Başbakan Yardımcısı İşler: Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısı yüzde 75 arttı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı İşler: Türkiyedeki uluslararası öğrenci sayısı yüzde 75 arttı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2014 15:29

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, son on yıllık dönemde Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısının yüzde 75 oranında arttığını belirterek, "Bu durum Türkiye'nin Kafkasya, Orta Asya, Balkanlar ve Ortadoğu'nun bir eğitim üssü, bir eğitim merkezi olduğunun en somut işareti" dedi.

Haberin Devamı

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından, ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 3’üncü Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni' yapıldı. Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, törende yaptığı konuşmada kendisinin de 30 yıl önce yurtdışında okuduğunu dile getirdi.

Gençlerin ailelerine de Türkiye eğitim sistemine ve Türk insanının ev sahipliğine güvenmelerinden dolayı teşekkürlerini ileten İşler, "Ülkemizde eğitim gördüğünüz bu yıllar, Türkiye tarihi açısından çok kritik dönemlerdi. Her alanda devrim niteliğinde düzenlemelerin, iyileştirmelerin yapıldığı yıllardı" dedi. İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin yaşadığı bu değişimin izlerini pek çok alanda olduğu gibi uluslararası eğitim alanında da çok net bir şekilde gördük. 3 yıl içerisinde ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısı neredeyse iki kat arttı. Son on yıllık dönem değerlendirildiğinde ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısının yüzde 75 oranında arttığını görüyoruz. Açıkça ifade ediyorum ki bu durum, Türkiye'nin Kafkasya, Orta Asya, Balkanlar ve Ortadoğu'nun bir eğitim üssü, bir eğitim merkezi olduğunun en somut işareti."

Geçen yıl Türkiye Bursları Lisans Programlarına başvuru yapanların sayısı 31 bin iken bu sayının 2014'te yaklaşık yüzde 50'lik bir artışla 45 bin 500'e çıktığını anlatan İşler, lisansüstü programlara başvuranların sayısının da geçen yıla göre yüzde 50 artışla 24 binden 36 bine ulaştığını aktardı.

İşler, "Bu yıl toplamda 176 ülkeden 82 bin öğrenci Türkiye Burslarına başvuruda bulundu. Bu sene bin 225'i Türkiye burslusu olmak üzere toplam 3 bin 200 uluslararası öğrenci Türk üniversitelerinden mezun oluyor" diye konuştu.

"Büyük bir iftiharla söylüyorum ki bu yıl mezun olan öğrencilerin 700'ünün ortalaması 4 üzerinden 3'ün, yaklaşık 300 tanesinin ortalaması ise 3,5'in üzerinde. Bu öğrencilerden birçoğu okullarında bölüm ya da sınıf birincisi olarak mezun oluyorlar" diyen İşler, Türkiye Bursları kapsamında yüksek lisans eğitimi alan öğrencilerin ilk grubunun da bu yıl mezun olduğunu dile getirdi.

Sizler fikir bahçıvanlarısınız

Gençlerin, artık teorik olandan pratik olan gerçekliğe adımlarını attıklarını belirten İşler, şunları belirtti:
"Elinizde tuttuğunuz mezuniyet diplomaları ile teorik bilgilerinizi test edeceğiniz gerçek hayat ile yüzleşeceksiniz. Elinizde diplomanız, yüreğinizde daha yaşanabilir bir dünyanın hayali ve arzusu olacak. Yabancı bir ülkede diploma sahibi olmanın verdiği özgüvenle iş piyasasına çıkacaksınız. Size özgüveniniz ve Türkiye'de kazandığınız tecrübe ve bilgi birikimleri yardımcı olacak. Sizler geleceğin sosyal bilimcileri, mühendisleri, akademisyenleri, siyasetçileri, iş adamları, sanatçı ve aydınlarısınız. Geliştireceğiniz eylem ve öneriler, ortaya koyacağınız projeler daha yaşanabilir bir dünyanın imkanlarını sunmalı.

Daha yaşanabilir bir dünyayı kurmak artık sizin de sorumluluğunuzda. Geleceğin liderleri olarak sizler artık karar mekanizmalarının önemli aktörlerisiniz. Vereceğiniz kararlar, atacağınız adımlar ile daha adil, daha yaşanabilir bir dünya inşa edebiliriz. Yüreğinizde diploma alma sevincinize, geleceğe dair umutlarınız da eşlik etti, bunu biliyorum. Bu umudunuzu hiçbir zaman kaybetmeyin. Teorik eğitim ile pratik uygulama arasındaki o büyük açık ancak iyiye ve insana olan inancınızla, umudunuzla, kapanır. İnancınızı asla kaybetmeyin.

“Burada aldığınız eğitimle artık sizler toplumun en ihmal edilmiş, ötelenmiş çevre halkasına da en donanımlı sayılan merkez halkasına da hitap edebilecek aydınlarısınız" diyen İşler, "Her türlü kökten ve kaynaktan gelenlere gönül bahçesini açma, zihin dünyasının meyvelerini sunma cesareti gösterecek fikir bahçıvanlarısınız. Ümit ederim ki farklı kültürler, gelenekler ve adetlerle tanıştığınız Türkiye tecrübeniz size tüm yaşamınız boyunca farklılıklarla birlikte yaşama, onları anlama ve saygı duyma yeteneği ve inceliği kazandıracak" dedi.

Haberin Devamı

Artık en doğruyu bulmak için sorgulayacaksınız

Gençlere seslenen İşler, "Artık en doğruyu bulmak için sorgulayacaksınız. Ötekini yok sayan nefret içerikli nutuklara, tahrik edici ırkçı fantezilere, ötekini hor gören izm'lere 'hayır' diyebilecek donanımdasınız. Dünyanın daha yaşanabilir, daha adil ve herkes için daha müreffeh olması için mücadele edip tüm dışlayıcılara 'durun' diyebilecek cesarete ve karaktere sahipsiniz" diye konuştu.

İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ümit ediyorum ki burada geçirdiğiniz yıllar böylesi bir uluslararası zihni inşayı daha da kolaylaştırdı. Sizler varlığınızla Türk öğrencilerinin, hocalarının, sokaktaki esnafın, mahalle komşunuzun, alışverişlerde karşılaştığınız teyzelerin, velhasıl Türk insanının da ufkunu açtınız. Tüm farklılıklarımızla birlikte yaşamanın mümkün olacağını, birbirimizden çok şeyler öğrenebileceğimizi gösterdiniz. Tüm bu tecrübelerinizle mekana, coğrafyaya hapsolmuş düşük kapasiteli, dışlayıcı zihni yapıların toplumları, insanları aslında esir aldığını bir kez daha görmüş oldunuz. Şundan da emin olun ki dünyanın neresine giderseniz gidin Türkiye Cumhuriyeti elçilikleri sizin de elçilikleriniz sayılır."

Mezun olan öğrencilerin, Türkiye ile köprüler kuracağını, ekonomik, sosyal ve siyasal ilişkileri geliştireceğini belirterek, "Bu günden sonra sizlerle meslektaşız. İş ve yatırım ortaklıkları kuran ortaklarız. Ülkelerimizin sosyal, siyasal ve ekonomik gelişmesine karşılıklı katkılar sağlayacak, artı değerler üretecek insanlarız. Bu programlar mesafeleri yakınlaştıran, farklılıkları değerli kılan, birlikte yaşamanın mümkün ve tercih edilir olduğunu ilan eden, tanıştıran, kaynaştıran programlardır" dedi.

Öğrencileri özenle seçiyoruz

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül ise törenin önemine değinerek, 3 bin 200 öğrencinin mezun olduğunu ve bundan da sevinç ve neşe duyduklarını anlattı.

Uluslararası öğrencilerin, kurumun en temel çalışmalarından birisi olduğunu belirten Bülbül, Türkiye'ye uluslararası öğrencilerin eğitim alma sürecinin Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde başladığını hatırlatarak 2011 yılı itibarıyla projeyi devraldıklarını söyledi. Bülbül, son dönemde başvuruların dünyanın birçok yerine yayıldığını ve bugün 3 bin 200 öğrenciyi mezun ettiklerini belirtti.

Bülbül, son 3 yılda yaptıkları stratejik değişikliklerin burs başvuru sayısını artırmanın yanında nitelikli öğrenci sayısında da artışa neden olduğunu söyledi. Öğrencileri özen ve dikkatle seçtiklerine de vurgu yapan Bülbül, öğrencilere Türkiye'yi tanıtmak adına çeşitli oryantasyon ve kültürel içerikli programlar düzenlediklerini anımsattı.

Mezun olan öğrencilerin alanlarında başarılı olduklarına vurgu yapan Bülbül, Türkiye'nin dünyanın pek çok yerinden çok sayıda öğrenci için cazibe merkezi olduğunu anlattı.

Mezun öğrenciler adında konuşan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Gana uyruklu Muhammet Sanusi Adams da yüksek lisans eğitimini tamamladığı bölümünün en iyi öğrencisi seçilme mutluluğu yaşadığını dile getirdi.

Adams, "Türkiye'ye ilk geldiğim zamanlarda hem sosyal hayatta hem de akademik çalışmalarımda çeşitli zorluklarla karşılaştım. Ama aklımda kalan buradaki sıcak ve samimi ortam ile değişik bir kültürü tanımış olmanın mutluluğu ve iyi hatıralar. Türkiye'deki eğitim hayatım boyunca kaliteli bir eğitim almanın yanı sıra kalıcı arkadaşlıklar ve dostluklar edindim. Hem dünyayı hem de Türkiye'yi daha iyi tanıma fırsatı buldum" dedi.

Konuşmaların ardından, Türkiye Burslarına başvuran öğrencilerden kurulan Türk Müziği Korosu konser verdi. Uluslararası Öğrenci Akademisi'nde dereceye giren öğrencilere Başbakan Yardımcısı İşler tarafından sertifikalar verildi ve tablet bilgisayar hediye edildi. Ugandalı öğrenci Camil Mvanja'nın ise annesinin diktiği Türk bayrağını, Emrullah İşler'e hediye etmesi alkış aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!