Bakan Avcı: Türkçe dışında eğitim bakanlar kuruluna bağlı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı: Türkçe dışında eğitim bakanlar kuruluna bağlı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2014 10:05

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, öğretmen atamaları için tercihleri 5 iş günü içinde alacaklarını söyledi. Avcı ayrıca, Türkçe dışında eğitimin bakanlar kurulu kararına bağlı olduğunu, seçmeli ders sınıfı açılması için de en az 10 öğrencinin tercih etmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Eskişehir’de öğretmen atamaları, Kürtçe eğitim ve seçmeli derslerle ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Avcı, “Yönetmenliğimize göre yasa çıktıktan sonra yani yasanın çıkması resmi gazetede yayınlanmasından sonra 5 iş günü içinde öğretmen atamaları için tercihleri almamız gerekiyor. Yönetmenliğe göre, demek ki resmi gazetede hangi gün yayınlanırsa onun üzerine 5 gün koyacağız, 5 iş günü tercihleri alacağız, müracaatları alacağız ve sonra o gün akşam da, beşinci günün akşamı da inşallah atamalarımızı gerçekleştirmiş olacağız."

Kürtçe eğitim konusuyla ilgili bir soruya da yanıt veren Bakan Nabi Avcı, Türkçe dışında herhangi bir dilde eğitim yapılabileceği konusunun bakanlar kurulu kararına bağlı olduğunu söyledi. Bakan Avcı şöyle konuştu:
"Biliyorsunuz bizim Türkçe dışında, bir defa Türkçe resmi dil olarak bütün okullarda resmi dil olarak ancak Türkçe okutulabilir. Onun dışında bazı dersler İngilizce, Fransızca, Almanca okutulan okullarımız var bildiğiniz gibi. Türkçe dışında hangi dillerin belirli derslerde eğitim öğretim dili olarak kullanılabileceği konusu bakanlar kurulu kararıyla tespit edilir. Özel okul açmak da bizde Türkiye’deki mevzuata göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü yetkisinde. Dolayısıyla ister sadece Türkçe eğitim yapan ister bir başka yabancı dilde eğitim yapan, isten bakanlar kurulu tarafından onaylandığı takdirde Kütçe, bazı dersleri Kürtçe okutmak isteyen okullar olsun, bunlar özel statüsünde açılacaksa o zaman Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nden belli kriterleri karşılamak koşuluyla izin almaları gerekir. Ama eğer Kürtçe eğitiminden kastınız dil eğitimiyse Kürtçe dil eğitimi veren kurslara zaten 2 yıl önce biliyorsunuz izin verilmişti. Bildiğim kadarıyla 14 kurum Kürtçe dil eğitimi vermek için müracaat etmişti. Bunların 9’u kapanmış 5’i faaliyetlerine devam ediyor. Orada bir sınırlama yok. Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça dil kursu açabildiğiniz gibi Kürtçe veya Boşnakça da dil kursu açabilirsiniz onda bir sorun yok. Ayrıca Kürtçeyi biliyorsunuz seçmeli ders olarak 2 yıldan beri okullarımızda isteyen öğrencilerimize seçmeli ders olarak veriyoruz."

Haberin Devamı

En az 10 öğrencinin talep etmesi lazım

Haberin Devamı

Bakan Avcı seçmeli ders sınıfı açılabilmesi için en az 10 öğrencinin talepte bulunması gerektiğini belirtti. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı şunları söyledi: "İster Kırmançi, ister Zazaki seçmeli ders almak isteyen öğrencilerimiz olsun, isterse bir başka seçmeli ders almak isteyen, seçmeli ders sınıfı açabilmemiz için en az 10 öğrencinin o sınıfta talep etmesi lazım. 10 öğrenci bir araya gelip böyle bir dersi talep ettiği zaman biz öğretmen şartlarımıza da bakarak o seçmeli dersi açıyoruz. İki yıldan beri Kürtçe konusunda da hem Kırmançi hem Zazaki seçmeli derslerimiz var. Bunu seçen öğrencilerimiz de var. Bugüne kadar bunlara norm kadro tayin etmedik öğretmenler için. Niye? Çünkü hangi okulda kaç öğrencinin seçmeli ders olarak bu dersleri seçeceğini bilmiyoruz. Bilmediğimiz için de rastgele okullara norm kadro oluşturamayız. Ama şimdi iki yıllık birikimimize, iki yıllık deneyimimize bakarak belli yerlerde belli okullarda bu derslerin yoğunluklu olarak seçilebileceğini gördüğümüz her yerde bu norm kadroları oluşturmak için çalışma yaptık. Bu yıl çok az bir sayıyla başlayabiliyoruz. Çünkü emin olduğumuz yerlerde yani ‘Mutlaka bu okulda bu dersler seçilecek’ diye emin olduğumuz yerlerde norm kadroları da oluşturduk. Atamalarla birlikte onu açıklarız. Bu bir başlangıçtır, diğer yaşayan dil ve lehçelerde de Lazca, Boşnakça veya bir başka dilde seçmeli dil talepleri olduğu zaman onları değerlendiriyoruz, ama 10 öğrenciden aşağı da sınıf açamıyoruz."

Haberin Devamı

Kürtçe okul için hiçbir kurum başvurmadı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, şu ana kadar Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne Kürtçe eğitim yapmak üzere hiçbir girişimcinin müracaat etmediğini bildirdi.

Bakan Avcı, mevcut Anayasa, yasalar ve yönetmeliklere göre bütün okullarda resmi dilin "Türkçe" olduğunu hatırlattı. Türkçe dışında farklı dillerde eğitim yapmak isteyen kurumların 1 Eylül tarihinden önce Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerektiğini anlatan Avcı, şöyle konuştu:
"Genel Müdürlüğümüz mevcut mevzuatımıza göre hangi dillerde, hangi derslerin okutulabileceğine ilişkin kurallara bakarak, bu tür özel okulların açılmasına izin verebilir. Dolayısıyla hem devlet okulu hem de özel okul olarak faaliyet gösteren ve bazı derslerin farklı dillerde okutulduğu okullarımız zaten var. Eğer herhangi bir girişimci bir özel okul açarak, o okulda bazı derslerin Kürtçe okutulmasını isterse bununla ilgili müracaat edeceği yer bizim Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'dür. Şu ana kadar bana ulaşan bilgilere göre Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne, Kürtçe eğitim yapmak üzere müracaat etmiş bir girişimci yok."

Haberin Devamı

14 kurum Kürtçe kurs için izin aldı

Özel okul başvurularının, dil kurslarıyla karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yabancı dil kursu veya Kürtçe dil kursu açmak serbesttir. Bildiğim kadarıyla geçmiş yıl 14 kurum Kürtçe dil kursu almak için müracaat etti ve izin aldı. Bu 14 kurstan 9'u kapandı, 5'i faaliyetlerine devam ediyor. Dolayısıyla kurs açmak isteyenler için problem yok ama okul açmak istiyorsanız Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'ne müracaat edeceksiniz, kriterlerine uygun olduğu takdirde izin verecek ama Türkçe dışında hangi dillerin eğitim öğretimde kullanılabileceği meselesi Bakanlar Kurulu kararına bağlıdır."

Uzak okula yerleşenler nakil yapıyor

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TEOG kapsamında nakil talebinde bulunan 9’uncu sınıf öğrencilerinden okulların açıldığı ilk hafta yoklama alınmayacağını bildirdi. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi sonuçlarına göre 1 milyon 300 bin öğrenciden, 1 milyon 112 bin öğrencinin tercih yaptığını belirten Bakan Avcı, "Bu tercih yapan öğrencilerin 1 milyon 57 bini tercih ettikleri 15 okuldan birine, bunların da yarısından fazlası, 550 bini ilk 3 tercihinden birine yerleştirildi" diye konuştu.

Tercihine yerleşmiş olsa bile, bir üst okula gitmek isteyen, farklı nedenlerle okul değiştirmek isteyen ve hiç tercih yapmadıkları için otomatik yerleştirmeyle oturduğu bölgeye uzak okullara yerleşen öğrenciler olduğunu anlatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onlar kendilerine yakın yerdeki okullara dönmeye başladılar ama bu sürecin sağlıklı işleyebilmesi için biz Eylül sonuna kadar her hafta bu nakil düzenlemelerini kontrollü bir biçimde açık tutuyoruz. Ayın 15'inde, okulların açıldığı gün nakil talebinde bulunmuş olan ama henüz istediği okula nakledilememiş olan öğrenciler için devam zorunluluğu uygulanmayacak. Okulların açıldığı ilk hafta bazı veliler ve öğrenciler nakil işlemleriyle meşgul olacağı için nakil talebinde bulunmuş olan 9’uncu sınıf öğrencilerimizin devam kaydı tutulmayacak. Bunu da bilsinler ki rahat olsunlar. Umarım hepsi de gönüllerindeki okullara bu süreçte yerleşmiş olurlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!