Bölüm seçerken kendinizi şartlandırmayın

Güncelleme Tarihi:

Bölüm seçerken kendinizi şartlandırmayın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2018 09:21

Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana ülkemizde en çok önem verilen sektörlerin başında gelen ‘havacılık ve uzay sanayi’, günümüzde de artan çalışma ve iş alanlarıyla aday öğrenciler tarafından en çok talep gören sektörlerin başında geliyor. Uçak ve uzay mühendisliği hakkındaki detaylara girmeden önce tercih döneminde karar vermenize faydalı olabilecek genel tavsiyeler vererek başlayacağım.

Haberin Devamı

Öncelikle üniversite eğitimi almak istediğiniz alanı belirlemeniz gerekiyor. Bu alanı netleştirmek adına üniversite sayfaları, forum ve blog sitelerine ek olarak İngilizce içeriğe sahip Quora, Stack Exchange, Reddit gibi kaynaklar ilgilendiğiniz alana dair dünyadan bilgi edinmenize ve yetkin kişilerle iletişime geçmenize yardımcı olur. Bu konuda yabancı dilden hiç çekinmeyin, internetteki çeviri araçları çok gelişti. YouTube vb. video siteleri üzerinden de birçok bilgilendirici içeriğe ulaşabilirsiniz. 

FOBİNİZ OLMASIN
İlgi alanınıza giren bölümleri belirledikten sonra üniversitelerin internet sayfalarından ders planlarını, akademisyenlerin özgeçmişlerini, yürütülen AR-GE projelerini, yurtdışı bağlantılarını, öğrenci proje takımlarını, öğrenci kulüplerini ve aktivitelerini incelemeniz o üniversiteye dair detaylı bir bilgi edinmenizi sağlar. Mezunların şu anda çalıştığı yerlere dair bilgiyi ise üniversitelerin LinkedIn sayfalarına girerek edinebilirsiniz. Öğrenciler, akademisyenler ve mezunlarla e-posta veya sosyal medya üzerinden iletişim kurmaya hiç çekinmeyin; beklentinizin üzerinde bilgilendirici cevaplar alma ihtimaliniz çok yüksek. Son olarak mühendislik adına özet geçmek isterim ki, eğitiminiz sırasında sürekli iç içe olacağınız dört konu var: Matematik, fizik, yazılım ve İngilizce. Bunların hiçbirini fobi olarak görerek kendinizi şartlandırmayın.

Haberin Devamı

LİSEDE KARAR VERDİM
Kendi hikâyeme gelirsek... 2011 yılında üniversiteye başladığımda sadece Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki (İTÜ) uçak mühendisliği, uzay mühendisliği; havacılık alanında mühendislik eğitimi veriyordu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 2017’de duyurduğu kılavuza göre, bu iki köklü kurumun yanı sıra yedi farklı üniversitede daha bu eğitim var. Lise yıllarında matematik ve fizik derslerine yatkınlığım ve bunlardan keyif almamın da etkisiyle mühendislik okumaya karar verdim. Okuduğum kitaplar ve yaptığım araştırmalardan etkilenerek 10’uncu sınıfın sonunda uçak mühendisliğinde karar kıldım. Tercih döneminde mezunlarla iletişime geçerek bu kararımı netleştirdim ve listemde ilk sırada olan uçak mühendisliğinde eğitim almaya başladım. İnsansız Hava Araçları (İHA) her zaman ilgimi çeken bir konuydu ve lisans eğitiminin ilk yıllarında ilgi alanımın bu araçların uçuş kontrol sistemleri üzerine olduğunu fark ettim. Bunun üzerine İTÜ’deki Çift Anadal Programı (ÇAP) imkânından faydalanarak 2014 yılında kontrol ve otomasyon mühendisliğine de başladım. 2017’de çift diploma alarak mezun oldum. Şu anda İTÜ Uçak ve Uzay Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi olarak eğitimime ve çalışmalarıma devam ediyorum.

Haberin Devamı

BİRLEŞİK KRALLIK’TAN ÖDÜL ALDIK
Dönem arkadaşlarımla beraber derslerde öğrendiğimiz teorik bilgileri gerçek hayatta uygulamaya geçirdiğimiz bir ortam arayışındaydık ve 2014 yılında otonom uçuş yeteneğine sahip özgün tasarımlı sabit kanatlı hava araçları üzerine çalışmak için  İTÜ Hedef Takımı’nı kurduk. Son üç senedir kaptanlığını yürüttüğüm takımda aerodinamik ve yapısal tasarımı bize ait olan, uçuş kontrol sistemlerinin yazılımını geliştirdiğimiz hava araçları tasarlıyoruz. Yer gözlemi, yük teslimatı gibi görevleri gerçekleştirebilen ‘Tulpar’ adlı son hava aracımızla 2018 Haziran’da Birleşik Krallık’ta düzenlenen ‘İnsansız Hava Araçları Yarışması’ndan ‘Genel Şampiyonluk ve Uçuş Güvenliği’ ödülleriyle döndük. Bahsettiğim aerodinamik, yapısal, kontrol sistemleri gibi alanlar uçak ve uzay mühendislerinin alt uzmanlık alanlarının bir kısmı. Bu bölümlerden mezun olanlar seçtikleri alanda, özellikle son sınıfta aldıkları seçmeli dersler ve bitirme tezleriyle yetkinliklerini artırarak uzmanlaşmaya başlıyor. Makine mühendisliğinin özel bir dalı olarak kurulan uçak ve uzay mühendisliği, disiplinlerarası olmasının etkisiyle mezunlarına savunma sanayii, sivil havacılık, otomotiv vb. birçok sektörde çalışma imkânı sağlıyor.

Haberin Devamı

BİRÇOK BECERİYİ GELİŞTİRİYOR
Bu sebeple sadece TAI, TEI gibi havacılık firmalarında değil; Tesla gibi firmaların çalışanları arasında da birçok uçak ve uzay mühendisine rastlamanız mümkün. İTÜ’nün en büyük avantajlarından biri de, bizim gibi güncel konular üzerine gönüllü olarak çalışan birçok öğrenci proje takımlarının olması ve henüz mühendis diplomasını almadan bu takımlarda bilgileri uygulamalı olarak gerçekleştirme fırsatı bulunması. Katıldığımız yarışmalarda dünyadaki diğer üniversitelerle yarışıyor olmak ve başarılı sonuçlar elde etmek, aldığımız eğitimin ve yaptığımız tasarımın dünyadaki geçerliliğini kanıtlar nitelikte. Hedef Takımı olarak Birleşik Krallık’ta düzenlenen ‘İnsansız Hava Araçları Yarışması’nda aldığımız bu birincilikle, yarışmayı İTÜ’lü mühendisler ve mühendis adayları olarak ülkemizi başarılı bir şekilde temsil etmenin gururuyla tamamladık. Bu proje yarışmalarının diğer çıktısı ise, mezuniyet sonrası dahil olunan projelerin ölçeklenmiş bir simülasyonu olması. Yani ileride mühendis olarak görev alacağınız projelerde gerekli olan takım çalışması, iletişim kurma, rapor yazma, zaman yönetimi vb. özellikleri henüz mezun olmadan geliştirme imkânı buluyorsunuz. Takımlar dışında mühendislik eğitimi sırasında alınan dersler de bu özelliklere katkı sağlıyor. Fakat ders projeleri yarışmalara kıyasla daha kısa soluklu olduğu için takımda edinilen tecrübe daha etkili olabiliyor.

Haberin Devamı

Bölüm ve mühendisliğe dair daha detaylı bilgi ve yorum için bana veya takımımıza (ituhedef@gmail.com) e-posta atmanız halinde bilgimiz olan konuları cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Ayrıca sosyal medya hesaplarımızdan da bizi takip edip iletişime geçebilirsiniz.

https://www.facebook.com/ituhedef/
https://www.instagram.com/itu_hedef/
https://twitter.com/ituhedef

ERTUĞRUL BARIŞ ÖNDEŞ KİMDİR?
5 Haziran 1993’te İstanbul’da doğdu. 2011’de Silivri’de bulunan Hasan-Sabriye Gümüş Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimini İTÜ Uzay ve Uçak Mühendisliği bölümünde tamamladı. 2014’te çift anadal programına hak kazanarak aynı kurumda kontrol ve otomasyon mühendisliği eğitimine başladı. 2017’de iki bölümden mezun oldu ve şu anda İTÜ Uçak ve Uzay Mühendisliği programında yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Aynı zamanda 2018 Temmuz  itibariyle İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak görev alıyor. Kaptanı olduğu İnsansız Hava Aracı (İHA) takımı ‘Hedef’, İngiltere’de düzenlenen ve Cambridge ve University College London (UCL) gibi dünyanın lider üniversitelerinin yer aldığı yarışmada, ‘Tulpar’ adını verdikleri İHA ile birinci oldu.

BAKMADAN GEÇME!