Ayaküstü söylediklerim polemik konusu oluyor

Güncelleme Tarihi:

Ayaküstü söylediklerim polemik konusu oluyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2013 12:42

Bakan Avcı, “Ayaküstü söylediğim her şey polemik konusu oluyor. Bu yüzden konuşmayacağım” diyerek, ortaöğretime geçiş sisteminde SBS yerine nasıl bir sistem uygulanacağı sorusunu yanıtlamadı. Avcı, öğretmenlere hizmetiçi eğitimler kapsamında film gösterimleri düzenleyecekleri bir proje başlattıklarını da açıkladı.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler Konferansı’nın açılışına katıldı. Konferansta, sinema ve edebiyatın farklı düzlemlerdeki kesişme noktaları ve alışveriş biçimleri ele alındı.
Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan B. Kahraman’ın açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Bakan Avcı, öğretmenlere hizmetiçi eğitim kapsamında film gösterimleri yapacaklarını açıkladı. Avcı, “Uzaktan eğitim için oluşturulan salonlarda telif hakkı Milli Eğitim Bakanlığı’nda olan filmleri öğretmenlerimizle paylaşacağız” dedi.
Proje kapsamında öğretmenlerin Jumanji, Sevgili Öğretmenim, Mr. Cheeks, Shadowlands adlı filmleri hizmetiçi eğitim salonlarında izleme imkanı bulacaklarını belirtti. Bakan Avcı, diğer filmlerin isimlerini açıklamayarak, “Diğer filmlerin isimlerini vermeyeceğim. Çünkü her konuşmam polemik konusu olabiliyor. Şu anda açıklayabileceklerim, en masum olanları bunlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, üzerinde konuşulan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) yerine getirilmesi planlanan sistem hakkında bir açıklama yapmadı. Avcı, “Ayaküstü yaptığım her açıklama bir polemik konusu olabiliyor. Bu konuları ayaküstü konuşmayacağım” dedi.

Yarışmalar mesleki eğitimde nereye geldiğimizi gösteriyor

Bakan Avcı daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Eğitim Enstitüsü işbirliğince ‘Piri Reis’ temasıyla Sinan Erdem Spor Salonu’nda düzenlenen 7. Uluslararası Robot Yarışması’na katıldı. Yarışmanın başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Avcı, gençler arasındaki tatlı rekabete, heyecan ve coşkuya ortak olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Avcı, 2013 yılının UNESCO tarafından ‘Piri Reis Yılı’ ilan edildiğini belirterek, yarışmanın temasının ‘Piri Reis’ ve sloganının "AHİCAN Keşifte" olarak belirlenmesinin ayrı bir anlam kazandığını söyledi.

Dünya üzerindeki denizlerin ve kara parçalarının tam bilinmediği bir dönemde hazırladığı dünya haritası ve ‘Kitab-ı Bahriye’ isimli eseriyle 16. yüzyıla ilişkin önemli belgeler bırakan Piri Reis’in, sadece büyük bir denizci değil, büyük bir alim olduğunu anlatan Avcı, haritanın çizilmesinin üzerinden 500 yıl geçmesine rağmen, Piri Reis’in bıraktığı eserlerle anıldığını söyledi.

Avcı, salondaki öğrencilerin de Piri Reis gibi keşif tutkusuyla bilme ve öğrenme isteğiyle fikirlerini ve projelerini insanlık için faydalı ve kalıcı eserlere dönüştürme çabasında olacağına inandığını belirterek, "Ülkenin bilgi ve teknoloji üretimi, sizlerin dünyadaki çağdaşlarınızla rekabet edebilecek bilgi ve becerileri kazanmanız, bununla da yetinmeyip kendinizi sürekli yenilemeniz ve geliştirmenizle mümkün olacaktır" dedi.

Gençlerin, yarışmada ortaya koydukları çalışmalarla bu konudaki umudunu ve inancını haklı çıkardığını dile getiren Avcı, şöyle devam etti:

"Gerçekten de yarışmalar bize mesleki ve teknik eğitimde nereden nereye geldiğimizi gösterdiği gibi, endüstriyel otomasyon ve robot teknolojileri alanlarında geldiğimiz aşamayı de en güzel şekilde yansıtıyor. 2007’de başlayan yarışmalarımıza toplam 132 robot takımının katıldığını görüyoruz. Bu yıl yarışma, uluslararası bir boyuta taşınmış ve yarışacak robot sayısı ise yıllar içerisinde artarak 1246’ya ulaştı. Demek ki aradan geçen süre içinde bu yarışma gençlerimizi bilgi ve teknoloji üretmeye teşvik etmekte başarılı oldu. Bilimsel düşünme, girişimcilik ve rekabet edebilme bilincine değerli katkılar sağladı. Yine meslek lisesi ve üniversitede öğrenim gören öğrencilerin bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları, yaptıkları çalışmaların tanıtılması ve tasarım prototiplerinin sergilenmesi de mesleki ve teknik eğitime, sanayimize yeni bir heyecan ve hız kazandıracak gelişmelerdir. Endüstriyel otomasyon ve robot teknolojileri sektörünün, ekonominin dünyaya açılmasına büyük katkı sağlayan sektörlerinden biri olduğunu düşündüğümüzde, bu alanda atılan ve atılacak adımların önemi daha iyi anlaşılacaktır."

Yarışma, teknik ve mesleki eğitimde kaliteyi yükseltiyor

Milli Eğitim Bakanı Avcı, bilgi ve iletişim çağında yaşandığına işaret ederek, "Hepimizin ortak görevi, çocuklarımıza, gençlerimize bu çağın gerektirdiği bilgi ve becerileri kazandıracak ortamlar ve fırsatlar sunmak olmalıdır. Türkiye, kendi uçağını, otomobilini, robotunu üretecekse, bunu bilgi ve becerileri gelişmiş, girişimci, yaratıcı, rekabet bilincine sahip gençlerimiz başaracak" diye konuştu.

Yarışmanın, söyleyecek sözü, gösterecek hüneri olan gençlere ortam sağlamanın yanı sıra gençleri teşvik etme ve cesaretlendirme açısından da önemli bir işlevi yerine getirdiğini ifade etti. Avcı, mesleki ve teknik eğitimde kalitenin yükselmesine doğrudan katkı sağlayan robot yarışmalarının, geçen yıla kadar ulusal bazda yapıldığını anlatarak, EİT Eğitim Enstitüsünün de yarışmaya dahil olmasıyla üye ülkelerin katılımıyla İstanbul’da ilk uluslararası robot yarışmasının yapıldığını söyledi. Konuşmasının ardından yarışmanın bir bölümünü izleyen Avcı, yarınki karşılaşmaların kura çekimini de yaptı. Bakan Avcı, endüstriyel otomasyon ve robot teknolojileri alanında öğrenim gören lise ve üniversite öğrencilerinin çalışmalarının tanıtıldığı stantları da gezerek, ilgililerden bilgi aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!