Başarı için önce İngilizce seviyenizi kanıtlamalısınız

Güncelleme Tarihi:

Başarı için önce İngilizce seviyenizi kanıtlamalısınız
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 09:03

Akademik yaşamın tamamında ve özellikle profesyonel hayata girişte kariyeri şekillendiren, en önemli unsurların başında İngilizce bilgisi geliyor.

Haberin Devamı

İngilizce dil yeterliliğinin ise uluslararası standartlarda ölçülmesi büyük önem taşıyor. IELTS yani Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı, 145’i aşkın ülkede aralarında üniversiteler, devlet kurumları ve şirketlerin de yer aldığı 9 binden fazla kuruluşla dünyada en çok kabul edilen İngilizce dil değerlendirme sınavı. Birleşik Krallık, ABD, Kanada ve daha birçok ülkede lisans ve yüksek lisans eğitimi, İngilizce hazırlık derslerinden muafiyet ve kariyer veya göçmenlik amaçları için de tanınıyor. İngilizce konuşulan ülkelerde okumak, yaşamak veya çalışmak isteyenlerin en çok tercih ettiği dil sınavı. Dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere dört dil becerisini değerlendiriyor.

ULUSLARARASI TALEP VAR

İngilizce artık dünyanın ortak iletişim dili. Gün geçtikçe daha fazla üniversite, işveren ve göçmenlik kurumu, İngilizce yeterliliğine dair kanıt istiyor. Profesyoneller de hem kendi ülkelerinde, hem de dünya çapında daha fazla fırsata erişebilmek için, uluslararasılaşan istihdam piyasasında daha rekabetçi olmak istiyor. IELTS aynı zamanda Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve Birleşik Krallık’ta göçmenlik başvurularında da kullanılıyor. Bu talepler ilgiyi arttırıyor. Günümüzde talebin en yoğun olduğu ülkelerin başında Çin ve Hindistan var. Yalnızca ABD’de, IELTS’i kabul eden 3 binin üzerinde kuruluş bulunuyor. Bu nedenle ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya, IELTS adaylarının en çok tercih ettiği ülkelerin başında, ancak Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde artan sayıdaki eğitim dili İngilizce olan lisans ve lisansüstü programlar önümüzdeki yıllarda bu listeyi yeniden şekillendirecek gibi duruyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE IELTS

Etkin İngilizce becerileri, ülkeleri uluslararası alanda daha rekabetçi hâle getiriyor. Bu, teknolojik açıdan gelişmek isteyen tüm ülkelerde biliniyor ve uluslararası camiada iş, eğitim, bilimsel araştırma ve turizm gibi birçok alanda aktif olmasına olanak sağlıyor. Türkiye, küresel sahnede bu alanlarda etkinliğini artırmaya çalışan bir ülke olduğu için İngilizce dil yeterliliği önemli konu olmayı sürdürecek gibi görünüyor. Türkiye aynı zamanda, hedefleri olan genç nüfusuyla büyük bir ülke. Bu yüzden Türkiye’de IELTS’den ihtiyaçları olan puanları alanların kesinlikle iyi bir geleceği olduğuna inanıyoruz. Günümüzde IELTS henüz YDS ile denk kabul edilmiyor. İş ortakları, denklik mevzusunda YÖK ve ÖSYM ile yakın ilişki kurarak IELTS’i yakında denklik listesine sokmayı umut ediyor.

Haberin Devamı

EN ÖNEMLİ AVANTAJI GÜVENİLİRLİĞİ

IELTS’in sunduğu en önemli avantaj, dünyanın en güvenilir İngilizce yeterlilik sınavı olmadaki itibarı. Sınavı alanların gözünden bakacak olursak, hem Cambridge’in 100 yıllık İngilizce dil değerlendirme uzmanlığından, hem de dil değerlendirme alanında en yüksek uluslararası standartları karşılayan bir sınavdan faydalanırlar. IELTS’i tanıyan veya kullanan kuruluşlarla adaylar, sınav sürecinin güvenilirliğiyle sonuçların doğruluğu konusunda çok hassastır. Adaylar da, sınavda ellerinden geleni yapabilmek için sınav deneyimlerinin üst düzeyde olmasını bekliyor. Bu alan sürekli daha iyisi için çalıştığımız konuların başında geliyor. British Council, adaylara çevrimiçi çalışma materyalleri sunuyor. Adaylar sınava kayıt olduklarında, ‘Road to IELTS’ adı verilen 30 saatlik bir sınava hazırlık materyaline ücretsiz erişim hakkı kazanıyor.

Haberin Devamı

Sınav materyalleri Cambridge Assessments tarafından hazırlanıyor ve geliştiriliyor. İngilizce dil değerlendirme alanında uzman olan kurumun, sürekli güncellenen kapsamlı bir soru veri tabanı bulunuyor. Yeni test içerikleri, veri tabanına dâhil edilmeden önce deneme sürecinden geçiyor. Zorluk derecesi konusunda herhangi bir farklılık yok.

DÜNYA ÇAPINDA STANDART SINAV

Dünya çapında standart bir sınav; aynı sınav, tarihi aynı olmadığı sürece IELTS’in bulunduğu her ülkede kullanılabilir. Formatı, sorular ve değerlendirme kriteri ve standartları orijinal versiyon dışında her sınavda aynı ve bundan dolayı sınav yerleri veya merkezlerine bağlı olarak konular veya sorular değişkenlik gösterebilir. Yalnızca IELTS iş ortaklarının sınav düzenleme yetkisi bulunuyor. Türkiye’de British Council ve IDP IELTS Avustralya olmak üzere sadece iki sınav merkezi var. British Council Türkiye’nin yedi şehrinde sınav düzenliyor. Sınav materyalleri alındıktan sonra, güvenli koşullar altında hazırlanıyor ve sınav gününden önce ilgili yerlere gönderiliyor. Materyallerin yönetimi ve sınav günü gözetimiyle ilgili çok katı süreçler mevcut. Sınav sonucu için, dokuz bant puanlama sistemi kullanılarak dört dil becerisi ayrı ayrı değerlendirilip puanlanıyor ve ayrıca toplam sınav puanı hesaplanıyor. Katılanların geleceği için önemli bir sınav olduğundan, tanıyan kuruluşlar açısından IELTS sonucunun gerçek olduğunu doğrulayabilmek de önemli. Bu sebeple, IELTS kullanıcılarının (üniversite, işveren, göçmenlik kurumu) sonuçları doğrulayabileceği bir doğrulama sistemi bulunuyor. Aday onayladığında, sonuçları IELTS’i tanıyan kuruluşlara da gönderilebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!