Asırlık dövme geleneği günümüze taşındı

Güncelleme Tarihi:

Asırlık dövme geleneği günümüze taşındı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2018 11:40

Mardin’in dövme geleneği ve kültürünü kitaplaştıran Görsel Sanatlar Öğretmeni Sibel Abiç’in çalışması sergiye dönüştü. ‘Sonsuza ‘DEQ’ Değerlerimiz’ adlı sergi Mardin Müzesi’nde düzenlendi.

Haberin Devamı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde geçmişi asırlara dayanan dövme geleneğini Mardin’deki örnekleriyle ele alan araştırma önce kitap, ardından sergi oldu. Bahçeşehir Koleji Mardin Görsel Sanatlar Öğretmeni Sibel Abiç’in Mardin Valiliği Yayınları tarafından yayımlanan “Dövme / Dek” kitabını temel alan bir sergi düzenledi. ‘Sonsuza ‘DEQ’ Değerlerimiz’ başlıklı sergide, kitap çalışmasında kullanılan ve Mardin’deki geleneksel dövme örneklerini gözler önüne seren fotoğraflar yer aldı. Sergi, Mardin Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu.

Asırlık dövme geleneği günümüze taşındı

‘MEZOPOTAMYA KÜLTÜRÜ ÖLMEYECEK’
Sergi açılışında konuşan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Mezopotamya kültürünün ölmeyeceğine inandığını söyleyerek, “Mardin’imizde kültürlerimizin bir arada yaşadığı bu coğrafyada böyle bir etkinliği kurumumuz öğretmenlerinden biri olan Sibel öğretmenimizin yapmasından dolayı ayrıca gurur duyuyoruz. Şuna inanıyorum ki, bizim değerlerimiz ve kültürümüz asla ölmeyecek. Mezopotamya kültürünün insanlık tarihi yaşadığı sürece yaşayacağını düşünüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Asırlık dövme geleneği günümüze taşındı

‘EĞİTİMCİLERİN GÖREVİ DEĞERLERİ AKTARMAKTIR’
Görsel Sanatlar Öğretmeni Sibel Abiç de yaptığı konuşmada, “Taşı toprağı sanat ve kültür kokan Mardin’imizin asırlara dayanan kültürel zenginliklerini sizlere sunarken; aşklara, savaşlara, barışa, törelere, geleneklere ev sahipliği yapmış bu güzel memleketin, yok olmaya yüz tutmuş değerlerini gelecek nesillere aktarmak adına şehrimin umudunu, şehrimin kültürel zenginliklerini sizlere sunmaktan onur duyuyorum. Dövme geleneği Mardin'in kültürel zenginliğinin kaynağı olan Süryani, Yezidi, Arap, Türk ve Kürt kültür ve geleneğini ortak bir çatı altında yansıtıyor. Bu değerli kültürel mozaiği yansıtan geleneğin sonraki kuşaklara anlatacağı çok şey olduğunu düşünüyorum. Biz eğitimcilerin en büyük görevlerinden birinin sonraki nesillere değerlerimizi ve kültürel mirasımızı aktarmak olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sonsuza DEQ Değerlerimiz’ sergisinin açılışında ayrıca Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Müdürü Tolga Yıldız, Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liselerinin eğitim sistemi ve 13’üncü yüzyılda yaşamış, o dönemde yaptığı robot benzeri aletlerle ve mühendislik çalışmalarıyla öne çıkmış Ebu El-Cezeri hakkında sunum gerçekleştirdi.

BAKMADAN GEÇME!