Avrupa’da 10 ülkede eğitim ücretsiz

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da 10 ülkede eğitim ücretsiz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2018 11:42

Avrupa Komisyonu’nun yeni raporuna göre, Türkiye dahil 10 ülkede yükseköğretim ücretsizken, en pahalı ülke İngiltere. Almanya ve Fransa gibi birçok ekonomide ise öğrenim ücretleri devlet üniversiteleri için sembolik düzeyde.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu, AB üyesi ve partner ülkelerde ‘Yükseköğretimde Öğrenim Ücretleri Raporu’nu yayınladı. Devlet üniversitelerinde yapılan değerlendirmede lisans programlarında Avrupa’da yıllık 3 bin Euro’nun üzerine çıkan ücretlerle en pahalı ülke İngiltere oldu. Türkiye ile birlikte Norveç, İsveç, Finlandiya gibi 10 ülkedeyse üniversite ücretsiz.

ALMANYA’DA 1-100, FRANSA’DA 101-1.000 EURO

Almanya’da yıllık öğrenim ücreti 1 ila 100 Euro; Fransa’da ise 101 ila 1.000 Euro arasında yer alıyor. İtalya ve İspanya’da ise bu rakam 1.000-3.000 Euro aralığında. Ancak bu ücretler ülkelerin kendi vatandaşları için geçerli. Uluslararası öğrenciler için değişebiliyor. Ayrıca Almanya’da eyaletler arasında da farklı uygulamalar olabiliyor.

Türkiye, Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İskoçya, Malta, Avusturya, Yunanistan ve Karadağ’da ise devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz.

Haberin Devamı

GERİ ÖDEMELİ KREDİ AĞIRLIKTA

Ülkelerin kamu kaynaklarından öğrencilere ağırlıklı olarak nasıl destek verdiği konusunda yapılan analizdeyse geri ödemeli krediler ile bağışlar öne çıkıyor. Almanya, Fransa ve Finlandiya gibi yaklaşık 20 ülkede her iki maddi destek yöntemi de uygulanıyor. Ancak İngiltere ile İzlanda’da sadece geri ödemeli krediler bulunuyor. İspanya, Avusturya ve Romanya gibi bazı ülkelerde de öğrenciler geri ödemesiz bağış alabiliyor.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!