Boğaziçi’nin Türkiye’si

Güncelleme Tarihi:

Boğaziçi’nin Türkiye’si
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2007 00:00

Meksika ve Türkiye kültürünün tanıtıldığı gecede sahneye çıkan Boğaziçi Üniversitesi Folklor Grubu, peşmerge kıyafetlerine benzer kostümlerle program yaptı.

Sembolik Nevruz ateşinden atlayan öğrenciler Kürtçe şarkılarla halay çekti. Okulun orkestrasındaki bir türbanlı gitar çaldı. Slayt gösterisinde ise ağzı bandajlı, başı türbanlı bir kızın "Okuma hakkımı istiyorum" yazısı yer aldı.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi (BÜ) ile Meksika Centro Universitario de Integracion Humanistica’nın (Meksika Hümanist Entegrasyon Merkez Üniversitesi) iki ülke kültürünü tanıttığı gösteride, Boğaziçi Üniversitesi Folklor Grubu’nun peşmerge kıyafetine benzer kostümler ve Kürtçe şarkılarla sahne aldı. Sahneye Roman oyunlarıyla çıkan grup, programını modernize edilmiş peşmerge kıyafetleriyle sürdürdü. Sembolik Nevruz ateşinden atlayan öğrenciler Kürtçe şarkılarla halay çekti.

Uçaksavar Kampusu Garanti Kültür Merkezi’nde önceki gün 17.00-19.00 saatleri arasında düzenlenen kültür etkinliği, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal’ın konuşması ile açıldı. Folklor kulübü danışmanı Doç. Dr. Arzu Ertürkmen’de Meksikalı konuklara "Hoşgeldiniz" dedi. Türkiye’yi tanıtan ve Ahmet Kaya’nın şarkılarının da yer aldığı müziklerle sunulan slayt gösterisinde ise ağzı bandajlı, başı türbanlı bir kızın "Okuma hakkımı istiyorum" yazısı vardı. Bu arada okulun orkestrasında da gitar çalan bir türbanlı öğrenci de yer aldı. Gösteride transseksüeller de temsil edildi.

Boğaziçi’nin Türkiye’si
Boğaziçi’nin Türkiye’si


SAVUNMA GEREKSİZ

Etkinliğin sonunda Boğaziçi Üniversitesi Rektörü’nü temsilen Uluslararası Öğrenci Danışmanı Tomru Önalp, Meksika üniversitesinin öğretim görevlilerinden Maria Luise Malo’ya okulun flamasını hediye etti. Malo da Önalp’e Meksika’nın renklerini temsil eden kırmızı, yeşil ve sarı kurdeleli bir Meksika asası verdi. Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, gösteriyle ilgili "Savunma gerektirecek bir konu olmadığı" gerekçesiyle açıklama yapmadı. Adını vermek istemeyen bir üniversite yetkilisi, folklor kulübünün normal gösterisi olduğunu ve sorun görmediklerini söyledi.

Modernize peşmergeler
/images/100/0x0/55ead682f018fbb8f899f041


BOĞAZİÇİ Üniversitesi Folklor Kulübü dansçıları gösteriye modernize edilmiş peşmerge kostümleriyle çıktı. Bazı folklorcular sarı-kırmızı- yeşil kumaş parçalarıyla dans etti. Dansçılardan Ömer Ongun, "Rektörlük, Meksika’dan gelen misafirler için bizden iki bölüm sergilememizi istedi. Biz de ilk iki bölüm olan Roman ve Kürt öbeklerini sergiledik. Bir amacı yoktu. Ayrıca Türkiye’yi tanıtmak gibi bir kaygı da taşımıyoruz. Aslında, Roman, Kürt, Rum, Alevi, Ermeni ve ortak öbek olmak üzere 6 öbekten oluşan bir oyun" dedi. Ongun, Ermeniler’de Hrant Dink cinayetiyle ilgili, Romanlar’da kentsel değişim ve ait olamama sorunu, Rumlar’da 6-7 Eylül olayları ve mübadele sonrası kendi kültürlerini yaşatamama sorunu, Kürtler’de ise özgürlük ve barış simgelerinin yer aldığını söyledi.

Türban şov

BOĞAZİÇİ Üniversitesi’nin gösterisinde Türkiye’de yaşanan türban sorunu da tanıtım kapsamına alındı. Türbanlı bir kız gitarıyla parçalara eşlik etti. Slayt gösterisinde ise ağzı bantlı bir türbanlının görüntüsü yer aldı. Dansçı Ömer Ongun, slayt gösterisindeki, ağzı bağlı ve ’Okumak istiyorum’ yazılı pankart taşıyan türbanlı kız görüntüsüyle ilgili "Bu ülkemizde var olan bir görüntü. Gösteride 100’ü aşkın fotoğraf yer aldı. Eylemlerde, sokakta, günlük hayatta, yani Türkiye’de olan olaylar anlatılmak istendi" dedi. Gösterinin broşürüne de, Kürtçe dahil 5 dilde "Hepimiz" yazıları yazıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!