Bu fişleme değil resmen damgalama

Güncelleme Tarihi:

Bu fişleme değil resmen damgalama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2015 22:48

Suça karışmış, tecavüze uğramış 827 çocuğun bilgilerini internetten yayımlayan Diyarbakır Bağlar Milli Eğitim Müdürü görevden alındı ama tepkiler giderek büyüyor. Eğitimcilere göre bu, tam bir ‘damgalama’!

Haberin Devamı

DİYARBAKIR Bağlar Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, suça karışmış, cinsel istismar ve tecavüze uğramış 872 çocuğun listesini bütün kimlik bilgileri ve ev adresleriyle kurumun internet sitesinden yayınlaması büyük tartışma yarattı. Önceki gün Taraf gazetesinde yer alan skandal haberi sonrası, 25 sayfalık ‘fişlenmiş çocuk’ listesini yayımlayan Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Hacı Ali Çelik’in yanı sıra, Bağlar ve Yenişehir İlçe Milli Eğitim müdürlüklerinde 2 şube müdürü de görevden alındı. Ancak olaya tepki yağdı.

VALİ: KABUL EDİLEMEZ

Bilgilerin paylaşılmasının kabul edilebilir olmadığını belirten Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “Müfettiş görevlendirdik. Hazırlanacak raporun ardından sonraki süreci de değerlendireceğiz. Listede adı olan çocuklar hakkında zaten zamanında adli işlem yapılmış. Sokakta çalışan ya da çalıştırılan çocuklar var. Emniyet ile bilgi paylaşımında amaç, Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) bilgilendirmek ve rehber öğretmenleri bu çocuklar hakkında daha duyarlı olmaya davet etmektir. Özünde çocukların okula kazandırılması amacını taşıyan bu çalışmada, bazı arkadaşlar hata yaptı.” Skandal fişlemeye eğitimcilerden de tepki yağdı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Koruma Birimi Başkanı Prof. Dr. Betül Ulukol, uygulamanın fişleme değil ‘damgalama’ olduğunu söyledi.

ÇOCUK HAKLARINA AYKIRI

Ulukol, şöyle devam etti:
“Bilgilerin paylaşılması öncelikle Çocuk Hakları’na aykırı. İstismar mağduru çocukları damgalamak alenen suçtur. Çocukların ve ailelerinin en özeline kadar girilmiş. Bu kişilerin acilen psikolojik destek alması şart.”

ACİLEN ÖNLEM ALINMALI

Yaşananların basit bir özür ile kapatılamayacağını ifade eden Eğitim-Sen ise şu açıklamayı yaptı: “Çocuk haklarını hiçe sayan bu yaklaşım istismara uğramış çocukları ‘suça sürüklenen’ diyerek fişlemektedir. Bu çocukların başına gelebilecek her şeyden MEB sorumlu. Acilen tüm yetkililer yargı önüne çıkarılmalı.”

Haberin Devamı


FİŞLEMENİN ÖNÜ ŞURADA AÇILDI

DİYARBAKIR’da 872 çocuğun fişlenmesine neden olan karar, Milli Eğitim Şûrası’nda alınmıştı. Aralık ayında yapılan Şûra’da, risk grubundaki öğrencilerin bilgilerinin sağlık ve emniyet kuruluşlarından talep edilmesi önerisi kabul edilmiş, MEB’in Emniyet’ten öğrencilerle ilgili anlık istihbarat alabilmesinin önü açılmıştı. Tavsiye kararına göre, öğrencilerin Genel Bilgi Taraması (GBT) bilgileri MEB ile paylaşılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!