu Üyeliği , Kurumsal Koordinatörlük , Eğitim Projeleri Yöneticiliği , Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü  gibi pek çok aktif görevde bulundu. Ayrıca vakıf çalışmalarına yazar kimliğiyle katkı sağladı. Bunlardan biri de YEKÜV’de karşılaştığı olaylardan ve bursiyer öykülerinden esinlenerek kaleme aldığı ‘Geleceğe Dokunmak’ adlı eseridir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!