Bakan Avcı’dan öğrencilere ilk mesaj: Kitap okuyun

Güncelleme Tarihi:

Bakan Avcı’dan öğrencilere ilk mesaj: Kitap okuyun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2013 14:47

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara Etimesgut Cahit Zarifoğlu İlkokulu’nda düzenlenen törende ilk ders zilini çalarak, yeni eğitim yılını başlattı. Avcı’nın öğrencilere ilk mesajı “Kitap okuyun” oldu. Bakan Avcı ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün öğrenci ve veliler için uyguladığı ‘Emniyet Kemeri Simülatörü’ne geçerek, trafik güvenliği mesajı verdi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ankara Etimesgut Cahit Zarifoğlu İlkokulundaki törende ilk ders zilini çalarak, 2013-2014 eğitim-öğretim yılını başlattı.Bakan Avcı, “Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, derslik yapımı, ücretsiz kitap uygulaması, taşımalı eğitim, pansiyon ve burs hizmetleri, her okula bilişim teknoloji sınıfları, internet erişimi gibi sayısız hizmet modeliyle sizlerin en güzel şekilde yetişmesi için elzem olan okul iklimini oluşturmanın gayreti içindeyiz” dedi.
Törene, Bakan Avcı’nın yanı sıra, Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Müsteşar Yardımcıları Salih Çelik, Yusuf Büyük, bazı milletvekilleri, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, öğretmenler, öğrenciler ve yakınları katıldı.

İlk mesaj “kitap okuyun”

Haberin Devamı

Bu eğitim-öğretim yılına yaklaşık 61 bin 600 kurumda, 550 bin derslikte 16 milyon öğrenci ve 870 bin öğretmenle başlandığını belirten Avcı, “Bu gerçekten de insanda büyük bir coşku ve heyecan oluşturan başlangıcın sadece çocuklarımızın geleceğe dönük umutlarını değil ailelerimizin umutlarını, eğitim camiasının umutlarını ve elbette ülkemizin geleceğe dönük umutlarını barındırdığını belirtmeliyim” diye konuştu.
Herkesin bu umut ve inançla dolu olarak yeni bir yıla başladığını ifade eden Avcı, şunları söyledi:
“Ayrıca bu konuşmayı bu ülkenin yetiştirdiği güzel insanlardan, büyük şairlerden ama her şeyden önemlisi çocuk edebiyatının usta kalemlerinden biri olan Cahit Zarifoğlu’nun adını taşıyan bir okulda yapmaktan ayrıca mutluyum. Öyleyse sizlere bu eğitim-öğretim yılında ilk mesajım kitap okumanın hayatımızdaki önemi ve anlamı üzerine olsun. Tıpkı iyi bir okul gibi iyi bir kitabın da hayatınızda, kendinizi ifade etme tarzınızda ufkunuzun gelişmesi ve zihninizin özgürleşmesindeki etkilerini çok sonra fark edersiniz. Bu yüzden kitapları yanı başınızdan hiç eksik etmeyin ve okuma öğrenme arzunuzu, sevginizi hiç yitirmeyin.”

"Büyük çaba içindeyiz"

Öğrencilerin herbirinin bilgi ve yeteneklerini okul yıllarında geliştireceğine dikkati çeken Bakan Avcı, başarılarıyla bilgi ve beceri sahibi olarak kendi emeklerini boşa çıkarmayacaklarını bildirdi.
Türkiye’nin geleceğe dönük hayal ve hedeflerinin bilgi, beceri ve değer sahibi yetişmiş insan gücüne bağlı olduğunu vurgulayan Avcı, “Dolayısıyla sizleri çağın gereklerine göre yetiştirmek üzere devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, hayırseverlerimiz el ele verip sağlık, güvenlik ve mutluluk içinde eğitiminizi sürdüreceğiniz eğitim ortamları oluşturmanın büyük çabası içindeyiz” dedi.
Avcı, öğrencilerin hem kendi hayatlarını ve dünyalarını hem de Türkiye’yi daha güzel yarınlara taşıyacak özelliklerle donanmalarının en büyük arzuları olduğunu da vurguladı.
Eğitim sisteminde yapılan düzenlemelere de değinen Bakan Avcı, “Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, derslik yapımı, ücretsiz kitap uygulaması, taşımalı eğitim, pansiyon ve burs hizmetleri, her okula bilişim teknoloji sınıfları, internet erişimi gibi sayısız hizmet modeliyle sizlerin en güzel şekilde yetişmesi için elzem olan okul iklimini oluşturmanın gayreti içindeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

"Emniyet kemerini takmayı ihmal etmeyin"

Çocukların nitelikli eğitim alması kadar onların güvenliğinin de önemli olduğunu dile getiren Avcı, öğrencilerin okuldaki ve trafikteki can güvenliğinin sağlanmasının kendileri için büyük önem arz ettiğini söyledi.
Bu amaçla İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün de katılımıyla bir çalıştay düzenlendiğini hatırlatan Avcı, trafikteki tehlike ve risklere karşı özellikle temel eğitim öğrencilerinin güvenliğinin nasıl sağlanacağı konusunu derinlemesine ele aldıklarını anlattı.
Bakanlık olarak servislerin güvenliğini arttırmak için servislere standart getirme üzerinde hassasiyetle durduklarını işaret eden Bakan Avcı, şöyle konuştu:
“Bu kapsamda servis şoförü ve rehber personeli eğitimlerinin en üst düzeye çıkarılması, araçların temiz, tertipli ve düzenli olması konularında farkındalığın artırılması, engelli öğrencilerimiz için uygun servisler ve görevli personel konusunda düzenlemeler yapılması başlıklarına azami önem veriyoruz. Öğrencilerimizden rica ediyorum, güvenliğiniz için emniyet kemerini takmayı ihmal etmeyin.”

Haberin Devamı

"Yollarını bulmalarına rehberlik edecek"

Konuşmasında öğretmenlere de seslenen Avcı, öğrencilerin başarı ve mutluluğunda, okulu sevmesinde bir öğretmenin büyük etkisinin olduğunu ifade etti.
Öğretmenlerin çocuklara her zaman yanlarında olduklarını hissettireceklerine inandığını söyleyen Avcı, “Onların aklına, yüreğine, ruhuna dokunarak doğru adımlar atmalarına, yollarını bulmalarına rehberlik edecekler. Eğitim sürecınde sizin yoğun çabanız ve fedakarlığınız bugünün çocuklarına ve ülkemizin yarınlarına yapılacak en büyük katkıdır” diye konuştu.
Bir çocuğun güzel yetişmesinde öğretmen ve okulun rolü kadar, anne ve babanın ilgi ve desteğinin de çok büyük önem taşıdığını belirten Avcı, veli, öğretmen ve okul yönetiminin işbirliği içinde hareket ederek eğitim öğretimde başarının kazanılacağını söyledi.

Haberin Devamı

"Ankara’da iki yılda derslik sorunu kalmayacak"

Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de, Ankara’nın eğitimin de başkenti olduğunu belirterek, bu konuda Türkiye’nin öncü şehri olma hedefini de taşıdığını söyledi. Başkentte 10 yıl önce bin 200 okul ve 14 bin derslik olduğunu belirten Yüksel, şu anda 2 bin 200 okul ve 29 bin derslik olduğunu anlattı. Ancak bunun da yeterli olmadığına dikket çeken Yüksel, derslik sayılarının revize edilmesi gerektiğini dile getirdi. İki yıl içinde derslik sayısının 30 binlere, derslik başına düşen öğrenci sayısının ise 30’ların altına ineceğini belirten Yüksel, Ankara’nın okul öncesi eğitimde de ileri seviyede olduğunu kaydetti.
Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, şair ve yazar Cahit Zarifoğlu gibi pek çok önemli kişinin de isimlerinin okullara verildiğini anımsattı.
Ankara’nın eğitim durumuna ilişkin sayısal bilgileri paylaşan Aydoğan, iki yıl içinde Ankara’nın derslik sıkıntısının olmayacağını belirtti.

Haberin Devamı

İlk ders zilini Bakan Avcı çaldı

Bir öğrenci ve velinin de konuştuğu tören sonrasında Bakan Avcı, Vali Yüksel, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Aydoğan ve diğer törene katılanlar okulun merdivenlerine geçti. Bakan Avcı, yeni eğitim-öğretim yılının ilk ders zilini burada çalarak başlattı.
Ardından Bakan Avcı ve beraberindekiler sınıfları gezdi. Öğrenci, öğretmen ve velilerle kısa süre konuşan Avcı, öğrencilere Cahit Zarifoğlu’nun kitaplarını hediye etti. Sınıfta kendisine verilen çiçeği kabul eden Avcı, bu çiçeği daha çok öğretmenin hak ettiğini belirterek, öğrencilere çiçeği öğretmenlerine vermelerini söyledi.
Bakan Avcı, bir sınıfta tahtaya el yazısıyla “2013-2014 eğitim-öğretim yılı hayırlı olsun” diye yazdı.

Trafik güvenliği anlatıldı

Daha sonra okulun bahçesinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Güvenliği Platformu tarafından öğrenci servis kurallarının temsili gösterimi yapıldı. Velilere, öğrencilere yönelik “Emniyet Kemeri Simülatörü” uygulaması gerçekleştirildi.
Bakan Avcı da öğrencilerle birlikte “kapılar açılmadan arabadan inmeyeceğim, emniyet kemerimizi takacağız, haraç hareket ederken yerimden kalkmayacağım” gibi bazı kuralları söyledi. Üzerinde “Yolculuk süresince şoförün dikkatini dağıtabilecek hareketlerden kaçınacağım” yazılı afişi kaldıran Bakan Avcı, öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

"Rutin bir emniyet uygulamasıdır"

Ardından Emniyet Kemeri Simülatörüne binen Avcı, emniyet kemerini taktı. O sırada bir gazetecinin, “Makam arabınızda emniyet kemerlerinin takıldığı yerde toka var” sözü üzerine Bakan Avcı, bütün servislerde emniyet kemerinin olduğunu ve kendi araçlarında da olduğunu belirterek, herkesin emniyet kemerini kullanması gerektiğini söyledi. Makam aracına binerken de konuya ilişkin bir açıklama yapan Avcı, şunları söyledi:
“Sürüş esnasında, yoldayken emniyet kemerini koruma görevlisi arkadaşlarımızı da takıyorlar. Fakat, toplantı yerine yaklaşırken menzile varıldığında emniyet kemeri boşaltılıyor, emniyet gereği, koruma gereği yapılıyor bu. Sinyal vermesin diye toka takılıyor. Bu sadece koruma görevlisi arkadaşlarımızın yaptıkları bir uygulama. Yoksa oraya emniyet kemerini kullanmamak için toka takılıyor değil. Varacağımız yere varmadan önce, kapılar açılmadan önce, emniyet tedbirini alabilmek için koruma görevlisi arkadaşlar emniyet kemerlerini önceden çözüyorlar. İnmeden önce de oraya sinyal vermesin diye tokayı koyuyorlar. Bu rutin bir emniyet uygulamasıdır. Bir laubalilik gereği değil veya ihmal gereği değildir. Rutin, koruma görevlilerinin aldıkları eğitim gereği yaptıkları bir uygulamadır. Sürüş esnasında hepsi ayrı ayrı emniyet kemerlerini takıyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!