Beyni güçlendirmenin en ‘ağır’ yolu

Güncelleme Tarihi:

Beyni güçlendirmenin en ‘ağır’ yolu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2015 13:09

Beynimizi güçlendirmek elimizde: Egzersiz yapmak, ağırlık kaldırmak, ‘an’a konsantre olmak, rutinin dışına çıkmak... Dikkatle yoğunlaşarak yapılan tüm işlerde beyin performansı en üst seviyede oluyor.

Haberin Devamı

‘An’a konsantre olun

Nöroloji uzmanı Dr. Güçlü Ildiz’in güçlü bir beyin için yaptığı öneriler şöyle: Beyin kapasitesinin düşük bir oranını kullanabildiğimiz söylenir. Saatte 300 km. hız yapabilen aracın saatte 30 km. hızla gitmesi gibi...

Performans düşüklüğünün en önemli nedeni, beynin gereksiz kullanımı. Beyin performansının önemli göstergelerinden biri, dikkat. Güçlü bir beyin, yaşadığı ana ya da yaptığı işe konsantre olur. Dikkati anda olmayan beyin spontan düşünce üretir. Spontan ya da kendiliğinden gelişen düşünce sıklıkla geçmişte yaşanan sorunları, gelecek kaygılarını ya da hayalleri içerir. Ve beyin performansı en alt düzeye iner. Spontan düşünce, insanda düşüncenin yüzde 99’unu oluşturur. Şiddeti arttıkça takıntılar, panik atak gibi yakınmalar gelişir. Spontan düşünce durduğunda beyin dinginleşir, güçlenir. Başka bir deyişle bilinç yükselir. Bilinç yükseldikçe yaşamdan zevk alınır. Çünkü dikkati sağlayan beyin bölgesi, aynı zamanda zevk bölgesi.

Haberin Devamı

Ağırlık çalışın

Beyni bir dış uyaran olmadan kendi olanaklarıyla güçlendirmenin en güzel formülü spor yapmak. Beyni en çok güçlendiren spor dalı da ağırlık çalışması. Bununla ilgili yapılmış deneyler de var. İleri yaştaki 86 kadın 3 gruba ayrılıyor. Birinci grup 6 ay boyunca haftada 2 gün yürüyor. İkinci grup denge egzersizleri, son grup ise ağırlık çalışması yapıyor. Sonuçta bilişsel beyin işlevleri açısından en çok gelişmeyi ağırlık çalışan grup gösteriyor. Benzer çalışma 155 kişiyle tekrar ediliyor. Sonuç aynı. İleri yaşta yapılan hafif ağırlık çalışmaları bile beyin işlevlerini arttırmaya yetiyor. 2012 yılında Kanada Vancouver’da yapılan Uluslararası Alzheimer Konferansı’nda da ağırlık çalışmasının bellek işlevlerine olumlu etkisi olduğu ve Alzheimer hastalarında hafızanın açık olduğu süreleri uzattığı açıklandı.

Rutin işlerden kaçının

Test çözme, oyun oynama gibi etkinliklerde kişi dikkatini yaptığı işe istekle verir. Böylece anını en iyi şekilde değerlendirmiş olur. Yaşanılan ana dikkati vererek yapılan tüm işlerde beyin performansı üst düzeyde seyreder. Burada kilit sözcük ‘istek’. İstek ya da motivasyon, beynin ön bölgesini uyararak dikkati ve aynı anda yaşamdan zevk almayı sağlar. Böylece yapılan işe dikkat verilerek başarı sağlanır.

Haberin Devamı

Günlük yaşamda ise rutin işlerde isteğin azalması sonucu dikkat etme ve zevk alma durumları azalır. Kişi, dışarıdan alınan madde, olay ya da kişilere yönelir. Bunlara örnek olarak çay, kahve, sigara, şekerli ve unlu gıdalar, uyarıcı ilaçlar, kumar ve bilgisayar oyunlarını verebiliriz.

Yeni bilgiler edinin

Beyin performansını arttıran bir diğer formül, beyin bilgi birikimini güncellemek. Spontan düşüncenin kaynağı yaşam boyu edinilen bilgi ve deneyimler. Okuma, yeni deneyim gibi bilgi girişiyle gelişen idrak ise yerleşik bilgi, önyargılar ya da ezberler üzerine değiştirici etki yapar.

Bağımlılıktan uzak durun

Bir başka formül bağımlılıklardan kurtulma. Bağımlı olunan madde, kişi ya da olay her insanda farklılık gösterir. Kimi yemeye-içmeye, kimi uykuya, kimi futbola bağımlı. Beyin güçlendikçe bağımlılık azalır.

Haberin Devamı

IQ’da bir haftada yüzde 40 artış vaadi!

Beynin herhangi bir kas gibi olduğunu ve egzersizlerle güçlenebileceğini öne süren İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi’nin Biyomedikal Bölümü’nden Prof. Mark Lythgoes’in programı, İngiliz televizyonu BBC’de yayınlandı. Bir hafta süren programa katılan 100 kişinin IQ’larında, yüzde 40 oranına varan artış görüldüğü iddia edildi. İşte IQ yükseltme vaatli bir haftalık program:

Pazartesi: Akşam yemeğinde yağlı balık yiyin. İşe yürüyerek, bisikletle ya da farklı yoldan gidin.

Salı: Sözlükten bilmediğiniz sözcükleri öğrenin. Ve bunları günlük konuşmanızda kullanın.

Çarşamba: Yoga, pilates derslerine katılın. Daha önce tanımadığınız bir insanla konuşun.

Haberin Devamı

Perşembe: İşe daha farklı bir yoldan gidin. Televizyondaki ciddi bilgi programlarını izleyin.

Cuma: Alkol ve kafein tüketmekten kaçının. Alışverişe çıkarken listeyi ezberlemeye çalışın.

Cumartesi: Dişinizi diğer elinizle fırçalayın. Duş alırken gözlerinizi kapatın.

Pazar: Sabah saatlerinde bulmaca çözün. Ve kısa bir yürüyüşe çıkın.

Beyni güçlendirmenin en ‘ağır’ yolu

Ağırlık çalışırken vücutta neler olur?

Ağırlık çalışmaları diğer egzersizlere göre üstün olarak nitelendiriliyor. Üstelik 6 yaşından itibaren ömür boyu... 6-17 yaş arası çocukların katıldığı çok sayıda bilimsel çalışmayla oluşan bir analiz raporuna göre sonuçlar şöyle:

Haberin Devamı

- Çocuklarda IQ yükseliyor.
- Şeker hastalığı (diyabet) riski azalıyor.
- Bağışıklık sistemi güçleniyor.
- Uyku düzeni iyileşiyor.
- Duygu-durum düzeliyor.
- Kemikler daha dayanıklı hale geliyor.
- Kilo kontrolü kolaylaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!